Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Kazdağları açıklaması

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Kazdağları açıklaması

Bakanlık, bölgede kesinlen ağaç sayısının 195 bni değil 13 bin 400 olduğunu açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Kazdağları açıklaması
16px
24px
29.07.2019 07:26
ABONE OLgoogle

Altın madeni kurulması için ağaç kıyımı yapılan Çanakkale'nin Kirazlı köyünde bölge halkının nöbet tutmaya başlamasının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada 195 bin ağaç kesildiği iddiasının yalan olduğu ve alanda kesilen ağaç sayısının 13 bin 400 açıklandı.

Çanakkale'nin Kirazlı köyünde Kanadalı Alamos Gold şirketi tarafından yürütülen altın madeni projesinde, ÇED raporunda 45 bin denmesine rağmen 195 bin ağaç kesildiği ortaya çıkmıştı. Konuyla ilgili başta TEMA Vakfı olmak üzere birçok STK harekete geçerken, CHP'li 26 milletvekilinin imzasını taşıyan araştırma önergesi AKP ve MHP'nin oyları ile reddedilmişti. Türkiye’nin oksijen deposunda siyanürlü altın arama faaliyeti #KazdağlarıHepimizin

Ardından sosyal medyadan 'Kazdağları hepimzin' etiketiyle başlatılan ve birçok CHP'li belediye tarafından da desteklenen Kazdağları'nı koruma girişimi büyük ilgi gördü. Çanakkale Belediyesi başta olmak üzere birçok gerçek ve tüzel kişi bölgede nöbet tutmak isteyenlere yardım elini uzattı. Kazdağları'ndaki su havzası olan Atikhisar Barajı'na yakın bölgede siyanürlü altın arama faaliyeti girişimine karşı 'su nöbeti' başlatıldı.

13 bin 400 ağaç kesildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, eylem başlatılmasının ardından Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, 195 bin ağaç kesildiği iddiasının yalan olduğunu ve alanda kesilen ağaç sayısının ise 13 bin 400 olduğunu açıkladı.

'Kazdağları yok ediliyor' iddiasının da gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, maden sahasının Kazdağları'na 40 kilometre uzaklıkta olduğu ifade edildi. Son olarak 'Ormanlar yok ediliyor' iddialarının da doğru olmadığı belirtilirken, 'Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planı'yla tüm sahanın yeniden ağaçlandırılarak eski haline kavuşturulacağı kaydedildi.

Maden şirketi 14 bin ağaç dikmiş

Öte yandan, maden sahasında çalışmayı yürüten şirket, henüz ağaç kesimine başlamadan önce bölgede ağaçlandırma çalışması yaptığını, oluşturulan 2 hatıra ormanında 14 bin fidan dikildiğini ve yine bölgede arı otu ekimiyle yöre ekonomisine de destek verildiğini açıkladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde