Son tango… Arjantin 9’uncu kez iflas ediyor

Son tango… Arjantin 9’uncu kez iflas ediyor

Kreditörleriyle 65 milyar dolarlık borcunu yapılandırmak için anlaşamayan Arjantin'in dokuzuncu kez iflas etmesi bekleniyor.

Son tango… Arjantin 9’uncu kez iflas ediyor
16px
24px
09.05.2020 12:31
ABONE OLgoogle

Ülkeye borç veren ABD merkezli fonlar faiz ödemelerinin 2023 yılına kadar ertelenmesini kabul etmedi. Arjantin'de 2001 yılında marketlerin yağmalandığı ekonomik krize dönüş korkusu yaşanıyor. Arjantin'in iflas etmesi öyle beklenen bir olaydı ki kreditörlerin teklifi kabul etmediği resmi olarak bile devlet tarafından duyurulmadı.

Arjantin’de iflas etmeden önce son tango… Arjantin 65 milyar dolarlık dış borcu için kreditörleriyle anlaşma sağlayamadı. Anlaşma için geçerli süre dün gece 00:00 itibariyle sona erdi.

Arjantin’in borç yapılandırma planı kredi veren kurumlar tarafından kabul edilmezken teklifte faiz ödemelerinin 2023 yılına kadar ötelenmesi öngörülüyordu.

RESMİ OLARAK BİLE DUYURULMADI

Financial Times’ta yer alan habere göre; Arjantin’in borç yapılandırma teklifinin kredi veren çok az kurum tarafından gözden geçirildiği, hükümetin bu yüzden kabul edilmeyen teklifi resmi olarak bile duyurmadığı ifade ediliyor.

Dünyadaki en zor işlerden biri olan Arjantin Ekonomi Bakanlığı görevini yürüten Martin Guzman diyaloğa açık olduklarını söyledi. Guzman, “Kredi verenlerimizin diyalogdan yana olduğunu biliyoruz” açıklamasını yaptı.

YENİ BİR TEKLİFLE GELECEKLER

Arjantin’e borç veren yatırımcılardan biri hükümetin borç yapılandırma planına karşı kreditörlerin yeni bir planı daha olduğunu söylüyor.

Arjantin’e borç veren kurumlar arasında bulunan BlackRock, Fidelity T. Rowe Price, GMO ve VR Capital gibi grupların ülkenin borç yapılandırma teklifini reddettiği belirtiliyor. Arjantin’de bu kadar ABD ilişkili grubun borç veren olarak bulunması ülke siyasetine Amerikan etkisi hakkında da ipuçları veriyor.

Arjantin borçlarını ödeyemezse 2001 yılında yaşadığının benzeri bir kriz yaşayabilir. Ülkede marketlerin yağmalanmasına varan büyük ekonomik sıkıntıların görüldüğü 2001 yılı sonrası Arjantin’e 10 yıla varan bir süre kimse dövizle borç vermeye yanaşmamıştı. Bugün hükümetin nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin bir plan duyurulması bekleniyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde