Suriyeli sayısı 50 bin kişi artarak 3 milyon 624 bine çıktı

Suriyeli sayısı 50 bin kişi artarak 3 milyon 624 bine çıktı

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, kayıtlı Suriyeli sayısı bu yıl yaklaşık 50 bin kişi artarak 3 milyon 624 bine ulaştı

Suriyeli sayısı 50 bin kişi artarak 3 milyon 624 bine çıktı
16px
24px
13.10.2020 09:42
ABONE OLgoogle

CovId-19 salgınına ve bu yılın ilk üç ayında binlerce Suriyelinin Avrupa'ya geçmesine rağmen kayıtlı Suriyelilerin sayısı yaklaşık 50 bin kişi daha arttı.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı istatistiklere göre, bu yılın sadece ilk 9 aylık döneminde, Türkiye'deki kayıtlı Suriyeli sayısı 48 bin 571 kişi daha yükseldi.

Verilere göre, 2019 yılında geçici koruma kapsamında kayıtlı Suriyeli sayısı 3 milyon 576 bin iken bu rakam 1 Ekim tarihinde güncellenen istatistiklere göre 3 milyon 624 bine yükseldi.

Kayıtlı Suriyeli sayısındaki artışı BirGün’e değerlendiren İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır, yükselişin sebebinin ise iki açıklaması olabileceğine dikkat çekti. “Birincisi Türkiye’ye hâlâ sınırdan geçişler olabiliyor” diyen Çorabatır, kayıtlı olmayan Suriyelilerin kayıt altına alındığı olabileceğini söyledi. İdlib’teki durum karşısında Türkiye’nin sınır kapılarını açık tuttuğunu aktaran Çorabatır, şunları dile getirdi:

“Bu nedenle böyle bir artış yaşanmış olabilir. Ayrıca, Türkiye’nin Suriye’deki operasyon bölgelerine de 400 bine yakın Suriyeli geçiş yaptı ve buna rağmen de böyle bir artış olduğu görülüyor. Bir diğer ihtimal ise daha önce Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne kayıt olmayan Suriyelilerin kayıt olması ve istatistiklere girmesi ile de böyle bir artış olabilir.”

‘147 bin kişi Avrupa’ya geçti’

Bu yılın başında AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Sınır kapılarını açtık” açıklamasının ardından Edirne Valiliği tarafından 18 Mart’ta yapılan açıklamada, sığınmacı hareketinin başladığı günden bu yana Yunanistan’a 147 bin 132 sığınmacının geçiş yaptığı bildirilmişti.

İsmail Arı/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde