TOBB, en hızlı büyüyen 100 şirketi açıkladı: İşte en hızlı büyüyen şirketler listesi...

TOBB, en hızlı büyüyen 100 şirketi açıkladı: İşte en hızlı büyüyen şirketler listesi...

Türkiye'de 2016-2018 yıllarında en hızlı satış geliri artışı sağlayan 100 şirketin açıklandığı TOBB Türkiye 100 Ödül Töreni çevrim içi gerçekleştirildi.

TOBB, en hızlı büyüyen 100 şirketi açıkladı: İşte en hızlı büyüyen şirketler listesi...
16px
24px
22.12.2020 17:23
ABONE OLgoogle

 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB), TEPAV ve TOBB ETÜ ile birlikte yürüttüğü, Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin sıralandığı “TOBB Türkiye 100” listesinin 2019 sonuçları açıklandı. Hesaplama 2016-2018 yıllarını kapsayan dönemde sağlanan büyümelere göre yapılıyor. Gintek İnşaat, bu dönemde Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirket olarak listede birinci sırada yer aldı. Yüzde 4 bin 357,5 oranında büyüyen Gintek’i, yüzde 2 bin 723,1 oranında büyüyen FS Dış Ticaret, yüzde 2 bin 494,9 büyüyen Profen Savunma Güvenlik şirketi takip etti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin "en hızlı büyüyen" şirketlerini kutlayarak, "İçinden geçtiğimiz bu zorlu pandemi döneminde asla karamsarlığa kapılmamalıyız, zor şartlar karşısında asla yılmamalıyız." dedi.

Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmasında, liste hazırlanırken başvuran şirketlerin 2016-2018'de ciro artış hızının dikkate alındığını söyledi.

Söz konusu şirketlerin bu dönemdeki ortalama büyümesinin yüzde 511 olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bu çok çarpıcı bir rakam. Çünkü şirketlerimiz milli gelir artışının 12 kat üzerinde bir performans gösterdiler. Verimliliklerini ise ortalama yüzde 221 artırdılar. 2018'de her bir şirket ortalama 79 milyon liralık satış yaptı ve ortalama 111 kişiye istihdam sağladı, istihdamı yüzde 86 artırdı. Şirketlerin yüzde 63'ü ihracat yapıyor ve 67 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyorlar. Firmalarımızla iftihar ediyor, hepsini yürekten kutluyorum." dedi.

Hisarcıklıoğlu, bu şirketlerin herkesin bildiği işleri, çok farklı bir anlayışla yaptıklarını vurgulayarak, "Dijital teknolojiyi çok iyi kullanıyorlar. Çalışanların eğitimine ayırdığı kaynağı masraf olarak görmüyor, buna büyük önem veriyorlar. Yüksek bir çevre bilinciyle sıfır atık anlayışıyla çalışıyorlar." diye konuştu.

Listede 3 büyük şehir dışında 25 ilden firma bulunduğunu belirten ve bunu Anadolu'nun yükselişi olarak niteleyen Hisarcıklıoğlu, çok sayıda farklı sektörden şirketin burada yer almasının her sektörde fırsatlar bulunduğunun en güzel ispatı olduğunu söyledi.

Ülkenin zenginleşmesinde öncü rol üstlenen, vergi ödeyen, üreten, ihracat yapan ve istihdam sağlayan girişimcileri takdir etmek için bu tür ödül törenlerini önemsediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu tür şirketlerin, önünün daha fazla açılmasını, daha fazla büyümelerini istediğini dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin ülke kalkınmasındaki önemine değinerek şunları kaydetti:

"Bizim de daha fazla girişimciye ihtiyacımız var. Buradaki her şirket, yeni girişimcilere örnek olsun istiyoruz. İçinden geçtiğimiz bu zorlu pandemi döneminde asla karamsarlığa kapılmamalıyız, zor şartlar karşısında asla yılmamalıyız. Çünkü girişimci karamsar olmaz, hep umut ve heyecan dolu olur. Türk özel sektörü olarak, 'dün yapabildiysek, bugün de yapabiliriz.' diyoruz. Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini almasını ve lider ülke haline gelmesini hep birlikte çalışarak sağlayacağız."

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da konuşmasında, Avrupa Birliği (AB) ile Birleşik Krallık arasındaki sürecin tamamlanmasını yakinen takip ettiklerini belirterek, "En kısa sürede Birleşik Krallık ile imzalayacağımız anlaşmayı kamuoyu ile paylaşmayı umuyoruz." dedi. 

Bakan Pekcan, ödül töreninin açılışında yaptığı konuşmada, büyüme performansları ile dikkati çeken şirketlerin ödüllendirildiği bu etkinliği, şirketlerin ulusal ve uluslararası kamuoyunda daha da görünür hale gelmelerine katkı sağlaması bakımından oldukça değerli bulduğunu ifade etti.

Türkiye'nin genç ve dinamik bir ülke olduğunu dile getiren Pekcan, hızlı büyüme, kalkınma ve dünyanın en üst gelir grubundaki ülkeler arasına girme hedefleri çerçevesinde daha fazla katma değer üretmek, daha fazla ihracat yapmak bilinciyle çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Pekcan, son yıllarda ticaret savaşları ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının dünya ekonomileri üzerindeki etkisine dikkati çekerek, salgının küresel ekonomide hem arz hem de talep yönlü bir şok yarattığını belirtti. Pekcan, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra görülen en ciddi küresel ekonomik daralmanın yaşandığını ve bunun etkisinin devam ettiğini vurguladı.

Bugün itibarıyla ABD’deki yönetim değişikliğinin, ABD’nin küresel ticarete ilişkin politika tercihlerinde bir değişikliği beraberinde getirebileceğini kaydeden Pekcan, "Özellikle yeni bir transatlantik iş birliği yaklaşımı görebiliriz." dedi.

Konuşmaların ardından listeye giren ilk 10 şirketi, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Hisarcıklıoğlu açıkladı.

Hızlı büyüyen şirketlerin yaş ortalaması 13

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin hızlı büyüyen şirketlerinin sıralandığı ve performanslarına yönelik hesaplamaların yapıldığı Türkiye 100 listesinin bazı özellikleri hakkında bilgi verdi. Buna göre Türkiye 100 şirketlerinin öne çıkan özellikleri şöyle:

- Türkiye 100 şirketlerinin yaş ortalaması yaklaşık 13.

- 2019 listesinde yer alan şirketlerden 24’ü, geçen yıl da listedeydi.

- Şirketler, konvansiyonel işleri “farklı anlayışla” yapanlardan oluşuyor. Sayısal teknoloji kullanıyorlar.

- Çalışan eğitimine önem veriyor ve çevreci, sıfır-atık projeleri uyguluyorlar.

- Listeye giren firmalar, üç büyük şehir dışında, 25 ayrı şehirden çıktı. Anadolu yükselişini sürdürüyor.

- Bilişim, telekom, inşaat, lojistik, gıda, tekstil, makine, plastik gibi çok çeşitli sektörlerde büyüme sağlayan şirketler listeye girdi. Bu çeşitlilik hala çok sayıda sektörde fırsat olduğunu gösteriyor.

İŞTE EN HIZLI BÜYÜYEN 100 ŞİRKET

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde