Tarım Bakanı sahte sertifikaları kabul etti

Tarım Bakanı sahte sertifikaları kabul etti

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İspanya’dan alınan 2 bin 939 besilik canlı hayvanın veteriner sertifikasının ‘sahte’ olduğunu doğrulayarak hayvanların karantina altına alındığını belirtti. Bakan konunun ‘siyasete alet edilemeyeceğini’ savundu.

Tarım Bakanı sahte sertifikaları kabul etti
16px
24px
22.07.2019 15:30
ABONE OLgoogle

Kurban Bayramı yaklaşırken İspanya’nın salgın hastalık nedeniyle hayvan giriş ve çıkışına yasaklı bir bölgesinden alındığı öne sürülen hayvanların veteriner sertifikasının ‘sahte’ olduğunu CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu Meclis gündemine taşımıştı.

‘Yeraltı Barajları Eylem Planı’ tanıtım toplantısına katılan Pakdemirli, söz konusu hayvanların İspanya’dan yola çıkıp Lübnan’a gitmesinin planlandığını ancak Türkiye’ye getirildiğinin tespit edildiğini söyleyerek, “Bundan sonra hayvanlara el koyduk. Hayvanlar karantina altında, her türlü kan alındı. Hiçbir sıkıntı yok, karantina süresi devam ediyor”dedi. İthal hayvan skandalı: Sahte belgeyle hastalıklı hayvan

Pakdemirli karantinada Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün 21 gün süre verdiğini anlattı: “Bu 21 gün süre içerisinde siz karantina tedbirlerini alıyorsunuz ve sağlıklıysa hayvanları Türkiye’ye ithal edip millileştiriyorsunuz, sağlıklı değilse de itlaf ediyorsunuz. Normal şartlarda İspanya’dan alınarak Lübnan için yola çıkmış ama evrakta bir sahtekarlık yapılarak Türkiye’ye sokulmak istenmiş.”

Siyasete alet edilemeyecek bir konu 

Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nün şüphe üzerine İspanya’dan gıda kontrol sertifikalarını doğrulama yoluna gittiğin söyleyen bakan şöyle devam etti: “Konu tamamen teknik, siyasete alet edilemeyecek bir konudur. Cumhuriyet savcılarına intikal etmiş bir konudur. Yani konu, hem teknik, bakanlığımızca değerlendirilecek, hem de suç tarafı olan, günlük siyasete mal edilmemesi gereken bir konudur.”

Pakdemirli hayvanlara ilişkin millileştirme prosedürünün devam ettiğini, bu kapsamda sertifikalarda değişiklik olduğunun görülmesi üzerine hayvanlara el konulduğunu söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde