TCMB: Enflasyonu temel mal ve hizmet grubu artırdı

TCMB: Enflasyonu temel mal ve hizmet grubu artırdı

TCMB’nin yayınladığı raporda, temmuz ayında yıllık yüzde 79.6 ile 24 yılın zirvesine çıkan enflasyondaki artışa en belirgin katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiği belirtildi.

TCMB: Enflasyonu temel mal ve hizmet grubu artırdı
16px
24px
04.08.2022 11:31
ABONE OLgoogle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı 24 yılın zirvesindeki enflasyon için değerlendirmelerini yayımladı. TCMB, raporda enflasyona en belirgin katkının temel mal ve hizmet gruplarından geldiğini, enerji kalemlerinin etkisiyle üretici enflasyonundaki yükselişin devam ettiğini belirtti.

Tüketici fiyatlarının temmuz ayında yüzde 2.37 oranında arttığı, yıllık enflasyonun yüzde 79.60 olduğu hatırlatılan raporda, bu dönemde tüketici yıllık enflasyonunun enerji grubunda gerilerken diğer gruplarda yükseldiği belirtildi. Temel mal grubunda yıllık enflasyonun tüm alt gruplarda yükseldiği, bu dönemde, yıllık enflasyon hizmet grubunda lokanta-otelde gerilerken, ulaştırma ve kirada daha belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda arttığı vurgulandı.

Alkollü içecek ve tütünde firma fiyatları etkili oldu

Alkollü içecekler ve tütün ürünleri fiyatlarındaki artışta tütün ürünlerindeki vergi ayarlamasının sınırlı etkisinin yanı sıra üretici firmaların fiyatlama davranışlarının etkili olduğu belirtildi.

Gıda grubunda yıllık enflasyonun işlenmemiş gıdada sınırlı bir düşüş kaydettiği, işlenmiş gıdada ise yükselmeye devam ettiği ifade edildi.

Enerji enflasyonunun, uluslararası enerji fiyatlarındaki görünüme paralel olarak gerileyen akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarıyla düştüğü belirtilerek, "Uluslararası emtia fiyatlarının etkileriyle rafine petrol ve ana metal fiyatlarında gerileme gözlense de özellikle diğer enerji kalemlerinin etkisiyle üretici enflasyonundaki yükseliş sürmüştür. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin mevsimsellikten arındırılmış aylık değişimi bir önceki aya göre artışa işaret ederken, göstergelerin yıllık enflasyonlarındaki yükseliş devam etmiştir" ifadeleri yer aldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde