Telefondan fala bakıp 20 Bin Lira kazanıyorlar

Telefondan fala bakıp 20 Bin Lira kazanıyorlar

Teknoloji artık falınıza da bakıyor. Akıllı telefonlarda yaygınlaşan kahve falı uygulamaları daha çok kadınlar tarafından tercih edilmekte.

Telefondan fala bakıp 20 Bin Lira kazanıyorlar
16px
24px
30.01.2015 12:04
ABONE OLgoogle
Teknoloji artık falınıza da bakıyor. Akıllı telefonlarda yaygınlaşan kahve falı uygulamaları daha çok kadınlar tarafından tercih edilmekte. Uygulamaların arkasındaki gerçek falcılar ayda 2 bin, işletmeler ise 20 Bin TL TL kazanıyor…

FALA inanmayıp falsız da kalmayanlardansanız, kahve içtikten sonra etrafta fal bakan birilerini aramanıza gerek yok. Çünkü artık imdadınıza teknoloji yetişiyor. Akıllı telefonunuza indireceğiniz herhangi bir kahve falı uygulaması geleceğiniz hakkında önemli ipuçları verebilir. Nasıl mı? Kahvenizi içtikten sonra kapattığınız fincanın fotoğraflarını çekiyorsunuz, sonra da bu fotoğrafları bu uygulamalara yükleyip “Neyse halim çıksın falim…” deyip falın sonuçlarını beklemeye başlıyorsunuz. 

Fal Kutusu, Binnaz Abla, Derya Abla, Cezve, Fal Vakti, Kaave gibi uygulamalar en popüler mobil kahve falı uygulamaları.  Android, iOS, Windows Phone platformlarında kullanılabilen bu uygulamaları indiren kullanıcılar, uygulamayı indirdikten sonra yaş, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri gibi kişisel bilgilerini girerek üye oluyor.

Kullanıcılar kahve falı için fincan fotoğraflarını uygulamaya yükleyip yazılı yorum bekliyor. Pek çok uygulama, kullanıcıya günde bir kez kahvesini ücretsiz yorumlatma imkanı veriyor. Ancak ilk ücretsiz kahve falı yorumundan sonra bir başkası için ücret talep ediliyor. Ücretler yaklaşık 10 TL’den başlayıp 50 TL’ye kadar çıkabiliyor.

FALCILAR GERÇEK Mİ?

Tabii en merak edilen da bu uygulamaların arkasında gerçekten fal bakan falcıların olup olmadığı. İlk online kahve falı sitelerinden biri olan Binnaz Abla.com’un kurucusu Sertaç Taşdelen, ilk aşamada ücretsiz fal yorumu imkanı veren uygulamaların arkasında çoğunlukla otomatik yanıtlar olduğunu iddia ediyor. Ancak aldığımız yanıtlara göre, pek çok kahve falı uygulamasının arkasında sisteme kayıtlı yüzlerce gerçek yorumcu bulunuyor. 

Örneğin iOS, Android ve Windows Marketplace’de yer alan kahve falı uygulaması Fal Kutusu’nda günde bir adet ücretsiz kahve falı özelliği var. İkinci defa fal baktırmak isterseniz ücretli. Bu ücreti ise çoğunlukla yorumcular belirliyor. Yorumcudan yorumcuya bu ücret değişmekle birlikte ücretler 6 TL’den başlayıp 25 TL’ye varabiliyor.

ÜCRETİ FALCILAR BELİRLİYOR

Fal Kutusu uygulamasının geliştiricisi Semih Başoğlu, uygulamada bir kullanıcının günde üç kez ücretli fal baktırabildiğini ve şu anda çalıştıkları 35 falcı olduğunu söylüyor. Falcılardan, baktıkları fal üzerinden komisyon alındığını belirten Başoğlu, kullanıcıların da falcıların performansını değerlendirdiğini ve ona göre performans puanı verdiğini aktarıyor. Falcılar ise web üzerinden onlara sağlanan yönetim paneline giriş yapıyor ve kendilerine yöneltilen fallara bakabiliyor. Sisteme yeni kayıt olan falcılar, o gün ücretsiz fal bakıyor. Ücretsiz fallara da böylece gerçek falcılar bakmış oluyor.

Fal Kutusu yazılımı altı ayda geliştirilmiş. Uygulamada kahve falı dışında uygulamada tarot, yıldızname, katina, kelebek gibi diğer fal çeşitleri de mevcut. Ancak hepsi ücretli. Rakamlar fal bakan yorumcudan yorumcuya değişiyor. Fal Kutusu’nda günde ücretli fal baktıran sayısı 75-80 kişiye ulaşıyor. Ücretsiz fal baktıranlar ise 750 kişiyi buluyor.

Hemen belirtelim Cuma-Cumartesi günleri yoğunluk oluyor ve çoğunlukla kadınlar bu uygulamalardan faydalanıyor. Fal Kutusu’nu şimdiye dek OS’da 10 bin, Android’de ise 17 binden fazla kişi indirmiş. Başoğlu, aylık kazançlarının brüt 10 ila 20 bin TL arasında değiştiğini söylüyor. Falcıların gelirinin ise maksimum 2 bin TL’yi bulduğunu söylüyor. 

BİNNAZ ABLA ÜCRETSİZ BAKMIYOR

İlk fal sitelerinden biri olan Binnaz Abla, iki yıldır iOS ve Android platformlarında faaliyet gösteriyor. Kurucusu Sertaç Taşdelen, kendilerinde tamamen gerçek yorumcular olduğu için kullanıcıların ücretsiz fal baktıramadığını söylüyor. Hatta uygulamayı kullananlar, diğer uygulamaların aksine fal yorumlarını yazılı olarak beklemektense yorumcularla birebir yüz yüze ya da sesli olarak telefonda konuşabiliyor.

Binnaz Abla’da 130 tane falcı var, falcılarla birlikte toplam çalışan sayısı ise 200. Kullanıcılara zaman zaman promosyonlar yapılıyor. “Emeğe dayalı bir hizmet söz konusu. Günde yüzlerce kişi fal baktırıyor” diyen Taşdelen, fal ücretlerinin 10 TL’den başlayıp fal türüne ve falcıların puanlarına göre 20 TL’ye çıktığını söylüyor. Uygulamanın iOS ve Android’de yaklaşık 100 bin kullanıcısı var.

FAL ÜCRETİ 50 TL’YE ÇIKIYOR

Fal Vakti yeni geliştirilmiş kahve falı uygulamalarından. Sadece kahve falının bakıldığı uygulama hem iOS hem de Android’de mevcut. Yakın zamanda tarot falının da ekleneceğini söyleyen uygulamanın geliştiricisi Erda Baykara, fal ücretlerinin 4 TL’den başlayıp 50 TL’ye kadar çıktığını ve ünlü falcılarla çalıştıklarını söylüyor. Fal Vakti’nde ilk aşamada ücretsiz bakılan fala ise gerçek ancak çok deneyimli olmayan falcılar bakıyor. Şu anda 50 bin kullanıcısı olan uygulamaya aktif olarak her gün 4 bin kişi giriyor. Uygulamayı dört ayda geliştirdikleri bilgisini veren Baykara, uygulamanın 6-7 bin TL’ye mal olduğunu söylüyor.
 
Ezgi Güler/Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde