TCDD, ihalede aslan payını yabancıya verdi

TCDD, ihalede aslan payını yabancıya verdi

İktidarın ‘yerli ve milli’ söylemi TCDD’de sinyalizasyon sistemine takıldı. 4.896 kilometrelik sinyalizasyon hattının 4.893 kilometresi yabancı firmalara yaptırıldı.

TCDD, ihalede aslan payını yabancıya verdi
16px
24px
06.01.2021 04:29
ABONE OLgoogle

İktidarın ‘yerli ve milli' söylemi sinyale takıldı, devletin milyarları yabancı firmalara aktı. TCDD'nin milyarlarca lira tutan sinyalizasyon yapım işinin yabancı şirketlere verdiği ortaya çıktı.

4 bin 896 kilometre uzunluğundaki sinyalizasyon hattının 4 bin 893 kilometresi yabancı firmalara yaptırıldı. TÜBİTAK'a ise sadece yapım işi 3 kilometre verildi. Sinyalizasyonun faturası, kilometre başına 130 bin ile 300 bin Euro arasında değişiyor.

FARKLI YAZILIM

Sayıştay'ın TBMM KİT Komisyonu'na sunulan TCDD 2019 Yılı Raporu'nda “Demiryolu hatlarındaki sinyalizasyon sistemlerinin kısımlar itibarıyla yapılan ihaleler kapsamında büyük bölümü yabancı firmalar olan yüklenicilere yaptırılmakta olduğu ve bu kapsamda farklı yazılım ve donanımların kullanılmak durumunda kalındığı görülmüştür'' denildi.

YERLİYE YÖNELİN

Sinyalizasyonun devreye alındığı hattın uzunluğunun, 4 bin 896 kilometre olup 13 farklı firma tarafından yapıldığının belirtildiği raporda şu ifadelere yer verildi. “Yapımı devam eden sinyalizasyon hat uzunluğu 2 bin 388 kilometre olup 4 farklı firma tarafından yapılmaktadır. Mevcut 4 bin 896 km. sinyalizasyon hat kesiminin 4 bin 893 km'si yüklenici veya altyüklenici yabancı uyruklu firmalar tarafından, geriye kalan sadece 3 km'lik hat kesimi TÜBİTAK BİLGEM tarafından gerçekleştirilmiştir. Tren trafiği için elzem olan sinyalizasyon sistemlerinin farklı yazılım ve donanımlara sahip olması tren işletmeciliği açısından bir takım zorluklara yol açmakta ve işletme maliyetlerini olumsuz etkilemektedir.”

MALİYETİ YÜKSEK BİR SİSTEM

Sayıştay raporunda demiryolu sinyalizasyon sistemlerinin kurulum maliyetinin kurulmak istenen sistemlerin özelliklerine, fonksiyonelliklerine, hat durumuna bağlı olarak değiştiği belirtildi. Raporda “Kilometre başına 130 bin ile 500 bin Euro seviyelerinde oluşabilmektedir. Sinyalizasyon sistemlerinin kurulmasında farklı sistemlerinin entegrasyon ve işletme güçlükleri dikkate alınarak, mümkün olduğunca sistem çeşitliliğinin azaltılması ve mümkün olduğunca yerli sistemlerin uygulanmasına yönelik çalışma yapılması önerilir” denildi.

Ali Ekber Ertürk/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde