TOGG ne kadar yerli ve milli? Mustafa Varank açıkladı

TOGG ne kadar yerli ve milli? Mustafa Varank açıkladı

Gemlik’te üretilecek olan TOGG’un 'yerli ve millilik' oranı Meclis’te tartışması konusu oldu.

TOGG ne kadar yerli ve milli? Mustafa Varank açıkladı
16px
24px
24.11.2022 19:02
ABONE OLgoogle

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, “Tasarımı İtalyan, motoru Alman, bataryası Çin, şasesi İngiliz ama yerli ve milli…" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG’un 115 tedarikçisinden 86’sının yerli olduğunu söyledi.

TBMM’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi görüşülürken TOGG'la ilgili tartışmalar yaşandı. CHP'li Tahsin Tarhan, “Tasarımı İtalyan, motoru Alman, bataryası Çin, şasesi İngiliz ama yerli ve milli… Fabrika açılışı yapıp halkın millî duygularıyla oynadınız. Fabrikada üretilen bir araç yok. İtalya'dan hazır gelen arabalarla şov yapıyorsunuz. Üretim yapılamayan bir fabrikanın açılışını yaptınız. CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sipariş verdi, reddettiniz” dedi.

YERLİLİK ORANLARI

Tarhan ‘'Yüzde 88 yerli olan Ford kamyonu yıllardır yollarda, niye sahip çıkmıyorsunuz? Hyundai'nin yerlilik oranı yüzde 66, Fiat yüzde 58'e ulaşmış. Toyota'nın yerlilik oranı yüzde 55, TOGG ise yerlilikte yüzde 45-50 civarında. 1977'den beri ülkemizde üretim yapan Honda geçtiğimiz yıl ayrıldı. Volkswagen yatırım yapmaktan vazgeçti, sahip çıkmadınız” dedi.

115'İNDEN 86'SI YERLİ TEDARİKÇİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise bu eleştiriye ‘'TOGG otomotiv sektörünü ve tedarik endüstrisini kökten dönüştürme potansiyeline sahip müstesna bir projedir. TOGG’un 115 tedarikçisinden 86'sı yerlidir. Fikrî mülkiyet hakları yüzde 100 bize aittir'' cevabını verdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde