Tek tek anlattı! Twitch'de kara para nasıl aklanıyor?

Tek tek anlattı! Twitch'de kara para nasıl aklanıyor?

Twitch yayıncısı Ahmet Sonuç 'Jahrein', sosyal medya platformu Twitch üzerinden kara para aklama iddialarıyla ilgili bilinmeyenleri HalkTv'de anlattı.

Tek tek anlattı! Twitch'de kara para nasıl aklanıyor?
16px
24px
03.11.2021 05:40
ABONE OLgoogle

Canlı yayın mecrası olan Twitch'de yaptığı yayınlarla tanınan Ahmet Sonuç 'Jahrein', paltformu üzerinden ortaya çıkan kara para aklama iddiaları ile ilgili bugün İstanbul Emniyeti'ne ifade vermişti.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Sonuç , "Dosyaları ortaya ben çıkartmadım ama erişimimden ötürü daha çok insanın ulaşmasını sağladım. Bu sebepten ifademe başvurmak istediler. Yanlış anlaşılma olmasın" ifadelerini kullanmıştı.

Sosyal medya hesaplarında 'Jahrein' ismini kullanan Ahmet Sonuç HalkTV ekranlarında yayınlanan Özlem Gürses'le Kayda Geçsin programına bağlanarak kara para aklama iddiaları ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Ekim ayının 6'sında Twitch'in bazı verilerinin ve yayıncıların kazançlarının hackerlar tarafından internete sızdırıldığını dile getiren Sonuç şunları söyledi;

30-40 kişi tarafından izlenenler 5-15 bin dolar kazanıyor!

"Twitch sızdırılan bu verileri kabul etti ancak içeriğini tam olarak kabul etti. Ancak çoğu yayıncınıkabul ettiği bu verilerin doğru olduğu iddia ediliyor. Türk internet kullanıcıları da Türk yayıncıları incelemeye başladı. Özellikle küçük yayıncıları inceliyorlar. Bir forum sitesinde bir oyun üzerinden yayın yapan ve çok az izlenen yayıncıların muazzam miktarda paralar kazandığını görüyorlar bu sızdırılan verinin içinde.

Ortalama 30-40 kişi izlemeye sahip olan bir yayıncının 5 bin dolar ile 15 bin dolar arası geliri olduğu görülüyor. Bu gelirler ortaya çıkınca insanlar tabi sorgulamaya başlıyor.

Twitch'ta kara para aklama bu şekilde yapılıyormuş

Sonra bütün yayıncılara bakıyorlar. Tüm yayıncılarda belirli bir dönemde kazançlarında yükselme görüyorlar. Olan şey şu. Bu dolandırıcılar, yayıncılara yanaşıp söyle diyormuş; 'Twitch ekosisteminde, benim Amerika'da gerçek olmayan bot sunucularım var. Yani gerçek insanmış gibi Twitch'i izleyen bilgisayarlarım var. Bu bilgisayarlar Twitch'i izleyerek Twitch'in içerisindeki para biriminden kazanıyorlar. Ben sana onu aktaracağım bir Twitch kullanıcısı gibi. Ben bir partner olmadığım için Twitch'ten para kazanma hakkım yok. Sen para kazanabiliyorsun Twitch'ten.Bir kısmı sende kalacak. Bir kısmı da kripto cüzdanıma kripto para olarak atacaksın' diye bir anlaşma yapıyorlar.

Özlem Gürses'in paranın kaynağına ilişkin sorusuna ise Sonuç;
"Aslında bu hikaye doğru değil. Bu hikayeyi yayıncıyı iyi hissettirmek için anlatıyorlar. Dolandırıcı sanki Twitch'i dolandırıyormuş gibi anlatıyor. Lakin, işin ardında internette dolaşan çalıntı kredi kartı bilgilerini kullanarak aktarıyorlar bu parayı yayıncılara. Fakat çoğu yayıncının bundan haberi yok. Bu kredi kartları Türkiye'de kullanılan kartlar olmak zorunda değil" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde