Tekstil 2017'de ne umdu, ne buldu?

Tekstil 2017'de ne umdu, ne buldu?

Tekstil ve hazır giyim sektörünün önde gelen isimleri 2017'yi değerlendirdi.

Tekstil 2017'de ne umdu, ne buldu?
16px
24px
27.12.2017 12:01
ABONE OLgoogle

Tekstil ve hammaddeleri sektörü 2017 yılında ihracatta rekorların kırıldığı bir yıl geçirdi. Yıl sonu itibariyle 10 milyar dolar civarında ihracat hedeflenen sektöre bu yıl KGF ve Eximbank’ın finansman ihtiyacına yönelik uygulamaları damga vurdu.

Ar-Ge, tasarım ve inovasyona yatırımların arttığı sektörde kur etkisi yıl boyunca etkisini sürdürdü. Tekstil ve hazır giyim sektörü istihdam deposu olarak bilindiği için de stratejik sektör olarak öne çıkmaya devam etti.

Tekstil sektörü bu yıl beklentileri karşıladı mı? Verimli geçti mi? 2017'nin nasıl geçtiğini ve 2018 yılı için sektörün hedeflerini piyasa oyuncularına sorduk.

"2017 YILI ATILIM YILI OLDU"

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle

"2017 yılı bütün sektörlerimizde rekor artışlar yaşadığımız, sektörel stratejik eylemlerimizi hayata geçirdiğimiz bir yıl oldu. 2018 yılında da benzer bir büyüme ve ihracat trendi ile karşılaşacağımızı öngörüyor, ihracat rakamlarımızı daha da yukarı taşıyabilmek amacıyla yeni stratejiler geliştiriyoruz. Sektör cirosundaki artış, kapasite kullanım oranımız, büyüme rakamlarımız ve ihracatımız bizlere sektörün tam kapasite çalıştığını gösteriyor. Sektörümüz özelinde bu büyüme rakamları ve kapasite kullanım oranlarımız şüphesiz yeni yatırımların ve istihdamın habercisidir."

"KAYIP BİR YIL DEĞİL"

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe

"2017 yılında Hazır giyim sektöründe yüzde 5-10 arasında büyüme bekliyorduk ama gerçekleştiremedik. Türkiye’de yaşanan gelişmelere göre kötü bir yıl değil. En azından geçen yılı yakalamış durumdayız. Yurt dışındaki müşterilerin ilk yarıda Türkiye’ye gelmemeleri bizler açısından sıkıntılı oldu. Ağustos ayından sonra ziyaretler başlayınca ihracattaki artışımız devam etti. İkinci yarıda yüzde 2-9 arasında aylara göre artış oranlarımız var. Kayıp bir yıl değil, Avrupa ile daha sıkı ilişki kursak çok daha farklı bir ortam olur. 2018 yılında Birlik olarak minimum yüzde 5-10 arası bir büyüme bekliyoruz. Kur seviyeleri bizim için önemli. Büyümemiz ihracat ağırlıklı ve olmak zorunda. Üretmeye devam edeceğiz, Türkiye’nin büyümesine ve istihdamına katkı sağlayacağız."

"KGF PİYASAYI CİDDİ ANLAMDA HAREKETLENDİRDİ"

İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın

"Hazır giyim sektörünün 2017 yılını beklentilerinin üzerinde bir noktada kapadığını düşünüyorum. 2016 hepimizin bildiği gibi yaşadığımız olumsuz olaylardan dolayı zayıf bir yıl olmuştu. Olumsuz koşulların ortadan kalkması, tüketici güveninin artması özelikle KGF piyasayı ciddi anlamda hareketlendirdi. Ortadoğu ve Rus turistlerin ülkemize yeniden dönüşleri özelikle bu turistlerin olduğu lokasyonlarda çok iyi cirolar ortaya çıkartmamızı sağladı.

Tüm bu olumlu koşullar sonucunda sektörün bu yılı beklentilerinin üzerinde kapattığını düşünüyoruz. Bu olumlu koşullar altında bizde grup olarak çok iyi bir yıl geçirdik. Yurtdışında yeni açtığımız 20 mağazamız ile hedeflerimizin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdik. 2018 seçim öncesi bir yıl olduğu için iyi bir sene geçireceğimizi düşünüyorum. Ülke büyümesinin yüzde 5 civarında; hazır giyim sektörünün ülke büyümesinin 3 katı kadar kadar olacağını öngörüyoruz. Özelikle turizmin sektörü pozitif etkileneceğini düşünüyoruz. Grup olarak büyüme hedefimiz yüzde 25."

"AVRUPA'DA HEDEFLERİMİZ BÜYÜK"

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu

"Global yolculuğumuzda artık daha hızlı ilerliyoruz. Yurt dışında 73 ülkede 160 mağazaya ulaştık. Bu yıl özellikle Avrupa'da hedeflerimiz büyük. Şu anda bütün dikkatimizi yurt dışı büyüme hedeflerimize vermiş durumdayız. Gelecek yıl ciro hedefimiz 750 milyon TL. Çalışan sayısı da 500 kişi artırılarak 3 bin 400'e yükselecek. Mağaza sayımızı ise yurt içi ve yurt dışı toplamında 450 olarak planlamaktayız. 2023 yılında yurt içinde 500, yurt dışında bin mağaza ile toplamda bin 500 mağazaya sahip olmayı hedefliyoruz. Çok yakında Bundesliga'nın çok önemli takımlarından birine de sponsor olacağız."

"HEDEFLERİMİZİN ÇOK ÖTESİNE GEÇTİK"

Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo

"2017 yılı beklentilerimizi oldukça karşıladı. Hem büyüme açısından hem de karlılık açısından hedeflerimizin çok ötesine geçtik. Yüzde 33’ lük bir büyüme gerçekleştirerek ciromuzu 850 milyon TL’ye çıkardık. 2018 yılı için ciro hedefimiz 1,2 milyar TL ve mağaza sayımızı 600’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bugün itibariyle toplam 3 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Gelecek yıl bin 500 kişiye yeni iş olanağı yaratacağız."

"BÜTÇELERİ TUTTURDUK"

AVVA Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik

"2017 yılı 2016 gibi bir seneden sonra, beklentilerimizi karşılayan bütçelerimizi tutturduğumuz bir yıl oldu. 2017’ye son çeyrek büyümesi damga vurdu. 2018 yılı için iyimserim ve iyi bir yıl olacağına inanıyorum. Özellikle 2019 yılı seçim atmosferinden önce ekonominin kendini daha da toparlayabileceği düşüncesindeyim. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz yüzde 38 büyümenin üzerine 2018 için bir yüzde 30 büyüme daha öngörüyoruz."

"GÖSTERGELER OLUMLU SEYREDİYOR"

İstanbul Deri ve Deri Mamülleri Ihracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Ruken Mızraklı

"2017 rakamlarımız 2016 senesine göre yaklaşık yüzde 10 yukarıda. Göstergeler olumlu seyrediyor. Deri ve deri mamulleri ihracatımız 2017 yılının Ocak - Kasım döneminde yüzde 9,6 artışla 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Beklentimiz yılı 1,55 milyar dolar seviyesinde kapatmak. İhracatımızda kilo başına birim fiyatta en yüksek ürün grubumuz yünlü deri ve kürk konfeksiyon. Sektörün genel ortalaması 11 dolarken kürk giyimde 155-160 dolar seviyesindeyiz. 2018'e ilişkin olarak da yaklaşık yüzde 15'lik bir artışla 1,75 milyar dolar seviyesinde bir ihracat gerçekleştirilmesini bekliyoruz."

"CİRO ARTTI KARLILIK DEĞİL"

Gizia Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kutlu

"2017 yılı tekstil sektöründe ciro olarak beklentiyi büyük oranda karşıladı ama karlılık için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Kiraların döviz cinsinden olması bizi olumsuz etkiledi. 2018 yılının çevremizde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı taktirde olumlu geçiceğini düşünüyoruz."

BusinessHT

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde