TVF'nin 2 Milyar dolarlık borçlanmasına talep gelmedi, Hazine harekete geçti

TVF'nin 2 Milyar dolarlık borçlanmasına talep gelmedi, Hazine harekete geçti

TFV’nin Eurobond borçlanmasına talep gelmeyince devreye Hazine Bakanlığı girdi. Bakanlık 2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2025 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere yabancı bankalara yetki verdi.

TVF'nin 2 Milyar dolarlık borçlanmasına talep gelmedi, Hazine harekete geçti
16px
24px
07.10.2020 08:20
ABONE OLgoogle

Haziran 2020’de iddialara göre, Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) 2 milyar dolarlık borçlanmaya gideceği gündeme geldi.

Bloomberg’in aktardığına göre, Eurobond ihraç ederek bu yılın sonlarına doğru en az 2 milyar dolarlık yeni borçlanmaya gideceği öne sürüldü. Fon, Mart 2019’da da Hazine garantili 2 yıl vadeli 1 milyar euro dış borç almıştı.

Bloomberg’den Ercan Ersoy ve Kerim Karakaya’nın konuya dair bilgi sahibi kaynaklara dayandırdıkları haberde, yeni borçlanmanın TVF’nin stratejik varlık alımlarını artırdığı bir döneme denk geldiğine dikkat çekildi. TVF’nin ihraç sürecinde aracılık edecek bankaları kısa bir süre içinde belirleyeceği, vade ve miktarın da daha sonra belli olacağı belirtildi.

Geçen hafta da Varlık Fonu bunun için HSBC, ICBC ve Citi’yi yetkilendirdiği öne sürülmüştü. TVF’ye talep olmayınca devreye Hazine ve Maliyet Bakanlığı girdi. Önceki gün ise Hazine ve Maliye Bakanlığı, resmi sitesinden yaptığı duyuruda 2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2025 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere dün Bank of America Merrill Lynch, Citi ve JP Morgan’a yetki verildiğini açıkladı. Tahvil ihracından ilk gelir beklentisi yüzde 6,7 oldu.

En son Şubat ayında dolar cinsinden 5 ve 10 yıl vadeli çift dilim bir ihraç gerçekleştirmek üzere Citi, Deutsche Bank, JP Morgan ve Societe Generale’e yetki verilmesinin ardından dış borçlanma duyurusu yapmayan Hazine, dün 5 yıllık yeni dış borçlanma yaptı.  Bloomberg: TVF, 2 Milyar Dolarlık borç için yetki verdi

Bakanlık dün Sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunulması, yurt içi tasarrufların artırılması, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve finansman araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla başta emeklilik ve yatırım fonları olmak üzere kurumsal yatırımcılara yönelik 9 Ekim 2020 valör tarihli Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ihracı gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Türkiye Varlık Fonu daha önce 1 milyar Euro’luk borçlanmaya gitmişti.

1.8 MİLYARLIK TAHVİL İHALESİ 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 4 yıl (1.379 gün) vadeli TLREF’e endeksli ve 5 yıl (1.820 Gün) vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi gerçekleştirdi. Hazine tarafından dün gerçekleştirilen TLREF’e endeksli ihalede net satış 1 milyar 806,3 milyon TL oldu.

Nominal satış tutarı 1 milyar 773,0 milyon TL olan ihalede ortalama dönemsel bileşik faiz ortalama yüzde 2,52 olarak belirlendi. Tahvilin geri ödemesi 17 Temmuz 2024 tarihinde yapılacak ve tahvil 3 ayda bir kupon ödemeli olacak. Sabit kuponlu tahvil ihalesinde ise net satış 1 milyar 749,7 milyon TL oldu.

Satışların nominal tutarının 1 milyar 749,0 milyon TL olarak hesaplandığı ihaleye 2 milyar 718,0 milyon TL nominal teklif geldi. Ortalama bileşik faiz ise yüzde 12,98 oldu. Tahvil ihalesinde satılan kağıtlar 7 Ekim 2020 Çarşamba günü ihraç edilirken İlk kez ihraç edilen tahvilin geri ödemesi 1 Ekim 2025 günü yapılacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde