TOKİ’yi de kriz vurdu! Hedefin yüzde 4'ü tuttu

TOKİ’yi de kriz vurdu! Hedefin yüzde 4'ü tuttu

TOKİ’de erken ödeme kampanyasından 210 bin kişinin yararlanması bekleniyordu. Buna karşın yararlanan kişi sayısı 8 bin ile sınırlı kaldı. Kampanyadan bazı kentlerde sadece birer kişi yararlanabildi

TOKİ’yi de kriz vurdu! Hedefin yüzde 4'ü tuttu
16px
24px
28.08.2019 07:20
ABONE OLgoogle

Ekonomide yaşanan kötü gidişatın ardından 21 Mart tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ve çeşitli indirimleri de içeren “TOKİ’de erken ödeme” kampanyasından yararlananların sayısı ortaya çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kampanyadan 210 bin konut sahibinin yararlanmasını beklerken yalnızca 8 bin 735 konut sahibinin yararlandığını duyurdu.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban’ın önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ tarafından yapılan indirim kampanyasından 7 bin 400 kişinin borç bakiyesini tamamen kapatarak, bin 335 kişinin ise kısmi ödeme ile faydalandığını duyurdu. Böylece Bakanlığın hedefinin yüzde dördü gerçekleşmiş oldu.

BAZI İLLERDE BİRER KİŞİ

Bakan Kurum’un yanıtına göre, borç bakiyesinin tamamını kapatma kampanyasından yararlananların illere göre dağılımında ilk sırada İstanbul yer aldı. Bu kentte 705 kişi kampanyadan yararlandı. En az yararlanılan iller arasında yer alan Artvin’de, Bayburt’ta ve Iğdır’da iki kişi borcunu kapatırken Şırnak’ta ise sadece bir kişi borç bakiyesinin tamamını kapattı.

Kısmi borç ödeyenlerde ise sayı daha da düşük. Verilere göre, bu kampanyadan İstanbul’da 166 kişi, Ankara’da 125 kişi, Afyonkarahisar’da ise 39 kişi yararlandı. En az yararlanılan kentler ise birer kişi ile Siirt, Çanakkale, Kastamonu, Kilis ve Yalova oldu.

EKONOMİK KRİZ NEDENİYLE YARARLANAMIYORLAR

Önergesine gelen yanıtı değerlendiren CHP’li Alban, sosyal konut üretimi için kurulmuş olan kamu kuruluşu TOKİ’nin, dar ve orta gelirli vatandaşların nitelikli konut ihtiyacını karşılamayı amaçlamasına rağmen, ekonomik kriz nedeniyle bu imkanı sağlayamadığını söyledi.

Alban, “TOKİ büyük indirim kampanyaları yapmasına rağmen, ekonomik kriz nedeniyle yurttaşlarımız borçlarını kapatamıyor. Geçtiğimiz Mart- Nisan arasında yapılan yüzde 22 indirim kampanyası da hüsranla sonuçlandı. Ülkenin içinde bulunduğu dar boğazın bir göstergesi de bu TOKİ kampanyası oldu. Sürekli vergi affı çıkaran AKP iktidarı umduğunu bulamamış, yurttaşlarımız yine de borcunu kapatamamıştı. Affın affı çıktı yine olmadı, yine borçlar yapılandırıldı fakat ödenemedi. TOKİ kampanyasında da aynı durum gerçekleşti. Yurttaşın ne satın alma gücü var, ne de borcunun kapatacak durumu. Yurttaşın yiyecek ekmeği yokken bu tür indirim kampanyaları komiklikten öteye geçemiyor" dedi.

Hüseyin Şimşek/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde