Gazi maaşları asgari ücret düzeyine çıkarıldı
GÜNDEM / 2 saat önce
Gazi maaşları asgari ücret düzeyine çıkarıldı
İsrail Savunma Bakanı görevden alındı
DÜNYA / 2 saat önce
İsrail Savunma Bakanı görevden alındı
Karamollaoğlu'ndan 'Kılıçdaroğlu' açıklaması
GÜNDEM / 5 saat önce
Karamollaoğlu'ndan 'Kılıçdaroğlu' açıklaması
Asya'nın en büyük petrol rafinerisinin karı düştü
DÜNYA / 8 saat önce
Asya'nın en büyük petrol rafinerisinin karı düştü
HABERLER>EKONOMİ
13 Ekim 2020 Salı - 09:16

TÜİK, işsizliği nasıl düşürüyor! İş ümidi olmayan 1 milyon 335 bin kişiyi işsiz saymadı

Sağlık Bakanlığı’nın sempton göstermeyen koronavirüs vakalarını hasta kabul etmediği gibi TÜİK de iş bulma ümidi olmayanları işsiz saymıyor. İşsiz sayılmayan umutsuzların sayısı temmuzda 1 milyon 335 bine çıktı.

TÜİK, işsizliği nasıl düşürüyor! İş ümidi olmayan 1 milyon 335 bin kişiyi işsiz saymadı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin işgücü istatistiklerini yayımladı. Ekonomik kriz ve koronavirüs salgınının etkileri işgücü piyasasında hissedilmeye devam ediyor ama TÜİK’e göre işsizlik azalıyor. TÜİK’e göre dar işsizlik oranı 0,5 puanlık azalış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye genelinde işsiz sayısı 2020 Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 369 bin kişi azalarak 4 milyon 227 bin kişi oldu.

TÜİK’in açıkladığı bu dar tanımlı işsizlik oranı Covid-19’un yarattığı istihdam ve iş kaybını yansıtmaktan uzak. Zira TÜİK, iş bulma ümidini yitirenleri işsiz olarak saymıyor.

TÜİK’e göre işsiz sayılmayan, umudu olmadığı için iş aramayanların sayısı her geçen gün artıyor. Temmuzda iş bulma ümidini yitirenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 117,4 arttı. Geçen yılın temmuz ayında 614 bin olan ümitsizlerin sayısı bu yıl 1 milyon 335 bin oldu.

TÜİK’in işsiz olarak kabul ettiği kişilerin aktif biçimde iş araması gerekiyor. Temmuzda istihdam edilenlerin sayısı bir önceki yıla göre 1 milyon 622 bin kişi azalarak 31 milyon 491 bin kişi oldu.

İşgücüne katılma oranı ise 3,5 puanlık azalış ile yüzde 50,3 olarak gerçekleşti. Böylece işgücüne katılım oranı 2017 yılının altına düştü. İşgücündeki azalış istihdamdaki azalıştan daha fazla gerçekleşti, böylece dar tanımlı işsizlik oranı düştü.

Peki, TÜİK’in işsizlik rakamlarına dâhil etmediği nüfus ne yapıyor?

İş arayanlar ve istihdam edilenlerin tamamı işgücü olarak tanımlanıyor. TÜİK’e göre işgücü 31 milyon 491 kişiden oluşuyor.

İşgücüne dâhil edilmeyenlerin sayısı ise 31 milyon 315 bin kişi. Geçen yıl bu rakam 28 milyon 394 idi. İşgücüne dâhil edilmeyenlerin büyük bir çoğunluğunu ev işleriyle meşgul olan kadınlar oluşturuyor.

Ancak koronavirüs salgının yarattığı gelir kaybı ev işleriyle ilgilenen kadınları iş aramaya yöneltmiş durumda. Ev işleriyle meşgul olanların sayısı geçen yıl 11 milyon iken bu yıl 10 milyona geriledi.

Gerçek işsiz sayısı 10 milyonun üzerinde

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yönetimiyle Covid-19 döneminde yaşanan işgücü ve iş kaybını hesapladı. Buna göre geniş tanımlı işsizlik temmuzda 10,4 milyon olarak belirlendi.

♦ Covid-19 etkisiyle revize edilmiş geniş tanımlı işsiz sayısı ve iş kaybı Temmuz 2020’de 10,4 milyon olarak gerçekleşti.

♦ Revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybı yüzde 29,1 olarak hesaplandı.

♦ Covid-19 Temmuz 2020’de en az 1 milyon 879 bin yeni eşdeğer istihdam kaybına yol açtı.

♦ Geniş tanımlı işsiz sayısı 9,8 milyona yükseldi.

♦ Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 27,3 olarak gerçekleşti.

♦ İstihdam bir yılda 1 milyon 254 bin kişi azaldı.

♦ İstihdam oranı yüzde 43,5’e geriledi.

♦ İşbaşında olanların sayısı son bir yılda 1 milyon 333 bin kişi azaldı.

♦ Ümitsiz işsizlerin sayısı bir yılda 614 binden 1 milyon 335 bine yükseldi.

♦ Kadınlar Covid-19’dan daha fazla etkileniyor: Kadın işgücü yüzde 7,5, kadın istihdamı yüzde 6,3 azaldı.

Havva Gümüşkaya/Birgün

AYRICALIKLI ÜYELİK
Patronlarla ilgili güncel, ekonomi, finans konularından haberdar olmak ister misin?
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR


Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM

BENZER HABERLER

'8 ayda şehir hastanelerine ödenen parayla 17 devlet hastanesi yapılabilirdi'
İhracatın sınırı geçme süresi 98 saate çıktı!
Sayıştay ortaya çıkardı: Müteahhitlere kıyak!
Suudi Arabistan'da 3 milyar dolarlık kayıp!
Ekmeğe ‘sessiz’ zam: Yüzde 20 zam geldi
e ticaret devleri turizme giriyor, N11.com'a engel çıktı!
Devlete borç takan adeta ödüllendiriliyor! İhale Kanunu 191. kez değişiyor
Müjde vatandaşa değil yandaşa veriliyor!
Büyükşehir belediye gelirlerine tırpan geliyor
Depremzedelere yardımcı olan 105 iş insanına teşekkür
PATRONLAR / 1 saat önce
Depremzedelere yardımcı olan 105 iş insanına teşekkür
Gazi maaşları asgari ücret düzeyine çıkarıldı
GÜNDEM / 2 saat önce
Gazi maaşları asgari ücret düzeyine çıkarıldı
İsrail Savunma Bakanı görevden alındı
DÜNYA / 2 saat önce
İsrail Savunma Bakanı görevden alındı
NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Belarus'a taktik nükleer silah yerleştirme kararını 'sorumsuzca' bulduklarını bildirdi.
DÜNYA / 3 saat önce
NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Belarus'a taktik nükleer silah yerleştirme kararını "sorumsuzca" bulduklarını bildirdi.
Saudi Aramco Çin'de rafineri ve petrokimya tesisi inşa edecek
DÜNYA / 4 saat önce
Saudi Aramco Çin'de rafineri ve petrokimya tesisi inşa edecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ni ziyaret etti
GÜNDEM / 4 saat önce
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ni ziyaret etti
Karamollaoğlu'ndan 'Kılıçdaroğlu' açıklaması
GÜNDEM / 5 saat önce
Karamollaoğlu'ndan 'Kılıçdaroğlu' açıklaması
Papa'nın beyaz montlu fotoğrafı yapay zeka ürünü çıktı
AKTÜEL / 5 saat önce
Papa'nın beyaz montlu fotoğrafı yapay zeka ürünü çıktı
Patronlar Dünyası uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Ana Sayfa Patronlar Ekonomi Finans Gündem Dünya Spor Medya Tekstil İşte Başaranlar Aktüel
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva
X

AYRICALIKLI ÜYELİK

Patronlarla ilgili güncel, ekonomi, finans konularından haberdar olmak ister misin?
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol