TÜSİAD'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması

TÜSİAD'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, İzmir'de düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde konuştu. Konuşmasında cinsiyet eşitliği çağrısı yapan Turan,"İstanbul Sözleşmesi'ne en kısa sürede dönmeyi diliyoruz" dedi.

TÜSİAD'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması
16px
24px
16.03.2023 16:59
ABONE OLgoogle

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, dün İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde başladı. Yaklaşık bir hafta sürecek kongrede başta ekonomistler olmak üzere, iş insanları, zirai temsilciler, sanayiciler, siyasetçiler, sosyologların katılımıyla Türkiye’nin sorunları konuşulacak.

Kongrenin "Vicdana Çağrı" sloganıyla düzenlenen bugünkü oturumunda TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, konuşma yaptı.

"EN KISA SÜREDE DÖNMEYİ DİLİYORUZ"

Turan konuşmasında ayrıca cinsiyet eşitliği çağrısı yaptı. Orhan Turan, verilere göre toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde ciddi uçurumlar olunduğunun görüldüğünü ve Kahramanmaraş merkezli depremlerden en olumsuz etkilenen grubun kadınlar olduğunu söyledi. 

Orhan Turan, "İstanbul Sözleşmesi'ne en kısa sürede dönmeyi diliyoruz" dedi.

Turan, kongrenin önemini, "Farklı sınıf ve kesimlerden bin 135 temsilcinin katılımıyla yapılan toplantı kurulacak devletin ekonomik yol haritasını yani Misak-ı İktisadi esaslarını belirler. O gün olduğu gibi bugün de önümüzde yeni bir dönem var. Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılı başlıyor ve kongrenin son oturumunda bu yeni dönemde izlenmesi gereken politikalara yer verilecek" sözleriyle anlattı.

"İKTİSADİYET DEMEK HER ŞEY DEMEKTİR"

Orhan Turan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Bugün bundan yüz yıl önce İzmir’de toplanan İktisat Kongresi’nin anlam ve önemini anmadan konuşmak mümkün değil. Çünkü aynen o dönemi, o toplantıyı hatırlatan bir ana tanıklık ettiği duygusunu taşıyoruz. Bildiğiniz gibi İktisat Kongresi, Lozan Anlaşması’nın kesintiye uğradığı Cumhuriyet’in henüz ilan edilmediği bir tarihte yapılmıştı.

Mustafa Kemal Atatürk, kongreyi açış konuşmasında ‘Başarılı olmak için çok çalışmak gerektiğini bilmeliyiz. İktisadiyat diyoruz fakat arkadaşlar, iktisadiyat demek her şey demektir. Yaşamak için mutlu olmak için insan varlığı için ne gerekirse bunların tamamı demektir. Ziraat demektir, ticaret demektir, emek demektir, her şey demektir. Bütün bu konularda şimdi memleket ve milletimizin ne halde olduğunu sizler çok güzel bilirsiniz, nitelendirmek istemeyeceğim’ der ve ardından İktisat Programı’nın temel başlıklarını özetler."

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde