Süper zengin isyan etti: Bizi vergilendirmezseniz sonu felaket olur

Süper zengin isyan etti: Bizi vergilendirmezseniz sonu felaket olur

Dünya Ekonomik Forumu'nda bulunan bir grup süper zengin yayınladıkları açık mektupla hükümetleri zenginlerden servet vergisi almaya çağırdı. 'Aşırı servetin maliyeti' başlıklı mektupta, "Karar vericileri kim veya ne durduruyor?" diye soruldu.

Süper zengin isyan etti: Bizi vergilendirmezseniz sonu felaket olur
16px
24px
18.01.2023 13:29
ABONE OLgoogle

İsviçre'nin Davos kasabasında devam eden ve bu yıl 'Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği' temasıyla düzenlenen, 53'üncü Dünya Ekonomik Forumu (DEF) devam ediyor.

DEF'e katılan ve aralarında dünyaca ünlü medya şirketi Disney'in varisi Abigail Disney ve Hulk filminin başrol oyuncusu Mark Ruffalo'nun da bulunduğu 205 süper zengin, bir açık mektup yayınlayarak hükümetleri süper zenginlere servet vergisi uygulamaya çağırdı.

'ZENGİNLİK 50 YILDIR YUKARI AKIYOR'

Aşırı eşitsiz gelir dağılımıyla ve hayat pahalılığıyla mücadele etmek için harekete geçilmemesinin endişe verici olduğu vurgulanan mektupta, "Demokrasiyi savunmak ve işbirliğini inşa etmek, daha adil ekonomiler inşa etmek için hemen şimdi harekete geçmenin gerekliliğine" değinildi.

13 ülkeden süper zenginlerin imzaladığı 'Aşırı servetin maliyeti' başlıklı mektupta, "Son 50 yıllık tarih, üretilen zenginliğin yukarıya doğru aktığı ve son birkaç yılda bu eğilimin artarak sürdüğü" vurgulandı. "Bu sorunun çocuklarımızın çözmesi için ertelenemeyeceğinin" altını çizen mektupta, "Küresel temsilciler, biz süper zenginleri derhâl vergilendirmeli" denildi. Kendilerini 'vatansever milyonerler' diye niteleyen süper zengin imzacılar, 'eylemsizliğin bir felakete yol açabileceği konusunda da uyarıda bulundu. Herhangi bir toplumun kaldırabileceğinden çok daha fazla stres biriktiği belirtilen mektupta, "Tüm dünyada anne ve babaların çocuklarının aç kalmasını seyrederken, süper zenginler artan servetlerini düşündüğü" vurgulandı. Açık mektuba imza atan süper zenginler, "Harekete geçmenin maliyetinin, harekete geçmemenin maliyetinden çok daha ucuz" olduğunu söyledi.

'KARAR VERİCİLERİ KİM DURDURUYOR?'

Dolar milyoneri ve kampanya grubunun kurucu ortaklarından biri olan Marlene Engelhorn yaptığı açıklamada, "Bütün dünya ile birlikte iktisatçılar ve milyonerler de gözümüzün içine bakan çözümün süper zenginlerden servet vergisi almak olduğunu görüyor. Demokrasinin güvenliğini, cemiyetlerimizi ve gezegenimizi önemsiyorsak bu sorunu halletmeliyiz" dedi. Karar vericilerin ya cesur olmadığını ya da tüm talepleri dinleme ihtiyacı hissetmediğini vurgulayan Engelhorn, "Onları ne veya kim durduruyor?" sorusunun akla geldiğini de belirtti.

OXFAM DA SERVET VERGİSİ ÇAĞRISI YAPMIŞTI

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam, Davos'taki zirvenin ilk gününde yayınladığı raporda da benzer tespitler yapmış, süper zenginlere uygulanacak yüzde 5'lik servet vergisinin yılda 1 trilyon 700 milyar dolarlık kaynak yaratacağını belirtmişti. Raporda, bu paranın iki milyar insanı yoksulluktan kurtarmaya ve açlığı sona erdirmek için uygulanacak küresel bir programı finanse etmeye yeteceği belirtilmişti. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde