Tarım alanı ranta açılacak! İkinci Kemer Country skandalı!

Tarım alanı ranta açılacak! İkinci Kemer Country skandalı!

Ak Partili Eyüpsultan Belediyesi, Kemer Country komşuluğundaki tarım alanlarını, tarım dışı kullanıma açmak için girişim başlattı. Yaklaşık 3,5 milyon metrekarelik bir bölgenin, tarım alanı dışına çıkartılması için Eyüpsultan Belediye Meclisi’nden karar çıkartıldı.

Tarım alanı ranta açılacak! İkinci Kemer Country skandalı!
16px
24px
12.06.2021 16:57
ABONE OLgoogle

İstanbul Göktürk’te bulunan tarihi Uzun Kemer ile Eğri Kemer arasının, İstanbul Caddesi ile Selanik Bulvarının batı bölgesini kapsayan bölgenin, imara açılması için girişim başlatıldı. Söz konusu bölge yürürlükteki imar planlarına göre tarım alanında kalıyor.

AKP’li Eyüpsultan Belediyesi, arsa ve daire fiyatlarının oldukça yüksek olduğu Kemer Country komşuluğundaki Göktürk’ün batısını oluşturan arazinin tarım dışı kullanıma açılması için Belediye Meclisi’ne bir teklif sundu.

Kemer Country, son günlerde ülkenin gündeminde…

Organize suç örgütü lideri olduğu ileri sürülen Sedat Peker, Demirörenlerin medya grubunu satın alırken Ziraat Bankası’ndan çektiği krediyi ödemediğini iddia etmişti. Demirören Grubu'nun Kemer Country arazileri kredi karşılığında Ziraat Bankası'na ipotek ettirdiği ortaya çıkmış, borç ödenmeyince parseller Ziraat Bankası'na geçmişti. Bakanlığın arazileri yapılaşmaya açan yeni imar planını mahkeme iptal etmişti. Ziraat Bankası ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden konut imarı istemiş ancak olumsuz yanıt almıştı.

AKP’LİLERE GÖRE ARAZİ TAHRİP EDİLMİŞ

Tarım alanlarını, tarım dışı kullanıma açmak için girişim başlatan AKP’li yönetimin Meclise sunduğu teklifte özetle şöyle denildi:

 “Göktürk Yerleşkesi içinde bulunan alan ‘tarım alanı’nda kalmaktadır. Ancak depo, fabrika vb. yapıların bulunduğu alanın, topoğrafik yapısının tarım yapılmasını elverişsiz kılacak şekilde tahrip edildiği görülmektedir. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksekokuluna bir rapor hazırlatılarak alanın tarım yapmaya elverişli olup olmadığının belirlenmesi istenmiştir. Söz konusu rapor göre alan tarım yapılma özelliğini yitirmiş durumdadır.”

Teklifte ayrıca, 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından söz konusu alanda planlama çalışmalarına başlandığı ancak imar planlarının henüz hazırlanmadığına vurgu yapılarak, İBB’nin görüş sorması üzerine İstanbul İl Toprak Koruma Kurulu’nun 13 Ocak 2011 tarihli kararında “Yeşil alan oranının yüksek tutulması” şartı ile söz konusu alanın tarım dışı amaçla kullanılması uygun görüldüğü savunuldu.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİNDE KAMU YARARI ARANIYOR

Yasa gereği, plan değişikliği yapılmasında kamu yararı olduğu konusunda Meclis kararı alınması gerektiği için teklifin Meclis onayına sunulduğu anlatılan teklifin sonuç bölümünde özetle şöyle denildi:

“İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 18.01.2021 tarihli yazısına göre Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 13/d ve/veya 14/b maddeleri kapsamında kamu yararı alınmasına ilişkin taleplerde, İl Toprak Koruma Kurulu kararına istinaden kamu yararı kararı alınmasını talep eden Belediye Meclisi kararının alınması zorunludur.”

Teklif Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edildi. CHP ve İyi Partili meclis üyeleri teklife ret oyu verdi. Meclis kararında şöyle denildi:

“Kemerburgaz Bölgesi Batı Kısmına Ait alan için hazırlanmış olan kamu yararı kararı oyçokluğuyla kabul edilmiştir”.

“BÖLGE RANTA AÇILACAK”

Meclisten geçen teklifle ilgili açıklama yapan CHP Eyüpsultan Belediye Meclis üyesi Zülfü Çakar, bu kararla tarım alanının yapılaşmaya açılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, söz konusu karardan sonra hazırlanacak imar planlarıyla bölgenin ranta açılacağını ifade etti. Çakar, kamu yararı kararının oyçokluğuyla geçtiğini, bu teklifte bir kamu yararı olmadığı için CHP olarak ret oyu verdiklerini açıkladı.

OdaTV

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde