Starbucks sendikalaşmaya karşı direniyor

Starbucks sendikalaşmaya karşı direniyor

Starbucks hissedarları, şirketin sendika karşıtı çabaları hakkında daha fazla bilgi istiyor.

Starbucks sendikalaşmaya karşı direniyor
16px
24px
31.03.2023 09:53
ABONE OLgoogle

Şirketin geçen haftaki yıllık hissedarlar toplantısında yatırımcılar, yönetim kurulunun "Starbucks'ın işçilerin örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme haklarına yönelik beyan ettiği taahhüdüne bağlılığına ilişkin bağımsız, üçüncü taraf bir değerlendirmeyi görevlendirmesi ve denetlemesi" yönündeki teklifi onayladı.

Teklif, şirketin sendikaya karşı mücadelesinde işçileri sindirdiği ve onlara misilleme yaptığı iddialarına işaret ederek, raporların şirketi itibar ve yasal riske attığını söyledi.

Raporlar, Starbucks'ın işçi haklarına ilişkin beyan ettiği taahhüdünü bozduğunu tespit etmesi durumunda gerekenlerin yapılmasına yönelik düzenlenecek.

Oylamanın sonuçları bir "Starbucks SEC" dosyası adıyla paylaşıldı. Şirket daha önce, insan hakları incelemesi üzerinde çalışmaya başladığını ve yasal olarak hareket ettiğini ileri sürerek hissedarların teklife karşı oy kullanmasını tavsiye etmişti.

Bunun gibi hissedar önerileri göz önünde bulundurulmasa da onaylanan teklifleri görmezden gelen şirketler, yatırımcılarının hedeflerine girebiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 9.300 şirket tarafından işletilen ABD Starbucks mağazası var, bu nedenle sendikalaşmış yerler şimdilik nispeten az.

Starbucks, yaptığı açıklamada, "Daha fazla yasal inceleme almak için tüm seçenekleri değerlendirdiğini" ve "kararın ve emredilen çözüm yollarının uygunsuz olduğuna inanıyoruz" dedi.

Nisan 2022'den bu yılın Mart ayına kadar geçici CEO olarak görev yapan Starbucks'ın Fahri Başkanı Howard Schultz da, hissedar önerisine ilişkin oylamanın sonuçları açıklanmadan önce çıktığı duruşmada sorulara yanıt verdi. Schultz, Starbucks'ın yasal olarak hareket ettiğini ve aleyhindeki bulguların yalnızca "iddia" olduğunu söyledi.

Starbucks, son bir buçuk yıldır sendikalaşma çabalarına karşı mücadele veriyor. İlk Starbucks lokasyonu Aralık 2021'de sendikalaşma yönünde oy kullandı. O zamandan beri yaklaşık 300 lokasyon sendikalaşma yönünde oy verdi ve Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu tarafından onaylandı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde