Tanrıverdi: Bankacılar bizi zorladı

Tanrıverdi: Bankacılar bizi zorladı

Tanrıverdi "Faktoringciler bile yüzde 14'le borç verirken, bankaların yüzde 19'la kredi vermesi bizi zorladı" dedi

Tanrıverdi: Bankacılar bizi zorladı
16px
24px
14.02.2013 06:30
ABONE OLgoogle

İHKİB'in başkanı işadamı Hikmet Tanrıverdi'nin iflas erteleme talebinin ardından fahiş faiz oranı çıktı. Tanrıverdi "Faktoringciler bile yüzde 14'le borç verirken, bankaların yüzde 19'la kredi vermesi bizi zorladı" dedi

Bankaların kredi müşterileri için kullandığı 'tenhada kıstırılan' tanımlamasının somut örneği iş dünyasının saygı duyduğu işadamı ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi oldu. Sıkıntıya girince bankaların bastırması sonucu 4 şirketi için iflas erteleme talebinde bulunan Tanrıverdi, bankaların işleri bozulan işadamlarına dönük tavırlarının ekonomiye zarar verecek şekilde olumsuz olduğunu belirti. Tanrıverdi, "Faktoringciler bile yüzde 14 faizle kredi verirken, bankalar yüzde 19'la kredi veriyor" dedi.

KOMİSYON YÜZDE 2

Merkez Bankası'nın gecelik faizlerinin yüzde 5'lerde olduğu bir dönemde bankaların yüzde 2 komisyon aldığını da belirten Tanrıverdi, "Bizim yaşadıklarımız sadece şirketimize özgü sorunlar değil. Bu tarzda birçok şirket var. Bankalar ödeme sıkıntısı yaşayan firmalara krediyi kapatması için bir gün süre veriyor. Yani bankalar istedikleri firmayı batırma gücüne sahip" diye konuştu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankaların bu tür uygulamalarını kontrol etmesi gerektiğini kaydeden Tanrıverdi, şunları söyledi: "Sıkıntı sadece bizde değil. Bankalar istediğini batırma gücüne sahipken, bunun kontrol edilememesi daha büyük kaoslar yaratır. BDDK'nın bu uygulamaları denetlemesi gerekir."

'FAİZİ ANCAK ÖDEDİK'

Tanrıverdi, karar sonrası hürriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada da "37 yıl sonra ilk kez çekim yazıldı. Şirketlerimi kurtarmak için evimi, yazlığımı sattım. Tabi bizim koyduklarımız sadece faizleri karşıladı" demişti. Tanrıverdi büyük bölümü bankalara olmak üzere 50 milyon TL'lik borçları olduğunu açıklamıştı.

TÜGİAD: Böyle çok işadamı var
Bankalarla ilgili sert açıklamalarıyla tanınan TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, aylardır bahsettikleri konunun Hikmet Tanrıverdi'nin başına gelen olayla somut bir hal aldığını söyledi. Yücelen "Bu durumda olan birçok işadamı var. Önemli bir birlik olan İHKİB'in Başkanı Tanrıverdi'ye bankaların yaptığı bu uygulama tam anlamıyla rezalettir" diye konuştu. Bankaların krediyi yapılandırırken bile kazandığını söyleyen Yücelen, "Yapılandırma için bile yüzde 2 komisyon istiyor" dedi.

Önlem alınmazsa bu örnekler artar
Türkiye Genç İşadamlan Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral, bankaların faiz maliyetleri üzerindeki insafsızlığının, ekonominin hızlanmasına engel olduğunu söyledi. Bu konuda artık gereken adımların atılması gerektiğini belirten Güral, "Yeni yatırımlar hayata geçirerek istihdam oluşturmak için çaba harcıyoruz. Ancak, faizin üyelerimizin hızını kestiğini görüyoruz. Üzücü örnekler yaşamaya başladık. Önlem alınmazsa bunların sayısı artar" diye konuştu.

İbrahim Acar/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde