Suriye konulu dörtlü görüşmeleri sürdürme kararı

Suriye konulu dörtlü görüşmeleri sürdürme kararı

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye’deki Esad rejimi Dışişleri Bakanlarının “Suriye konulu” toplantısı Rusya'da yapıldı. Dört ülkenin Dışişleri Bakanları, Moskova görüşmelerindeki olumlu ve yapıcı atmosfere dikkat çekerek, dörtlü formattaki temasları sürdürmede mutabık kaldı.

Suriye konulu dörtlü görüşmeleri sürdürme kararı
16px
24px
10.05.2023 11:38
ABONE OLgoogle

Başkent Moskova’daki Rusya Dışişleri Bakanlığı binasında yapılan toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suriye'deki Beşar Esad rejiminin Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad katıldı.

Lavrov’un, basına açık kısmında açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, Suriye krizinin çözümüne ilişkin istişareler yapıldığı belirtildi.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Rusya'nın başkenti Moskova'da, Suriye konulu Dörtlü Dışişleri Bakanları toplantısında, terörle mücadelede iş birliği, geri dönüşlerin altyapısının iş birliği içinde sağlanması, siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladıklarını bildirdi.

Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından, Moskova'daki Suriye konulu Dörtlü Dışişleri Bakanları toplantısına ilişkin paylaşımda bulundu.

Çavuşoğlu, paylaşımında, "Terörle mücadelede iş birliği, geri dönüşlerin altyapısının iş birliği içinde sağlanması, siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık." ifadelerini kullandı.

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye’deki Esad rejimi Dışişleri Bakanlarının “Suriye konulu” toplantısı Moskova'da yapılıyor.

LAVROV’DAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile Beşşar Esad rejimi ilişkilerinin normalleşmesi için bir taslak yol haritasının oluşturulması gerektiğini belirterek Suriyeli mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin kalıcı ikamet yerlerine güvenli ve gönüllü dönüşlerini kolaylaştırmanın temel ilke olduğunu belirtti.

Lavrov, Rusya Dışişleri Bakanlığı binasında Türkiye, Rusya, İran ve Suriye’deki Esad rejimi Dışişleri Bakanlarının "Suriye konulu" toplantısı öncesinde açılış konuşması yaptı.

Bu toplantının devlet başkanlarının Türkiye-Esad rejimi ilişkilerini normalleştirme girişiminin hayata geçirilmesi kapsamında yürütülen çok taraflı çabaların önemli bir sonucu olduğunu kaydeden Lavrov, oldukça uzun bir süredir bugünkü toplantıya doğru tutarlı bir şekilde gelindiğini ifade etti.

Bakan Lavrov, askeri ve istihbarat düzeyinde yapılan toplantının ardından savunma bakanları ve dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde 4'lü toplantıya Moskova'nın ev sahipliği yaptığını anımsattı.

DÖRTLÜ FORMATTAKİ TEMASLARI SÜRDÜRME KARARI 

Toplantıda, dört ülkenin dış işleri bakanları, Türkiye-Suriye ilişkilerinin ilerletilmesi için bir yol haritası hazırlanmasını kararlaştırdı. Suriyelilerin anavatanlarına gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşlerinin sağlanmasının kolaylaştırılması vurgulandı. Türkiye, Rusya, Suriye ve İran Dışişleri Bakanları, Moskova görüşmelerindeki olumlu ve yapıcı atmosfere dikkati çekerek dörtlü formattaki temasları sürdürmede mutabık kaldı.

Patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde