TİM heyetini İsrail'den 400 alıcı karşıladı

TİM heyetini İsrail'den 400 alıcı karşıladı

 5 yıl gibi uzun bir aradan sonra 100 Türk firmasının yer aldığı TİM heyetinde 400’den fazla İsrail’li firma ile 1000’i aşkın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.

TİM heyetini İsrail'den 400 alıcı karşıladı
16px
24px
08.03.2022 13:14
ABONE OLgoogle

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İsrail Uluslararası Ticaret Odaları Federasyonu arasında iş birliği mutabakat zaptı imzalandı. İş birliği mutabakat zaptını Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ile İsrail Uluslararası Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Uriel Lynn imzaladı.

Türk şirketlerinin dıs? ticaret hacmini artırmak, yeni is? birlikleri tesis etmelerini ve yeni yatırım fırsatlarını deg?erlendirmelerini sag?lamayı amaçlayan TİM, bu kapsamda fiziki ticaret heyetlerinin ikincisini İsrail’in Tel Aviv şehrine gerçekleştirdi.

22 sektörden 36 birlik ve 41 firma temsilcisinin aralarında bulunduğu İsrail Ticaret Heyeti açılış programına Türkiye Cumhuriyeti Tel Aviv Maslahatgüzarı Mehmet Şekerci, İsrail-Türkiye İş Konseyi ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gad Shoshan, İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı Avrupa Dairesi Direktörü Ami Levin, İsrail İhracat Enstitüsü Başkanı Ayelet Nahmias-Verbin, İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Uriel Lynn ve TİM Başkanı İsmail Gülle katıldı.

İsrail Ticaret Heyeti programında açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı İsmail Gülle İsrail’deki partnerleriyle buluşuyor olmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. TİM Başkanı İsmail Gülle, İsrail’in inovasyon ve teknoloji ile ekonomik büyümenin sağlanacağını gösteren örnek bir ülke olduğunu, teknoloji üretimi ekonomik yapısıyla, tıbbi, askeri ve tarımsal üretim teknolojisinde başarılarıyla bölgenin en zengin ülkelerden biri olduğunu sözlerine ekledi.

“İlişkilerin gelişmesi, ihracat ailesi için memnuniyet verici”

Bölgenin iki önemli aktörü olan Türkiye ve İsrail’in son dönemde diplomatik olarak yakınlaştığını belirten TİM Başkanı İsmail Gülle “Yakın bir tarihte Cumhurbaşkanlarımızın katılacağı bir zirveyle süreç ivme kazanarak ilerleyecektir. İlişkilerin gelişmesi ihracat ailesi olarak bizler adına da oldukça memnuniyet verici” dedi.

İsrail’e ihracattaki güçlü artış 2022 yılında da devam etti

Ticaret heyetlerinin ikinci durağı olan İsrail’in, ihracatçıların daha çok var olmak istediği son derece müstesna bir pazar olduğunu vurgulayan TİM Başkanı İsmail Gülle “2021 yılında, Türkiye’nin İsrail’e ihracatı, yüzde 35 artışla 6,4 milyar dolara ulaştı. İsrail ise aynı dönemde Türkiye’ye 2 milyar dolar ihracat yaptı.  İsrail’e ihracatımızdaki güçlü artış performansı 2022 yılında da devam etti. Yılın ilk iki ayında ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 1 milyar 357 milyon dolar oldu” diye konuştu.

“Bu rakamları çok daha yukarılara taşımamız mümkün”

Yıl bazında dış ticaretlerine bakıldığında, açıklanan rakamlardan daha yüksek seviyelere erişme imkanlarının olduğunu net bir şekilde gördüklerini ifade eden TİM Başkanı İsmail Gülle, “Türk ihracatçıları olarak, tüm bölgesel ve küresel jeopolitik sınamalara rağmen, İsrail’e ihracatımız son 8 yılda 2,5 katına çıktı. Jeopolitik durumların ticaretin lehine geliştiği bir dönemde bu rakamları çok daha yukarılara taşımamız mümkün” dedi.

Çelik sektörü öne çıktı en fazla artış ise mücevher sektöründe yaşandı

Türkiye’den İsrail’e sektörel bazda en çok ihracat gerçekleştiren sektörlerle ilgili detaylar paylaşan TİM Başkanı İsmail Gülle, 1,4 milyar dolar ihracatla çeliğin, 700 milyon dolar ihracatla kimyevi maddelerin ve 600 milyon dolar ihracatla otomotiv sektörünün en fazla ihracat yapan sektörler olarak öne çıktıkları bilgisini verdi.

İsrail Maslahatgüzarı Mehmet Şekerci: “Toplantı tarihi ziyaretin başlangıcı”

Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliği olarak, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Sayın İsmail Gülle başkanlığındaki Türkiye'den böylesine seçkin bir heyete ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden İsrail Maslahatgüzarı Mehmet Şekerci “Bu forum, son beş yılda bu kadar büyük Türk ve İsrailli iş delegasyonlarının karşılıklı ticari ilişkilerini geliştirmek ve yeni iş birliği yolları bulmak için yollar ve araçlar arayacakları ilk toplantı olması bakımından benzersizdir” dedi.

Ticaret Heyetinin İsrail’e yaptığı ziyaretin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye gelecek olan İsrail Devlet Başkanı Sayın Isaac Herzog'un ziyaretinden önce gerçekleşmesinin önemine değinen İsrail Maslahatgüzarı Mehmet Şekerci “Söz konusu ziyaret, Türkiye-İsrail ilişkilerinin yeniden normalleşme sürecinde önemli bir adımdır. Bu bağlamda Büyükelçilik olarak bugünkü toplantımızı bu tarihi ziyaretin bir öncüsü olarak değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

İki ülkenin de bulunduğu bölgenin, zorluklardan payına düşeni fazlasıyla aldığını belirten İ Şekerci, “Ancak riskler kadar fırsatlar da bol. Türkiye ve İsrail’in bu zorluklara göğüs germek için iş birliği yapması her iki ülkenin de faydasınadır. Bu konuda iş çevrelerimiz şimdiden örnek teşkil ediyor. İkili ticari ilişkilerimizdeki trend sürekli yukarı yönlü. Salgının getirdiği yüklere rağmen son 4 yılda ticaret hacmi 6 milyar doların üzerinde sabitlendi. Bütün bunlar gösteriyor ki iş çevrelerimiz iş birliğinin doğal yolunu çoktan bulmuşlar” dedi.

Şekerci, “Ekonomilerimiz birbirini tamamlıyor. İsrail Türkiye'nin 9. en büyük ticaret ortağı ve Türkiye İsrail'in 8. büyük ticaret ortağı. Ancak hem Türkiye'nin hem de İsrail'in birbirinin ilk 5 ticaret ortağı arasında yer almaması için gerçek bir engel yok. Bu uygulanabilir bir hedeftir.

Bu amaçla ve özellikle Cumhurbaşkanlarımız arasındaki görüşmenin ardından Türk resmi kurumları, ortak çalışmalarında iş camialarımıza hak ettikleri desteği vermeye devam edeceklerdir” ifadelerini kullandı.

“Tam potansiyelimize ulaşmak için turizm, altyapı ve inşaat, enerji, tıp endüstrisi, tarımsal üretim ve yüksek teknoloji gibi alanlarda iş birliği fırsatları incelenmelidir. Ayrıca, ekonomilerimizin tamamlayıcı doğası göz önüne alındığında, üçüncü ülkelerdeki iş birliği potansiyeli de takip edilmelidir”.

İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Uriel Lynn, TİM Heyetini Türkçe karşıladı

Konuşmasına Türkçe öğrenmeye başladığını söyleyerek başlayan İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Uriel Lynn "Sayın Türkiye heyeti, İsrail’e hoş geldiniz" demek istiyorum. Umarım ilk Türkçe sınavımı geçmişimdir. Bu sabah bu testi geçersem devam edeceğim” dedi.

Ticaret Heyetinin İsrail'de olmasından büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Lynn. “İsrail’e hoş geldiniz sadece şimdi değil, her zaman.  Buraya, İsrail'e gelen TİM heyetinden tüm insanlara şunu söylemek istiyorum, sizi sıradan bir ticaret heyeti olarak görmüyoruz. Sizi, Türk iş dünyasının ve İsrail iş dünyasının yeniden birlikte ve eskisinden çok daha hızlı bir şekilde çalışmaya başlama iradesinin çok güçlü bir tezahürü ve kilometre taşı olarak görüyoruz” diye konuştu.

Geçmiş yıllarda Türkiye ile çok verimli ve parlak bir ilişkilerinin olduğunu vurgulayan Lynn ”İş birliğine bugün başlamıyoruz. Bu heyetin buraya gelmesini oldukça önemsiyoruz. Daha önce söylediğim iradeyi tekrarlamak istiyorum, her iki iş camiamız da daha yüksek bir tempoda çalışmak için tekrar bir araya geliyor” dedi.

Lynn konuşmasını şöyle sürdürdü: “2021 yılında Türkiye ekonomisindeki büyümedeki toparlanmayı görmekten çok etkilendik. IMF'ye göre yüzde 9'luk bir ekonomik büyüme, ihracatınızdaki yüzde 33 artış ve aynı zamanda işsizliğin düşmeye başladığı gerçeği çok etkileyici ve hepimiz için çok önemli. Ayrıca İsrail'in de oldukça iyi olduğunu söylemek istiyorum. 2021 yılında ekonomik büyümemiz %8,1 ve ihracat büyümemiz %20 ile 140 milyar dolara ulaştı ve bu oldukça etkileyici”.

“Daha önce de söylediğim gibi bugün başlamıyoruz, geçmişte çok verimli bir ilişkimiz vardı, Türk iş camiasını her zaman İsrail ticareti için çok önemli bir ortak olarak gördük ve bunu çok iyi biliyorsunuz.”

İş birliği mutabakat zaptı (MoU) imzalandı

Açılış konuşmalarından sonra Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İsrail Uluslararası Ticaret Odaları Federasyonu arasında iş birliği mutabakat zaptı imzalandı.

İş birliği mutabakat zaptını Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ile İsrail Uluslararası Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Uriel Lynn imzaladı.

İmza töreninden sonra heyette bulunan 77 Türk temsilci ile 400’ü aşkın İsrailli firma temsilcileri arasında ikili ve yuvarlak masa görüşmeleri gerçekleştirildi.

MoU Nedir?

İş birliği mutabakat zaptı (MoU) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İsrail Uluslararası Ticaret Odaları Federasyonu, ikili ticareti destekleyecek alım heyeti, ticaret heyeti, özel nitelikli alım heyeti faaliyetlerini düzenlemek için iş birlikleri yapılacağını ve birbirlerini destekleyeceklerini belirtir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde