Tam kapanmada 600 Milyon Dolarlık yeni destek! İşte detaylar...

Tam kapanmada 600 Milyon Dolarlık yeni destek! İşte detaylar...

Mikro ve küçük işletmelere verilecek yeni destek Dünya Bankası ve Japonya’dan 600 milyon dolarlık krediyle finanse edilecek. Programda kurul veya komite değerlendirmesi olmayacak. İşte son dakika haberinin detayları...

Tam kapanmada 600 Milyon Dolarlık yeni destek! İşte detaylar...
16px
24px
06.05.2021 07:48
ABONE OLgoogle

Hükümet, Türkiye genelinde tam kapanma kararının ardından milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren yeni destek programını devreye aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, merakla beklenen yeni destek programının detayları da belli oldu.

Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından 600 milyon dolarlık kredi ile finanse edilecek programda, kurul veya komite değerlendirme prosedürü olmayacak.

Programa uygun mikro ve küçük işletmeler internetten KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden başvuru yapabilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK ağırlıklı resmi kayıtlara göre uygunluk kriterlerini karşıladığı belirlenen KOBİ’ler için başvuruyu takiben ödeme işlemleri başlatılacak.

Her ödeme öncesinde, Gelir İdaresi ve SGK kayıtlarından, işletmenin aktif olduğu ve istihdamını belirli bir seviyede tuttuğunun kontrolü yapılacak.

Ara ürün ve göç... 

Edinilen bilgiye göre, destekle, sanayinin ara ürün ihtiyaçlarının yerli üretimle karşılanması, büyük şehirlere sağlıksız göçün önlenmesi amaçlanıyor.

Destek programı KOSGEB, Dünya Bankası ve JICA tarafından yürütülecek. Kovid-19 salgınından etkilenen imalat sektöründeki mikro ve küçük işletmeler ile 2017 ve sonrasında kurulmuş imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç işletmelere sermaye desteği sağlanacak.

Başvuru nasıl olur, geri ödeme belli mi? 

Destek programının birinci bileşeninde, imalat sektöründeki mikro ve küçük işletmelere (MKİ) “faizsiz geri ödemeli destek” verilecek.

İkinci bileşende ise 2017 ve sonrasında kurulan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren, genç yenilikçi MKİ’lere aynı destek sağlanacak.

Geri ödemeli destekte üst limitler, mikro işletmeler için 10 bin liradan 3 ay olmak üzere 30 bin; küçük işletmeler için 25 bin liradan 3 ay olmak üzere 75 bin lira tutarında olacak.

Ödeme tutarı, SGK 4A’lı çalışan sayısına ve harcama beyanına göre değişecek. Kullanılan destek, MKİ’ler tarafından 3 yılı ödemesiz dönemi takip eden 4’er aylık dönemlerde, 6 eşit taksitte 5 yıl vadede geri ödenecek.

Emekliye 1100 lira 

Öte yandan 2018 yılından beri 1.000 lira ödenen emeklilerin hesaplarına, ramazan bayramı öncesinde 100 liralık artışla 1100 lira ikramiye yatırılıyor.

Kira desteği uzadı 

Salgın ve tam kapanma nedeniyle faaliyetleri olumsuz etkilenen esnafa yönelik bin liralık gelir desteğiyle büyük şehirlerde 750 lira, diğer şehirlerde 500 lira olan kira desteğinin süresi de bir ay daha uzatıldı. Böylece koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlara büyükşehirlerde 750 lira, diğer şehirlerde 500 lira olan kira desteği bir ay daha devam edecek.

Söz konusu destekler için yapılacak başvurular 31 Mayıs’a kadar e-devlet üzerinden yapılabilecek.

Kredi erteleme 

TESKOMB ve Halkbank aracılığıyla esnafa kullandırılan kredilerin taksit ödemeleri de 1 Temmuz 2021 tarihine kadar ertelendi.

TESKOMB ÖDEDİ 

TESKOMB kefaletiyle kredi kullanan esnaflardan içinde bulunduğu durum nedeniyle taksit ödemesi yapamayan 240 bin kişinin 1 milyar lira tutarındaki borcu, daha sonra tahsil edilmek üzere, TESKOMB tarafından bankaya ödendi.

Mithat Yurdakul/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde