TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, banka genel müdürlerine neden sitem etti?

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, banka genel müdürlerine neden sitem etti?

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu bugün yılın son enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında konuşurken banka genel müdürlerine neden sitem etti?

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, banka genel müdürlerine neden sitem etti?
16px
24px
27.10.2022 13:06
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu,  "enflasyonla mücadelede kendinizi başarılı hissediyor musunuz" sorusuna "çok başarılı sayamayız" yanıtını verdi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu bugün yılın son enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında konuşurken, ekonomistlerin ve basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Sözcü muhabiri Erdoğan Süzer, Türk-İş'in hesaplamasına göre gıda fiyatlarının ekimde yıllık bazda yüzde 134,7 arttığını hatırlattı ve “Siz de çarşıya pazara çıkıyorsunuzdur, vatandaşlar ‘eskiden 100 liraya şunları alıyorduk bugün alamıyoruz’ diyor. Enflasyonla mücadele konusunda kendinizi başarılı hissediyor musunuz” sorusunu sordu.

Bu soruya yanıt veren Kavcıoğlu, enflasyonun TCMB’nin de hükümetin de en önemli sorunlarının başında geldiğini ve enflasyonu aşağı getirmek için önemli tedbirler aldıklarını belirterek “kendimizi çok başarılı sayamayız” dedi.

Kavcıoğlu ayrıca, “Enflasyonun aşağı getirilmesi için aldığımız kararlar ve uyguladığımız politikalar inşallah bizi başarılı kılacak” ifadelerini kullandı.

“Enflasyon varsa sorun vardır, başarıyı konuşmak da doğru değil. Vatandaşımızın sıkıntılarının da farkındayız” diyen Kavcıoğlu, gerekli adımları attıklarını söyledi.

Kavcıoğlu ayrıca, kur korumalı mevduat için TCMB’nin yaptığı toplam ödemeye dair sorusuna “Bilançoyla birlikte yıl sonu açıklanacak, zaten çok büyük rakam değil” dedi.

BANKA GENEL MÜDÜRLERİNE SİTEM

Üç gün önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile bir araya gelen banka genel müdürlerinin, yüksek enflasyon ortamında düşük faizli ve uzun vadeli tahvil tutmak zorunda olmalarının yarattığı sistemik riske işaret ettikleri basına yansımıştı.

Kavcıoğlu, bu önlemi TCMB’nin aldığını, banka genel müdürlerinin kendilerine böyle bir riskten bahsetmediğini, bunun konuşulmasını da doğru bulmadığını, böyle bir risk de olmadığını söyledi.

Kavcıoğlu ayrıca, “Hazine’nin 20 yıllık borçlanmaya çıkması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Banka genel müdürleri endişelerini Bakan Nebati'ye aktardı: Sistematik risk uyarısı

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde