TL değer kaybında birinci oldu

TL değer kaybında birinci oldu

Son üç ayda TL, ABD doları karşısında yüzde 5,7'lik değer kaybıyla gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteren para birimi oldu.

TL değer kaybında birinci oldu
16px
24px
20.02.2020 17:38
ABONE OLgoogle

TL, 2018 ve 2019'da Arjantin Pesosu'nun ardından en kötü performans gösteren ikinci para birimi olmuştu. Bu dönemde dolar/TL, 5,73'ten 6,10'a yükseldi.

2018 ve 2019 yıllarında gelişmekte olan ülke para birimleri içinde Arjantin Pesosu’nun ardından ABD doları karşısında en fazla değer kaybeden para birimi olan Türk Lirası’nda (TL) kötü performans sürüyor.

Kamu bankalarının döviz satışı yaparak TL’yi destekleme girişimlerine ve Londra’daki döviz-TL takas (swap) piyasalarına kısıtlama getirilmesine rağmen, TL son üç ayda ABD doları karşısında yüzde 5,7 değer kaybetti.

29 Ekim 2019 ile 20 Şubat 2020 tarihleri arasında gelişmekte olan para birimleri içinde ABD doları karşısında yüzde 4,40 değer artışıyla Meksika Pesosu en iyi performans gösterirken, listede TL en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Bu dönemde dolar/TL, 5,73’ten 6,10’a yükseldi.

TL’yi yüzde 3,8’lik kayıplar Tayland Bahtı takip etti.

TL’de son dönemdeki değer kaybında, İdlib merkezli olarak jeopolitik gerilimlerdeki artış ve Merkez Bankası’nın politika faizini hızlı şekilde indirip enflasyonun da altına çekmesi etkili oldu.

Dünyada, corona virüsü salgını kaynaklı artan endişeler nedeniyle uluslararası yatırımcıların dolar ve altın gibi güvenli limanlara yönelmesi de TL’deki değer kaybında etkili olan unsurlar arasında yer aldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde