Tarihi Saraçoğlu Mahallesi yıkılacak otopark yapılacak

Tarihi Saraçoğlu Mahallesi yıkılacak otopark yapılacak

Yıllardır rant heveslilerinin gözünü diktiği, Ankara’da bulunan Saraçoğlu Mahallesi ile ilgili 16 Mart’ta “koruma amaçlı imar planı” askıya çıkarıldı.

Tarihi Saraçoğlu Mahallesi yıkılacak otopark yapılacak
16px
24px
20.03.2018 07:34
ABONE OLgoogle

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Saraçoğlu Mahallesi’yle ilgili yeni askıya çıkarılan plana ilişkin basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Candan Karakuş, planın “korumama amaçlı imar planı” olduğunu vurguladı

Yıllardır rant heveslilerinin gözünü diktiği, Ankara’da bulunan Saraçoğlu Mahallesi ile ilgili 16 Mart’ta “koruma amaçlı imar planı” askıya çıkarıldı. 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, askıya çıkarılan planla ilgili şube binasında basın toplantısı düzenledi. Planı değerlendiren Tezcan Candan Karakuş, bu planın “korumama amaçlı” bir plan olduğunu vurguladı.

Plana göre, Saraçoğlu Mahallesi’nin yüzde 17’si konut, yüzde 7’si park, yüzde 33’ü ticaret-turizm, yüzde 5’i ticaret bölgesi olarak belirlendi. Ayrıca mahallenin altına, daha önce Güvenpark için düşünülmüş olan yeraltı otoparkı yapılması da plan dahilinde. Planda yapılması düşünülen otoparkla konutlar arasında geçişler olabileceği de belirtiliyor.

Candan, askıya çıkarılan planın içerisinde tescilli ve tescilsiz ağaçların da bulunduğunu belirterek, “Askıya çıkarılan plan bölgenin yeşil alan potansiyelini görmezden gelmektedir” dedi. Candan, bu planla beraber Cumhuriyet değerlerin de yok edilmeye çalışıldığının altını çizdi.

Güven vermiyor

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreteri Nihal Evirgen ise daha önceki süreçlerde mahallede yıkıma karşı nöbet tuttuklarını, bu nöbetlere polisin saldırmış olduğunu hatırlattı. Evirgen, mahallede uzun zamandan beri bir polis ablukası olduğunu anımsatarak planın askıya çıkmasıyla birlikte güvensiz bir sürecin başlamış olduğunu belirtti.

Görüş alınmadı, yargı süreçleri yok sayıldı

Tekrar söz alan Candan, askıya çıkarılan plan için hazırlanan raporda birçok kurumdan görüş alınmış olmasına rağmen Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Çankaya Belediyesi’nden görüş alınmadığını belirtti.

Askı planı için hazırlanan raporda hukuksal süreçlere yer verildiğini belirten Candan, iki önemli hukuksal sürecin rapora alınmadığını belirtti. Bunlardan ilki Saraçoğlu Mahallesi’nin lojman statüsünün kaldırılması üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava ve Danıştay Başsavcılığı’nın davacı lehine bildirdiği görüş; diğeri ise yine Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin, mahallenin Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na devredilmesine ilişkin açmış olduğu dava.

Önümüzdeki günlerde daha detaylı bir çalışmayla kamuoyunu bilgilendireceklerini belirten Candan, askıya çıkarılan plana ilişkin yargı süreci başlatacaklarını belirtti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde