Suçla mücadelenin yeni müttefiki: Yapay zeka

Suçla mücadelenin yeni müttefiki: Yapay zeka

Polis artık sizi, sokakta durdurup kimlik kontrolü yapmayacak, yapay zeka ile yüzünüzün fotoğrafını çektiği an tüm bilgilere ulaşacak. Suçla mücadelenin yeni müttefiki yapay zeka, insan hakları, etik ve mahremiyeti ihlal edecek mi? Gelin yeni gelişmeler ışığında buna projeksiyon tutalım.

Suçla mücadelenin yeni müttefiki: Yapay zeka
16px
24px
01.06.2023 07:58
ABONE OLgoogle

Av.Faruk Emre Akı yazdı

TÜRK POLİSİ BAŞLADI 

Yapay zeka, devrim niteliğinde bir potansiyele sahip olmasıyla güvenlik güçlerine inanılmaz bir avantaj sunuyor. Ülkemizde de bazı yapay zeka programları sessiz sedasız kullanılmaya başlandı bile. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı bir YouTube programında fotoğraf tabanlı kimlik tespiti yapan "KİM" adlı uygulamayı tanıttı. 

YÜZ TANIMA SİSTEMİ

Nisan ayında ise Havelsan tarafından geliştirilen "EYE MINER" adlı uygulama duyuruldu. Her iki uygulama da yapay zeka tabanlı görüntü analizi algoritmalarını kullanıyor. KİM, yüz tanıma ile kimlik tespiti yaparken, "EYE MINER" güvenlik kameraları veya diğer gözetim sistemlerinde kaydedilen görüntüler üzerinde suçlu kişinin yüzünü tanıyarak kayıtlı verilerle karşılaştırarak kimlik tespiti yapabiliyor.

MOBESELERİN ALTIN ÇAĞI

"EYE MINER" ve benzeri uygulamalar, güvenlik kameraları ve diğer gözetim sistemleriyle entegre edilerek olayları tespit etmek ve izlemek için kullanılmaya başlanacak. 

Artık kolluğun kişileri durdurup TC kimlik numarası ile genel bilgi taraması yapmasına gerekmeyecek gibi zira akıllı telefonun kamerası ile uzaktan yüzümüzün fotoğrafını çekerek bu işlemi gerçekleştirecek. Bunu da KİM ve benzeri programlar aracılığıyla yapabilecek. Ancak bu görünen yüzün ötesinde, gelecekte bu tür programlar daha da geliştirilerek, tanıma algoritmaları potansiyel suçları tespit edep ve anında uyarı verebilecek.

Örneğin, pedofili suçundan kaydı bulunan bir kişinin çocuk parkı etrafında dolaştığı tespit edilebilecek.. Algoritmalar, bu kişinin davranışlarını analiz ederek anormallikleri belirtip ve şüpheli aktiviteleri tespit ederek güvenlik güçlerine uyarı verebilecek. 

Ayrıca kavga, saldırı veya silah taşıma gibi tehlikeli durumları algılayarak hızlı bir şekilde güvenlik güçlerini yönlendirebilecek.

BÜYÜK VERİ ANALİZİ

Yapay zeka, sadece görüntü analizi yapmakla kalmayacak, aynı zamanda örüntü tanıma ve büyük veri analizi yapma yeteneğine de sahip olan teknoloji sayesinde,. kimlik hırsızlığı, sahte hesaplar, phishing gibi internet üzerinden gerçekleştirilen suçlar da yapay zeka algoritmaları sayesinde tespit edebilecek ve kullanıcıları uyararak koruma sağlayabilecek. 

FİNANS KURULUŞLARI ONLİNE ÖDEME PLATFORMLARI YARARLANACAK

Özellikle finansal kuruluşlar ve online ödeme platformlarına yönelik dolandırıcılık ve sahtekarlık girişimlerini engellemek için gerçek zamanlı işlem verilerini analiz ederek şüpheli işlemler veya aktiviteler belirlenebilecek.. Suç eylemi gerçekleştiğinde ise yapay zeka, geçmiş suç olaylarıyla ilişkili verileri analiz ederek suçlu kişinin profilini oluşturabilecek.  Deliller, görgü tanıklarının ifadeleri, güvenlik kamerası kayıtları gibi veriler kullanılarak failin özellikleri, hareketleri, kıyafetleri, fiziksel özellikleri veya diğer tanımlayıcı özellikleri tespit edilebilecek ve faile ulaşmayı kolaylaştıracak.. 

ÇOCUK İSTİSMARI, NEFRET SÖYLEMİ

Ayrıca, açık kaynak istihbaratı (OSINT) toplama yöntemleriyle suçlu kişinin dijital izleri, hareketleri, paylaşılan bilgileri, gönderilen mesajlar veya etkileşimleri yapay zeka algoritmaları tarafından incelenebilecek ve  ses, konuşma tanıma teknikleri kullanılarak da suçlunun sesi veya konuşması analiz edilebilecek., Çocuk istismarı, terör propagandası, nefret söylemi ve diğer yasadışı veya zararlı içerikleri tespit etmek için çevrimiçi platformlarda kullanılabilecek. İnternet üzerindeki milyonlarca içeriği analiz ederek, suç unsurları içeren içerikleri otomatik olarak filtreleyebilecek ve rapor edebilecek.

HUKUK VE ETİK TARTIŞMALAR ALEVLENDİ

Suçun önlenmesi sürecinde yapay zeka (YZ) uygulamalarını olası faydaları ve heyecanı yaşanırken, bakan Soylu’nun KİM uygulamasını tanıtımı ile sosyal medyada etik ve mahremiyet konularında tartışmalara neden olmaya başladı.. 

Bu uygulamaların hukuki normlara ve yasalara uygun olup olmadığı, mevcut yasal düzenlemelerin eksik veya yetersiz olabileceği konusu da gündemde. Bu durum, yapay zeka sistemlerinin hukuki ve etik standartlara uygun olarak çalışmasını zorlaştırabilir.Zira etik ve hukuki sorunlar göz önünde bulundurulmadığında, yapay zeka ile suçun önlenmesi potansiyel olarak yanlış hükümler, ayrımcılık, veri gizliliği ihlalleri ve insan haklarının ihlali gibi sonuçlara yol açacaktır. 

Bu nedenle, suç önleme amacıyla kullanılan yapay zeka sistemlerinin bireylerin temel insan haklarına saygı göstermesi adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği gibi hakların ihlal edilmeyecek şekilde regülasyon ve düzenlemelerin yapılması da büyük önem taşımakta. 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde