TÜBİTAK'ın Kanal İstanbul raporu ortaya çıktı: Bilimsel değil, ekosistem zarar görür

TÜBİTAK'ın Kanal İstanbul raporu ortaya çıktı: Bilimsel değil, ekosistem zarar görür

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Kanal İstanbul’a karşı çıkıyorsanız bizi ikna edeceksiniz” sözleri tartışılmaya devam ederken TÜBİTAK’ın hazırladığı rapor ortaya çıktı.

TÜBİTAK'ın Kanal İstanbul raporu ortaya çıktı: Bilimsel değil, ekosistem zarar görür
16px
24px
10.01.2020 14:33
ABONE OLgoogle

Raporda, “Kanal İstanbul’un ÇED raporu bilimsel değil. Deniz ve ekosistem zarar görebilir” değerlendirmesine yer verildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca, "Kanal İstanbul hayata geçerse Marmara Denizi biter, Karadeniz ekosistemi çöker" dedi

Kanal İstanbul'a yönelik hazırlanan ÇED Raporu'nu mercek altına alan TÜBİTAK, raporun bilimsel olmadığını ortaya koydu. TÜBİTAK tarafından yapılan incelemede, "Bilimsel temele dayalı çevresel etkileri ve bunların azaltılmasına yönelik detaylı planlama yapılmamıştır” denildi. Bakanlıktan onaylı Kanal İstanbul risk raporu: Kanal’da Boğaz’dan daha sık kaza olacak

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP kurmaylarının Kanal İstanbul projesini savunmak için kaynak gösterdiği ÇED Raporu’nun bilimsel olmadığı ortaya çıktı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde (MAM) görevli altı bilim insanı tarafından ÇED raporu için hazırlanan raporda doğal dengenin bozulabileceği, denize ve ekosisteme zarar verebileceği ifade edildi. Rapordan öne çıkan bazı tespitler şöyle:

“Tarama ve döküm faaliyetinin çevresel etkilerini önlemeyle ilgili bilgiler yetersiz ve bilimsel temele dayanmıyor. Deniz ve göl tabanından çıkarılacak 90 milyon m3 malzeme deniz dolgusu ve denize boşaltma seçeneklerinin nasıl uygulanacağı konusunda, yeterli ayrıntı ve bilimsel temele dayalı çevresel etkileri ve bunların azaltılmasına yönelik detaylı planlama yapılmamıştır.

Marmara Denizi’ne boşaltılacak malzemenin çamur ve organik karbon değeri çok yüksek. Reaktif organik madde ve insan kaynaklı organik, metal kirleticilerin denize ve deniz ekosistemine zarar verme riski var.
Karada bertaraf edilmesi gereken atıklar, ÇED raporuna göre denize doldurulmak istenmektedir.”

MARMARA DENİZİ BİTER

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Kanal İstanbul ile ilgili TÜBİTAK raporunu BirGün'e değerlendirdi. Karaca, “Ben yaptım oldu, mantığıyla, akla, bilime aykırı Kanal İstanbul projesinin hayata geçirilme lüksü yoktur. Kanal İstanbul ÇED Raporu’nda yer alan TÜBİTAK MAM görüşünde itirazlar yer alıyor, TÜBİTAK, uzman olmayan ekiplerce hazırlanan raporun bilimsel olmadığını söylüyor. Kanal İstanbul hayata geçerse Marmara Denizi biter, Karadeniz ekosistemi çöker” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde