THY'nin dev konut projesi kördüğüm oldu: Yolsuz THY konutları

THY'nin dev konut projesi kördüğüm oldu: Yolsuz THY konutları

Tartışmalı proje Kanal İstanbul güzergâhında yer alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO şirketi ve Türk Hava Yolları’nın (THY) öncelikle personeli için yapacağını duyurduğu dev konut projesi kördüğüm oldu.

THY'nin dev konut projesi kördüğüm oldu: Yolsuz THY konutları
16px
24px
06.12.2022 07:23
ABONE OLgoogle

THY’nin 312 milyon lira vererek aldığı arazide daha yolların bile olmadığı ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2018 yılında 3. Havalimanı açıklanmadan havalimanı personeli için yakın bölgeye yaklaşık 15 bin konut yapılacağını duyurmuştu.

HalkTV'den Hazal Ocak'ın haberine göre Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Emlak Konut, tartışmalı proje Kanal İstanbul güzergâhında yer alan Dursunköy Mahallesi’nde 3.6 milyon metrekarelik arazinin yarısı THY Gayrimenkule 312.5 milyon TL + KDV bedelle sattı.

Proje için THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum’un katılımıyla imza töreni yapılmıştı.

Aycı “Bizim için yeni bir çağ başlıyor" demişti. Kurum ise projenin her kesimden insana hitap edeceğini söylemişti.

‘Mülkiyet sorunları yaşanıyor’

Tartışmalı Kanal İstanbul projesine ve projeyle birlikte kurulması planlanan Yeni Şehir’le imara açılan güzergâh bölgesinde itirazlar sürüyor. Dursunköy Mahallesi de kanal projesi komşu durumda. Erdoğan’ın açıklamalarına ardından projeden yıllardır ses çıkmıyordu. 13 bin 800 bağımsız bölüm yapılması planlanan proje çalışmalarının devam etmesine karşın daha imar yollarının bile ortada olmadığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre çevrede bulunan ana ulaşım yollarından proje alanına bağlantı sağlayacak ve rezerv yapı planlarında yer alan imar yolları fiilen açık değil. İmar uygulaması yapılmadığı için mülkiyetlere denk geliyor ve söz konusu bölgede mülkiyet sorunları yaşanıyor.

‘Araç trafiği soruna neden olur’

Yine edinilen bilgilere göre inşaat çalışması başlaması ile oluşacak araç trafiğinin fiili olarak kullanılabilecek yollarda sorunlara neden olacağı öngörülüyor. Yine proje alanının içme suyu, doğalgaz ve elektrik gibi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için hatların geçeceği güzergâhta da mülkiyet sorunları yaşanıyor.

‘Zararı kim ödeyecek’

İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Nadir Ataman "2018’de THY’ye milyonlarca dolara sattığınız arazide hala koyunlar otluyor. 2018’de THY'ye sattığınızdan beri her sene inşaata başlıyoruz diye beyanat vermiş olan yetkililere soruyorum, 5 senedir ortada hiç bir şey yok hiç utanmıyor musunuz?” dedi.

Emlak Konut ve THY Dursunköy projesinin kördüğüme döndüğünü belirten Ataman şu ifadeleri kullandı:

Mühendislerin bu hali ile helikopterle inşaat yapılıp anca helikopterle insan taşınır dediği alanın çevresinin imar uygulaması bitmediğinden proje de yalan oldu. Olan THY’nin milyonlarca dolarına oldu.

Türkiye’nin göz gözbebeği THY’ye verilen zarar nasıl ödenecek, kim ödeyecek? Ortada hala tarlalar, sürekli ihaleye çıkılıp iptal edilen projeler, bitmeyen imar uygulamaları, kaybolan milyonlarca dolar var.

Murat Kurum’dan ve THY’den bir açıklama yok. Biz bu Kanal İstanbul da Yeni Şehir de olmaz dedikçe bize her mecradan laf yetiştirenlere soruyorum, tarlaları THY’ye milyonlarca dolara sattınız.

 ‘Burada inşaat yapamazsınız’ dedik. Haklı çıkmadık mı? TOKİ sosyal konut adı altında 7 kere ihaleye çıktı.

Ortada tapu yok. Milletten para aldınız. ‘Buralar tarla burada inşaat olmaz, olamaz’ dedik. Ne oldu bütün ihaleleri iptal etmediniz mi?

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde