TÜSİAD kapalı kapılar ardında “Dolar 11 TL olacak” dedi mi?

TÜSİAD kapalı kapılar ardında “Dolar 11 TL olacak” dedi mi?

Kur tahmini ile ilgili bir anketin de yapıldığı toplantıda yıl sonunda dolar kurunun 5 TL ile 11 TL aralığında olabileceği tahmin edildi.

TÜSİAD kapalı kapılar ardında “Dolar 11 TL olacak” dedi mi?
16px
24px
16.05.2019 12:13
ABONE OLgoogle

Bilindiği gibi dün TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı yapıldı. Özellikle YİK Başkanı Tuncay Özilhan’ın açılış konuşması çok ilgi topladı. Özilhan, “31 Mart bir demokrasi sınavıydı. Kimin ne not aldığını tarih yazacak. Hukukun üstünlüğü ve demokrasi olmadan ne ekonomi olur, ne de başka bir şey” demişti.

Diğer konuşmacılardan sonra toplantı basına kapalı olarak devam etmişti.

İşte dolar ile ilgili bütün haber bu basına kapalı kısımdan çıktı.  TÜSİAD'dan hükümete en uzun eleştiri listesi: Demokrasi, yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü

Cumhuriyet’in haberine göre açılış konuşmalarının ardından basına kapalı gerçekleşen TÜSİAD YİK’te bir saat boyunca üyeler kendi aralarında istişare yaptı, sorunlara çözüm önerileri konuşuldu. Kapalı oturumda Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın bir sunum yaptığı öğrenildi. Kur tahmini ile ilgili bir anketin de yapıldığı toplantıda yıl sonunda dolar kurunun 5 TL ile 11 TL aralığında olabileceği tahmin edildi. 

TÜSİAD üyeleri kapalı oturumda Bekir Ağırdır’a en çok seçim sonucunun ne olacağını sorarken, TÜSİAD yöneticileri ve ekonomistlerine yöneltilen ve merak edilen soruların bazıları ise yine Cumhuriyet’e göre şöyle:

Asgari ücreti çok artırmak partilerin oylarını arttırıyor mu? 3.5 milyon Suriyeli orta uzun vadede Türkiye’ye ne getirecek? İktidar demokrasi-ekonomi ilişkisinin farkında mı? Mevcut kur krizi riskinin döviz likiditesi krizine dönüşme riski var mı? İran’a başlatılan ambargo Türkiye’yi nasıl etkileyecek? Kürt sorununun çözümü ile ekonomik sorunun çözümü ne kadar ilişkili? Toplumsal uzlaşmayı siyasetçilerden mi beklemeliyiz? 

Bu haberden bir çok internet sitesinin attığı “Dolar 11 TL’yi Görebilir” başlığı çıkabilir mi?  TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan: Rezervler eriyor, halkın alım gücü azalıyor. Türk vatandaşları Türk lirasından kaçıyor

Çok zorlarsanız ve tıklamayı esas alırsanız çıkar elbette. Fakat işin doğrusu kaynak haberde bazı TÜSİAD üyelerinin bir kısmının yıl sonunda kuru 11 TL olarak tahmin ettiği bazılarının ise 5’r kadar düşeceğini düşündüğü yazılı. Tabi tahminlerin ağırlıklı rakamının kaç TL olduğu haberde yok. Olsaydı bile bu TÜSİAD’ın resmi bir tahmini olmayacağı gibi doların 11 TL olacağını da göstermezdi. 

Bu anketin hiç önemi yok mu?

Elbette var; çünkü TÜSİAD üyeleri gibi hepsi de tecrübeli sanayicilerden en azından bazılarının 10-11 TL gibi oldukça yüksek dolar kurlarını muhtemel görmesi, sanayicideki endişe ve güven eksikliğini gösteriyor. Mesela kendimize soralım geçen sene bu ay dolar 11 TL olacak dense kaç kişi inanır, kaç kişi “saçmalama” derdi? Ya da geçen yıl ağustos krizi sonrası veya şimdi söylendiğinde pek ikna edici gelmese bile “saçmalama” diyen kaç kişi olur?

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde