TGSD: Sektör için ideal dolar kuru 23 TL seviyesi

TGSD: Sektör için ideal dolar kuru 23 TL seviyesi

Hazır giyim sektörü, rekabetçi kalabilmek ve işçi çıkarmaktan kaçınabilmek için kendilerine özel ve daha yüksek bir kur uygulanmasını talep ediyor.

TGSD: Sektör için ideal dolar kuru 23 TL seviyesi
16px
24px
11.01.2023 12:08
ABONE OLgoogle

Bloomberg HT'nin aktardığı habere göre, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, “Kurun üzerindeki baskı maliyetlerimizi artırıyor. İhracatımızın yüzde 70’i Avrupa’ya olduğu için, oradaki talep daralması buna ekleniyor. Bu fiyatlarla rekabet etme şansını kaçırıyoruz” dedi.

Kaya’ya göre, perakende ve AVM’ler de işin içine katıldığında 2 milyon civarında işçi çalıştıran sektör, bu sene 100 bin civarında işçi çıkarmak zorunda kalabilir. Kaya, “Zaten son 3-4 ayda 30 bin civarında işten çıkarma oldu” diyor.

9 aya kadar sürebilir

Kaya, sektör için ideal kurun 23 lira/dolar ve 24 lira/euro civarında olabileceğini, özel kur uygulamasının da 9 aya kadar geçici bir süre için uygulanabileceğini söyledi.

“Genelin gerisinde kaldık” diyen Kaya, bu manzaranın sebepleri arasında parite dalgalanması ve ihracat pazarlarındaki resesyon tehdidini sayıyor. Kaya, “Mevcut şartlar devam ederse 2023’te 20 milyar dolar civarına gerileyebiliriz” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde