Sırlarıyla gitti: Nuh Mete Yüksel öldü

Sırlarıyla gitti: Nuh Mete Yüksel öldü

Fethullah Gülen ve Merve Kavakçı soruşturmalarıyla tanınan eski Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı Nuh Mete Yüksel hayatını kaybetti.

Sırlarıyla gitti: Nuh Mete Yüksel öldü
16px
24px
28.04.2023 22:43
ABONE OLgoogle

Fethullah Gülen hakkında ilk iddianameyi hazırlayan isim ve 28 Şubat sürecinin Savcısı Nuh Mete Yüksel, hayatını kaybetti. Yüksel’in cenazesi yarın İzmir Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedilecek.

NUH METE YÜKSEL KİMDİR

Devlette Fethullah Gülen ile ilgili ilk soruşturmayı açan eski Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı Nuh Mete Yüksel, 2000 yılında Gülen hakkında terör örgütü lideri olmak suçlamasıyla iddianame hazırlamıştı. Yüksel, örgütün haritasını çıkararak “Bu yöntem ve yapılanma ile örgüt, ilk 10 yıl içinde TSK içerisinde söz sahibi olacağı bir konuma gelmeyi planlamaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

28 Şubat döneminde çok sayıda soruşturmayı yürüten Nuh Mete Yüksel, Merve Kavakçı hakında başörtüsü ile TBMM'ye girdiği gerekçesiyle soruşturma açmıştı.

Öte yandan Nuh Mete Yüksel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1993 yılında Refah Partisi il başkanı iken Rize’de yaptığı konuşmaya 2002 yılında soruşturma açmıştı. Yüksel soruşturmayı, Türk Ceza Kanunu’nun “devletin anayasa ve temel nizamlarını bozma” başlıklı 146’ncı maddesine göre açmıştı. Yüksel Erdoğan’ı idam cezası istemiyle mahkemeye sevk etti. Ancak DGM Yüksel'in talebini reddetmişti.

KUMPAS KASEDİ KURULDU

Bununla birlikte Yüksel, 2002 yılında kendisine kurulan kaset kumpası ile yeniden gündeme gelmişti. Dönemin DGM Başsavcısı Yüksel’in bir Rus kadınla yatakta çekilen video kaseti ülke gündeminde büyük yankı uyandırmıştı. Video kasedini inceleyen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, görüntülerin montaj değil gerçek olduğuna karar vermişti. Kurul'un kınama cezası verdiği Yüksel, DGM Savcılığı'ndan ayrılmıştı.

İddiaya göre kasette Yüksel'in ‘esmer bir kadınla’ bir odada başbaşa ‘çok özel’ görüntüleri yer alıyor.

Savcı Yüksel, bu olayların üzerine kasetle ilgili önce kendisi soruşturma açmış ve Ankara 1 No'lu DGM'den de kasedin yayınlanmasına yasak koydurmuştu. Jandarma Laboratuvarı kasetin ‘‘montaj’’ olduğu şeklinde rapor vermişti. Raporda, ‘‘Odaya yerleştirilen gizli kamerayla çekilen görüntülerin toplam uzunluğu 4 dakika 52 saniye olarak tespit edilmiş olup her karesinde montaj tespit edilmiştir’’ denilmişti.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde