Tarihi gün! Ayasofya-i Kebir Cami-i'nde 86 yıl sonra ilk namaz

Tarihi gün! Ayasofya-i Kebir Cami-i'nde 86 yıl sonra ilk namaz

Ayasofya, 86 yıl sonra ilk kez kılınan cuma namazıyla birlikte bugün resmen ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuran-ı Kerim okuduğu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın kılıçla minbere çıkarak cuma hutbesi verdiği açılışa, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Tarihi gün! Ayasofya-i Kebir Cami-i'nde 86 yıl sonra ilk namaz
16px
24px
24.07.2020 09:06
ABONE OLgoogle

İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934'e kadar cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak kalan Ayasofya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla kılınacak cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı.

İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934'te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak hizmet veren Ayasofya, Türkiye'de yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yapılar arasında bulunurken UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde de yer alıyor.

Camideki din hizmetleri, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yürütülecek. Restorasyon, konservasyon ve koruma faaliyetlerini ise Kültür ve Turizm Bakanlığı yerine getirecek. Camiyi yerli ve yabancı turistler ücretsiz ziyaret edebilecek.

Zemini halı ile kaplanan camide namaz esnasında perdeleme sistemiyle resim, tasvir ve mozaikler kapanacak, namazdan sonra tekrar açılacak.

İşte saat saat tarihi günde yaşananlar: 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere çok sayıda siyasetçinin katıldığı, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği açılışta dakika dakika şunlar yaşandı:

15:55 - Erbaş: Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir, 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, cuma hutbesini kılıç geleneğiyle okumasıyla ilgili konuştu. Erbaş, "Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir. 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır. Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz inşallah" ifadesini kullandı.

15:44 - İnce: Ayasofya’ya gidenlerin sevabı fazla, Sultanahmet’e gidenlerin az mı?

Cuma namazını Sultanahmet'te kılan CHP'li Muharrem İnce, kendisine gösterilen tepkiyi eleştirdi. "Diyanet İşleri Başkanı’nın davetiyesiyle Ayasofya’ya değil, ezanı duyarak Sultanahmet’e gittim" diyen İnce, devamında "Ne bağırıyorsunuz? Ayasofya’ya gidenlerin sevabı fazla, Sultanahmet’e gidenlerin az mı?" diye sordu.

15:00 - Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet'in türbesini ziyaret etti: 'Namaza 350 bin kişi iştirak etti'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cuma namazının ardından Fatih Sultan Mehmet'in türbesini ziyaret etti. Erdoğan, burada gazetecilere kısa bir açıklama yaptı:

"Artık burası aslına döndü, camiydi tekrar cami oldu. Şimdi ilanihaye inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Tüm insanlığın bir kültür mirası olarak her dinden insanların gelip gezebileceği bir yer."

Erdoğan, türbeyi ziyareti sonrası yaptığı açıklamada da "Müzeye çevrilmiş olan Ayasofya'yı bizim şuanda aslına Cumhur İttifakı olarak büyük bir gayretle döndürmüş olmamız, milletimizin on yıllara sari özlemini gerçekleştirme bakımından çok çok önemliydi. 350 bin kişi bugün cuma namazına iştirak etmiş. Bu tabi çok önemli bir aşkın aslında mahsulü idi. Bunu gerçekleştirmek, içerideki bütün ibadeti Diyanet İşleri Başkanlığımız organizesiyle gerçekleştirdi. Bundan sonra içeride ve dışarıda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yapacağı restorasyon çalışmaları var. Bu çalışmaları ile beraber Ayasofyamızı çok daha farklı çok daha anlamlı bir yapıla kavuşturmuş olacağız" bilgisini verdi.

14:05 - Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, cuma hutbesini kılıç geleneğiyle okudu

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, minbere elinde kılıçla çıktı. Burada kılıç geleneğiyle cuma hutbesini okuyan Erbaş, "Ayasofya Camisi'nin kapıları diğer camilerimiz gibi, ayrım gözetmeksizin Allah'ın bütün kullarına açık olacaktır" mesajını verdi.

Erbaş şöyle devam etti:

"Fatih Han bu muhteşem mabedi kıyamete kadar cami olmak kaydıyla vakfedip müminlere emanet bırakmıştır. Bizim inancımızda vakıf malı dokunulmazdır. Dokunanı yakar. Vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar."

13:44: Ayasofya'da tarihi gün... 86 yıl sonra ilk namaz kılındı

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, 86 yıl sonra cuma namazını kılmak ve tarihi ana tanıklık etmek için çeşitli illerden İstanbul'a gelen çok sayıda vatandaş da alanın dolması nedeniyle cuma namazını Yenikapı etkinlik alanında kıldı.

13:27: 86 yıl sonra kılınan ilk namaz öncesi 4 minareden 4 müezzin tarafından öğle ezanı okundu.

13:18: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ilk cuma namazı öncesi dua etti. İlk namazı kılmak için Ayasofya Meydanı'nı dolduran vatandaşlar, dualara "amin" diyerek katılırken, Fatiha suresini okudu.  

13:15: Minarelerden yükselen selaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatiha Suresi'ni ve Bakara Suresi'nin ilk 6 ayetini okudu.

12:09 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya Camisi'ne geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya Camisi'nde kılınacak cuma namazı için saat 11:49 sıralarında Üsküdar'daki konutundan ayrıldı. 

Erdoğan, yaklaşık 20 dakika süren yolculuğunun sonunda Ayasofya Camisi'ne geldi. Erdoğan, direkt olarak camiye girdi.

Öte yandan Erdoğan Twitter'dan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin resmi hesabındaki ilk paylaşıma yer verdi. Erdoğan'ın paylaşımında Arapça, "Bismillahirrahmanirrahim" yazısı yer aldı.

?11:33 - İzdihamı önlemek amacıyla bazı istasyonlar kapatıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, "Ayasofya-i Kebir Camii’ndeki cuma namazında izdihamı önlemek için, valilik koordinasyonuyla Bağcılar-Kabataş Tramvayı’nın Kabataş-Eminönü seferleri durdurulmuş, Bağcılar-Zeytinburnu ve Çapa-Akşemsettin arası çalışmakta. Haliç ve Şehzadebaşı metro istasyonları da kapatılmıştır" bilgisini verdi.

?11:30 - Vali Yerlikaya: Misafir girişleri durduruldu

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamının dolduğunu duyurdu. "Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişimiz durduruldu" diyen Yerlikaya, "Sabır ve anlayışla birbirimize yardımcı olalım. Ayasofya Camii ibadetiniz için sabaha kadar açık olacak" diye yazdı.

11:18 - Sağlık Bakanı Koca: Önce tedbir, sonra tekbir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ayasofya önünde oluşan yoğunluğa dikkati çekerek kişisel Twitter hesabında "Önce tedbir, sonra tekbir. Hayırlı cumalar" ifadesini kullandı.

10:53 - Sultanahmet Meydanı’nda koronavirüs önlemleri kapsamında anonslar yapılarak alanın dolduğu ve kimsenin alınmayacağı söylendi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde