TÜİK eski başkanı: Devletin çöküşünü izliyoruz, 5 yılda 5 başkan gitti

TÜİK eski başkanı: Devletin çöküşünü izliyoruz, 5 yılda 5 başkan gitti

TÜİK eski Başkanı Birol Aydemir, TÜİK'in değişen başkanlarına dikkat çekerek kurumun güvenilirliğini eleştirdi.

TÜİK eski başkanı: Devletin çöküşünü izliyoruz, 5 yılda 5 başkan gitti
16px
24px
18.03.2021 04:47
ABONE OLgoogle

Kendisinin 2016'da emekli olur olmaz görevden ayrıldığın belirten DEVA partili Birol Aydemir, "Kurumların çöküşü ile devletin çöküşünü izliyoruz. Aradan beş yıl geçti ve bu beş yılda beş tane başkan değişti. Hepsi de vekaletli" dedi.

Enflasyon, işsizlik rakamları gibi verilerde 'mucize' yaratan, son yıllarda hızla değişen başkanları ile de güvenirliği, şeffaflığı sorgulanan Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) bir eleştiri de eski TÜİK Başkanı ve DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir'den geldi. TÜİK eski Başkanı Birol Aydemir: Verilere artık ben de güvenmiyorum, Titanik gibi batıyoruz

Birol Aydemir, katıldığı bir televizyon programında ekonomi paketi üzerinden iktidarı eleştirirken, TÜİK'in yönetim şekli üzerinden güvenilirliğine de dikkat çekti. Eski TÜİK başkanı,"TÜİK'e ayrı bir yönetim şekli vermedikten sonra Türkiye'de hiçbir şekilde artık bu verilere kimse güvenmez" dedi.  TÜİK Başkanı yine değişti! Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer atandı!

'REFORMLAR HAZİNENİN BORÇLANMA STRATEJİLERİ'

Artı Gerçek'te yer alan habere göre; Hükümetin sunduğu reformların aslında kurumların yaptığı işler olduğunu belirten Aydemir, "Hazinenin yaptığı borçlanma stratejilerini şu anda reform diye sunuyorlar" diyerek sözlerine şöyle devam etti: 

"Bu zaten borç yönetimi raporuna baktığınızda dövize karşı borçların düşürüleceği, risk azaltmak için sabit getirilerin artırılacağı... Bu yıllardan beri var. Birinci olarak, kurumların rutin olarak yaptıkları işleri bunlar program, reform diye sunuyorlar. ikinci olarak, geçmişte yapılmış olan, fakat daha sonra kısmen kendilerinin bazı kaldırdıkları sistemleri geri getirmeye reform diyorlar. Finansal İktisat Komitesi, Ekonomik Koordinasyon Kurulu bunları kendileri kaldırdı şimdi geri getirip reform dediler. Üçüncüsü ise hala sistemde var olan şeyleri reform diye söylüyorlar."

'DEVLETİN ÇÖKÜŞÜNÜ İZLİYORUZ'

Kurumların çöküşü ile devletin çöküşünü izliyoruz diyen Aydemir, "Kurumların bütün kültür ve geleneklerini  yok ettiler. Kurumların politika oluşturma ve uygulamadaki kapasitelerini zayıflatan çeşitli uygulamalar getirdi. Kurumları kaldırdılar, kurumları bir birine bağladılar... Kurumlar bir kaç yılda kurulup, birleştirilip, kaldırılamaz. Kurum kültürü 30-40 yılda oluşur. Kurumları ayakta tutan kültürleri ve gelenekleridir. Bunların hepsi bilerek ortadan kaldırıldı, tesadüf değil. Bir devlette kurumlar zayıflarsa o devlet işlemez" dedi. 

'5 YILDA 5 BAŞKAN DEĞİŞTİ'

TÜİK'teki görevinden Şubat 2016'da emekli olur olmaz ayrıldığını söyleyen Aydemir, "Aradan beş yıl geçti ve bu beş yılda beş tane başkan değişti. Hepsi de vekaletli. Kuruma 5 yıl boyunca asaleten atama yapılmadı. TÜİK gibi bir kurumun, bağımsız olması gereken bir kurumu beş yıl boyunca vekaletle yönetemezsiniz" şeklinde konuştu.   Hesaplama yöntemi değişti! TÜİK, ocak ayı işsizlik oranını yüzde 12,2 olarak açıkladı

'BAKANLAR VEKALET İLE YÜRÜTMEYE RAZI'

Vekalet ile yürütmeyi bakanların kendilerinin bilinçli bir şekilde istediğini söyleyen Aydemir, "Bu durum da kurumları zayıflatıyor. Bakanların isteme nedeni de vekalet ile gelen kişi ister istemez kendisini vekalet ile atayan kişiye büyük bir bağlılık hissediyor, sadakat öne çıkıyor. Bir konuya itiraz edemiyor, karşı çıkamıyor. Bir konunun yanlış olduğunu bilse bile itiraz edemiyor çünkü ettiği günün ertesinde gider. Ve bizim insanlarımızda makamdan gitmemek için kabul edemeyecekleri şartları kabul edip, çalışmaya devam ediyorlar" dedi. 

Türkiye'deki sorunun sadece TÜİK içerisinde olmadığını söyleyen Aydemir, "Sorun Türkiye'deki kamu yönetiminin sorunu, idarenin sorunu, iktidarın kurumlara bakış, zihniyet sorunu" dedi. 

'TÜİK'İN BAĞIMSIZLIĞI ÇOK DAHA ÖNEMLİ'

Aydemir, konuşmasını bitirirken Tüik'in bağımsızlığına vurgu yaparak şunları söyledi: "TÜİK'in bağımsızlığı Merkez Bankası bağımsızlığından da BDDK'nın bağımsızlığından da çok çok daha önemlidir. TÜİK'e ayrı bir yönetim şekli vermedikten sonra Türkiye'de hiç bir şekilde artık bu verilere kimse güvenmez."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde