Tarım kredi borçlusu çiftçiler icra takibiyle karşı karşıya

Tarım kredi borçlusu çiftçiler icra takibiyle karşı karşıya

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, çiftçilerin sadece Ziraat Bankası borçlarının yapılandırıldığını söyledi

Tarım kredi borçlusu çiftçiler icra takibiyle karşı karşıya
16px
24px
28.02.2020 08:27
ABONE OLgoogle

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, çiftçilerin sadece Ziraat Bankası'na olan borçlarının yapılandırıldığını, tarım kredi kooperatiflerinden alınan kredilerin ise bugüne kadar hiçbir şekilde yapılandırılmadığını söyledi. Bu durumun Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten Aygun, “Şu anda tarım kredi kooperatifleri üzerinden kredi çekip ödemede zorlanan binlerce çiftçiye icra işlemi başlatıldı. İktidar bu konuda düzenleme yapmalıdır” dedi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre,  CHP'li Aygun, çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının 117 milyar, takipteki borçlarının 5.2 milyar TL, gayri nakdi kredi miktarının ise 8.1 milyar liraya dayandığını söyledi. İktidarın şu ana kadar yaptığı düzenlemelerle sübvanse kredileri yapılandırırken, afet mağduru çiftçilerin kredilerini de ertelediğini belirten Aygun, yapılan işlemin gerçekte yapılandırma değil, kredi yenileme olduğunu bildirdi.

Aygun, yapılandırmada Ziraat Bankası faizinin yüzde 12'den yüzde 9'a düşürüldüğünü, ancak bunun yeni kredi anlamına gelmesi nedeniyle çiftçilerden 'yeni sigorta bedeli' adı altında ilave ücretler alındığını da bildirdi.

Kredi yenilemelerinin sadece tek sezonluk rahatlama ile pansuman etkisi yarattığını, ancak yarayı tedavi etmediğini ifade eden Aygun, doğal afetle karşılaşan çiftçilere de erteleme yapılmasına karşın icralık duruma düşen tarım kredi kooperatifleri üzerinden alınan kredilerde ise hiçbir yapılandırma işlemi uygulanmadığının altını çizdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde