TÜSİAD ve DEİK boşandı, 250 bin TL'lik nafaka çıktı

TÜSİAD ve DEİK boşandı, 250 bin TL'lik nafaka çıktı

TÜSİAD ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) resmen yollarını ayırdı.

TÜSİAD ve DEİK boşandı, 250 bin TL'lik nafaka çıktı
16px
24px
24.12.2016 06:08
ABONE OLgoogle

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan'a yazdığı 7 Kasım 2016 tarihli mektupta Danıştay'ın verdiği karara atıf yaparak, üyelik aidatlarını yasal faizleri ile birlikte geri istedi. DEİK de, bu hafta itibarıyla yaklaşık 250 bin TL tutarındaki geri ödemenin yapılmasını kararlaştırdı. 

TÜSİAD'ın kurucuları arasında yer aldığı DEİK, geçen yıl Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinden alınarak Ekonomi Bakanlığı’na bağlamıştı. Söz konusu düzenleme ile ortaya çıkan kurumsal yapıya itiraz eden TÜSİAD, DEİK’e yıllık gelirinin yüzde 1’ini aktarmamak için 2015 yılı Mart ayında Danıştay’a dava açtı. 

KARARIN NEDENİ AÇIK 

11 Eylül 2016 tarihinde "TÜSİAD'ın DEİK davasında yürütmeyi durdurma kararı" Danıştay'ın "yürütmeyi durdurma" kararı vermişti.

Buna göre, TÜSİAD "yürütmeyi durdurma" kararının ardından, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun nihai kararını beklemeden DEİK ile yollarını ayırmış oldu. 

Eylül ayında görüştüğümüz bir TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, dava TÜSİAD lehine sonuçlansa da, DEİK’in yönetiminden ayrılmayı veya gelirinin yüzde 1’ini DEİK’e ödememeyi düşünmediklerini ifade etmişti. 
Ancak son gelişme gösteriyor ki; yapılan düzenleme ile kurucu kuruluşlarının “istifa” yolu ortadan kaldırılarak, başkanını belirleme yetkisi bakanlığa verilen DEİK'in özel sektör temsiliyeti ve gönüllülük esaslı sivil toplum kimliğinin tartışmaya açılmış olması TÜSİAD'ı bu yönde karar almaya itti. 

DEİK İLE SORUN YOK 

Perşembe günü düzenlenen "Women Matter Türkiye 2016" raporunun tanıtım toplantısında görüştüğümüz bir TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi'ne, konuyu sorduğumuzda, TÜSİAD'ın DEİK ile arasında herhangi bir sorun olmadığını vurguladı.

TÜSİAD'ın Avrupa ve dünya ölçeğinde üye olduğu iş dünyası kuruluşları dikkat alındığında bu kuruluşlara üye olma şartında bulunan gönüllülük esasını hatırlatan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, DEİK'in yapısındaki değişim sonrası bu koşullar değiştiği için söz konusu tasarrufta bulunduklarını anlattı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, TÜSİAD üyesi iş insanlarının DEİK'te görev almasının önünde ise herhangi bir engel bulunmadığını kaydetti. 

DEİK'in 2016 yılı olağan genel kurulu bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirilecek. 

Recep Erçin/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde