Tarihe geçti: İngiltere Başbakanı Liz Truss 45 günde istifa etti

Tarihe geçti: İngiltere Başbakanı Liz Truss 45 günde istifa etti

Göreve geldiğinden bu yana eleştirilerin hedefi olan İngiltere Başbakanı Liz Truss istifasını Kral'a sunduğunu açıkladı. Truss "Halefim seçilene kadar görevde kalmaya devam edeceğim" dedi.

Tarihe geçti: İngiltere Başbakanı Liz Truss 45 günde istifa etti
16px
24px
20.10.2022 15:38
ABONE OLgoogle

İngiltere Başbakanı Liz Truss, istifasını Kral'a sunduğunu açıkladı ve 45 gün sonra görevi bıraktı.

Kral'a istifasını sunan Liz Truss, 45 gün sonra görevden ayrılarak, İngiltere tarihinde en kısa süre başbakan olarak görev yapan isim oldu.

BAŞBAKANLIĞI TARTIŞMALARA YOL AÇMIŞTI

İngiltere'de Boris Johnson'ın istifasının ardından 5 Eylül'de başbakanlık koltuğuna oturan Liz Truss, piyasaları sarsan tartışmalı ekonomi politikasından geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Truss'ın, Maliye Bakanı KwasiKwarteng'i görevden alarak yerine getirdiği Jeremy Hunt'ın ekonomide dizginleri ele alması, başbakanın görevde kalmak için güvenirliği kalmadığı tartışmalarına yol açmıştı.

İÇİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETMİŞTİ

İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın 43 gün önce atadığı İçişleri Bakanı Braverman, kişisel e-posta adresini kullanarak resmi bir belge göndermesinin üzerine, kuralları teknik olarak ihlal ettiği gerekçesiyle görevinden ayrıldığını açıklamıştı.

Böylelikle Braverman, 1834'te 30 gün sonra görevi bırakan 1. Wellington Dükü Arthur Wellesley'den sonra en kısa süre görevde kalan içişleri bakanı oldu.

Braverman, 13 Şubat 2020'den, İçişleri Bakanı olarak atandığı 6 Eylül tarihine kadar İngiltere Başsavcısı olarak görev yapmıştı.

Başbakan Truss’ın, 14 Ekim’de görevden aldığı Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng de 38 gün görevde kalmıştı.

Bu gelişme sonrasında Liz Truss'un başbakanlığı tekrar sorgulanmıştı.

İSTİFA İDDİALARINI REDDETMİŞTİ

Truss, istifa çağrılarına yönelik dün yaptığı açıklamada "Sorumluluk alarak yapılan hatalar için özür diliyorum. Ancak bu ülkeye hizmet etmek üzere seçilmiş olduğum için istifa etmeyeceğim" demişti.

Amacının enerji faturaları ve yüksek vergileri düşürerek insanlara yardımcı olmaya çalıştığını belirten Truss "Çok acele ettik ve çok ileri gittik" ifadelerini kullanmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde