Tarihi istasyon 5 metre taşınacak!

Tarihi istasyon 5 metre taşınacak!

TCDD, Marmaray'ın açılmasıyla atıl kalan tarihi Suadiye istasyon binasını 5 metre taşıyacak. Mimarlar Odası Büyükkent Şube Başkanı Köymen ise tarihi binanın akıbetinin belirsiz olduğunu vurguladı.

Tarihi istasyon 5 metre taşınacak!
16px
24px
19.08.2022 05:19
ABONE OLgoogle

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü, İstanbul’daki tarihi Suadiye İstasyonu binasını 5 metre taşıyacak.

Hızlı tren projesi kapsamında 19 Haziran 2013’te Haydarpaşa-Gebze banliyö hattı durdurulmuş, hattın yeniden açılması altı yıl sonra 2019 yılında gerçekleşmişti.

Ancak tren yolu üzerinde bulunan tarihi istasyonlar yeni projeye uygun olmadığı gerekçesiyle devre dışı bırakılmıştı.

Atıl kalan istasyon binalarından biri de 1910 yılında inşa edildiği tahmin edilen, tescilli tarihi Suadiye İstasyonu binası oldu.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre de TCDD bu tarihi yapıyı restore etmek için 18 Temmuz’da bir ihale düzenledi. İhaleyi, 2 milyon 490 bin TL teklif veren Çağın İnşaat aldı.

İhale dosyasında ise “Banliyö hattı peronunun hat ortasına alınması neticesinde tarihi yapı ihtiyacı karşılayamaz hale gelmiş ve atıl durumda kalmıştır. Yapı önündeki eski peron kaldırılmıştır.

Yeni tren hattının kotu yükselmiş ve yapı hatta göre alçakta kalmıştır. Yapı önünden geçen tren hat sayısının üçe çıkması ve banliyö hattı peronunun da yapının önüne denk gelmesi nedeni ile yapıya çok fazla yaklaşılmıştır. Hat kenarında mevcut durumda yaklaşık 20-30 santimetre mesafede bulunan İstasyon Binası, yaklaşık 5 metre geriye doğru taşınacaktır” ifadeleri yer aldı.

TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen de, “İhale dosyasında binanın taşındıktan sonra ne amaçla kullanılacağı yani fonksiyonu açıklanmamış. Bu tarihi yapılar bölge halkına açık olmalı ve kamuda kalmalı. Taşındıktan sonra kiraya verip restoran mı yapacaklar, satacaklar mı bilmiyoruz. Neden tren yolu bu tarihi yapının 20-30 santimetre yanından geçirildi? Binanın taşınması da bu programsız, plansız işlerin bir sonucu” diye konuştu.

Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde