Taraf'ın patronuna 3 milyon 653 bin TL teşvik

Taraf'ın patronuna 3 milyon 653 bin TL teşvik

Taraf gazetesini yayımlayan Alkım Yayınevi'ne 3 milyon 653 bin TL tutarında teşvik verildi

Taraf'ın patronuna 3 milyon 653 bin TL teşvik
16px
24px
29.04.2010 16:11
ABONE OLgoogle

Devlet Bakanı Ali Babacan, Taraf gazetesini yayımlayan Alkım Yayınevi'ne, içinde okuma bölümleri, seminer ve sergi salonları bulunan bir özel bir tesis inşa edilmesi için verilen 3 milyon 653 bin TL tutarındaki teşvikin, Taraf gazetesinin yayımlanması için verilmediğini bildirdi.

Babacan, “Firma, gazete basım faaliyetleri için de ayrıca teşvik belgesi alması mümkün olmasına rağmen, bu konuda Hazine Müsteşarlığından herhangi bir teşvik belgesi talebinde bulunmamıştır” dedi.

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Başbakan Ali Babacan'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Alkım Basım Yayın Dağıtım Ticaret Limited Şirketi'ne Hazine tarafından 120 kişilik okuma bölümleri, 48 kişilik okuma tiyatrosu, 72 kişilik seminer salonu, sergi salonu, 3 adet çalışma odası, 5 adet aktivite odası bulunan bir tesis yapılması için 3 milyon 653 bin 543 TL karşılığı yatırım teşvikinin verildiğini belirtmiş, “Teşvik belgesi sahibi firma teşvik belgesi aldığı tarihten on ay sonra Taraf Gazetesini yayınlamaya başlamıştır. Teşvik belgesi bu gazetenin yayınlanması için mi verilmiştir” diye sormuştu.

Devlet Bakanı Babacan, Özyürek'in önergesine verdiği yanıtta Alkım Yayınevi'nin teşvik müracaatı üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile firmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aldığı Kültür Yatırım Belgesine istinaden yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini, tesisin, İstanbul Kadıköy Caferağa Mahallesi'ndeki kiralık bir binada kurulacağını belirtti. Babacan, 'Teşvik Belgesi Taraf gazetesinin yayınlanması için mi verilmiştir?” sorusuna verdiği yanıtta ise teşvik belgesinin, Alkım yayınevinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aldığı Kültür Yatırım Belgesi uyarınca verildiğini belirterek “Firma, gazete basım faaliyetleri için de ayrıca teşvik belgesi alması mümkün olmasına rağmen, bu konuda Hazine Müsteşarlığından herhangi bir teşvik belgesi talebinde bulunmamıştır” dedi.

Babacan, Yatırım Teşvik Belgesi'nde toplam yatırım tutarının 3 milyon 653 bin 543 TL olarak öngörüldüğünü, bunun 2 milyon 793 bin 543 TL'sinin yerli makine teçhizat tutarı, 860 bin TL'sinin de harcamalar tutarı olduğunu bildirdi.

Babacan, Alkım yayınevinin KDV, Gümrük Vergisi, Sigorta Prim desteği gibi desteklerden ne ölçüde yararlandığı sorusuna verdiği yanıtta bu yatırım için onaylanan 2 milyon 793 bin 543 TL tutarındaki yerli makine teçhizat listesindeki makine ve teçhizatın 1 milyon 793 bin 543 TL tutarındaki kısmı için KDV muafiyetinin öngörüldüğü, ancak yatırım mahallinde yapılan ekspertiz sonucunda Alkım yayınevinin listesindeki makine ve teçhizatın büyük bölümünü KDV ödeyerek temin ettiğinin anlaşıldığını belirtti. Babacan, KDV istisnası uygulanarak satın aldığı makine ve teçhizat bedelinin 397 bin 480 TL olduğunu, buna tekabül eden KDV istisnasının 71 bin 546 TL tutarında olduğunu bildirerek “Dolayısıyla firmanın yararlandığı teşvik tutan da sadece bu miktardan ibarettir” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde