TİM: İhracatın büyümeye katkısı güçlü bir şekilde devam ediyor

TİM: İhracatın büyümeye katkısı güçlü bir şekilde devam ediyor

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüme kaydetti. İhracatın büyümeye katkısı 3,9 puan olurken, mal ve hizmet ihracatı, 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 16,4 arttı.

TİM: İhracatın büyümeye katkısı güçlü bir şekilde devam ediyor
16px
24px
31.08.2022 12:53
ABONE OLgoogle

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı. Türkiye ekonomide güçlü büyüme trendi sürmeye devam etti.

TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüme kaydetti. İhracatın büyümeye katkısı 3,9 puan olurken, mal ve hizmet ihracatı, 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 16,4 arttı. Net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı ise 2,7 puan oldu. Bir diğer deyişle, büyümenin yarısı ihracat kaynaklı gerçekleşti.

Büyüme rakamları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, küresel tedarik zincirlerinde önemli bir dönüşüm sürecine girildiği ve tüm dünyada üretim kesintilerinin yaşandığı bir dönemde Türkiye’nin üretimi ve ihracatı aksatmayarak dünyada güvenilir liman olarak öne çıktığını ve bu dönüşüm sürecinden ihracatına 23 milyar dolar artı değer katmış olduğunu ifade etti.

Son 23 ayın 21’nde ihracat rekorlarına imza atan ihracat ailesinin geçen yıl tarihte ilk defa 200 milyar doları aştığını ve ardından da 225 milyar dolara ulaştığını belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “2022 yılında da ihracatta güçlü bir büyüme performansıyla yoluna devam eden Türk ihracatçısı geçtiğimiz Temmuz ayında yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolara ulaşarak, bugüne kadarki en yüksek Temmuz ayı ihracat performansını gerçekleştirmişti. İlk 7 ayda ihracat 144,4 milyar dolara ulaşırken son 12 ayda ise 248 milyar dolar olmuştu.  Bu başarılar ihracatçılarımızın üretimi aksatmaması ve krizleri bahane etmeden siparişlerini yetiştirmesi sayesinde inşa edilmiştir” diye konuştu.

“Made in Türkiye” markasını güçlendirmek için çalışacağız”

Küresel ölçekte talebin düşme eğiliminde olduğu bir dönemde, Türkiye ekonomisinin ihracat öncülüğünde büyümeye devam etmesinin Türk ihracatçılarının dünyada güvenli bir ticari partner olarak öne çıktığına da işaret ettiğini vurgulayan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “İhracatçılarımız bir yandan büyümeye katkı sunarken bir yandan da ülkemizin marka değerini yükseltiyor.

Kaliteli, sürdürülebilir, yenilikçi üretim ve güvenilir tedarikçi kimliğimize katkı sunarak ekonomik büyümenin önünü açan tüm firmalarımızı tebrik ediyorum. Made in Türkiye” markasını güçlendirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak yeni dönemde misyonumuz daha fazla ihracatçı, daha yüksek katma değer ve daha çok ihracat gerçekleştirmek ve Türkiye’nin büyümesine, kalkınmasına katkı vermek olacaktır” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde