TL’deki iyimserlik geçici, riskler ve belirsizlikler sürüyor: Uzmanların Dolar/TL kuru beklentileri

TL’deki iyimserlik geçici, riskler ve belirsizlikler sürüyor: Uzmanların Dolar/TL kuru beklentileri

6 seviyesine yakın seyreden Dolar/TL'de geri çekilmelerin sınırlı kaldığı, risklerin ve belirsizliklerin sürdüğü görülüyor

TL’deki iyimserlik geçici, riskler ve belirsizlikler sürüyor: Uzmanların Dolar/TL kuru beklentileri
16px
24px
30.05.2019 04:55
ABONE OLgoogle

Gelişmekte olan para birimlerinden dün pozitif ayrışarak 6 seviyesinin altını test eden Dolar/TL’de bugün ABD ile ilişkilere yönelik açıklamalar yakından takip edilecek.

Bankacılar iç ve dış veri gündeminin zayıf olduğunu belirttiler. Öte yandan önümüzdeki haftanın da büyük bölümünde piyasaların kapalı olacağını hatırlatan bankacılar tatil öncesi pozisyon ayarlamalarının görülebileceğini belirtiyorlar.

ABD ile S-400 anlaşmazlığı sürerken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, S-400 teslimatının Haziran’a yetişemeyeceğini açıkladı. Teslimattaki ertelemenin ABD’den gelecek olası yaptırımı da erteleme veya bu süreçte anlaşma olasılığının olması piyasalarda olumlu karşılandı.

Mayıs 15’ten beri ilk kez dün 6’nın altını test eden Dolar/TL kuru dün 5,99 seviyesine geriledi, ancak günü 6,03 yakınında tamamladı. Kur bugün hafif yükselişle 6,0550’ye yükseldi. Ancak şu sıralarda 6 seviyesine yakın seyrediyor.

Küresel piyasalarda ABD ve Çin arasındaki artan gerginlik ile risk iştahı azalmaya ve dolar değer kazanmaya devam ediyor. ABD Dolar Endeksi bugün 98,0 seviyesine yükselerek geçen haftaki kayıplarını silerken dolardaki güçlenme ile gelişen ülke paralarının tamamında düşüş yaşanıyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Dün görülen yabancı girişleri miktar olarak büyük değil ancak uzun bir süre sonra pozitif ayrışma yaşanması önemliydi. ABD ile ilişkilere yönelik endişeler devam ediyor. ABD’nin Türk pilotların eğitimini sonlandırabileceği haberi de bunlardan biri. Ancak Savunma Bakanı Akar’ın dünkü açıklamalarından piyasanın algıladığı S-400 teslimatının, dolayısıyla olası bir yaptırım ihtimaline yönelik ilk somut gelişmenin İstanbul yerel seçimleri sonrasına kalacağı şeklinde.”

“Teslimatın ötelenmesi bu anlamda önemli. Ötelemeyi TL pozitif olarak değerlendiriyoruz. Ancak sürecin sadece ileri bir tarihe atılmış olması ve tamamen ortadan kalkmamış olması ise TL negatif olmaya devam edecektir. Dolar/TL’nin bir süre 5.85-6.15 geniş bandının dışına çıkılmasını beklemiyoruz. Bu bandın her hangi bir yönde kırılması için önemli bir gelişme olması beklenmeli.”

Dolar/TL’de ABD ile ilişkiler, devam eden seçim süreci, TCMB’nin rezervleri ve ekonomi yönetiminin attığı adımlar kaynaklı yurtiçinde devam eden risklerin yanı sıra ABD-Çin ticaret savaşları konusu da piyasada son dönemdeki önemli baskı unsurları olmaya devam ediyor.

Uzmanların Dolar/TL kuru beklentileri

FinansInvest’ten Serdar Pazı “Dün itibariyle 6,00 seviyesini bir kez daha aşağı yönde zorlayan dolar kurunda, dışarıda gelişmekte olan ülke piyasalarındaki zayıf seyir ile beraber tepki alımları etkili oldu. 6.00 seviyesi destek olarak yerini sağlamlaştırırken, 6,10 direnç olarak takip edilecektir.” diyor.

İntegral Yatırım ise günlük notlarında “Türk Varlıkları dün gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında pozitif ayrıştı dolayısıyla Dolar/TL kurunda 6.00 seviyesinin altında seyirler görüldü. Ancak bu seviyenin altındaki hareketinde sınırlı kalıyor çünkü hala riskler ve belirsizlikler sürüyor.

Dünkü hareketi için aslında önemli bir gelişme olmadı. Teknik olarak son günlerdeki kayıpları düzeltmeye çalışan bir kur vardı karşımızda. Bugün içinde açıklanacak önemli bir gündem bulunmuyor. Olası açıklamalara karşı dikkatli olunmasında fayda var.” derken, teknik seviye beklentilerini “Kurda geri çekilmeler sınırlı kalıyor. Kur hala 6.00 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Kur için 6.10 bölgesi direnç olarak izlenebilir. Psikolojik destek olan 6.00 seviyesinin altında kuru görmediğimiz sürece geri çekilmeler sınırlı kalmaya devam edebilir.” şeklinde dile getiriyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde