Şirketlerin yeni gözdesi: Dijital yakalılar

Şirketlerin yeni gözdesi: Dijital yakalılar

Teknoloji, hayatımıza metal yakalı kavramının ardından şimdi de dijital yakalıları soktu. Firmaların hayatlarını değiştirecek adımlarla cirolarını katlıyorlar.

Şirketlerin yeni gözdesi: Dijital yakalılar
16px
24px
28.05.2023 05:33
ABONE OLgoogle

Dijitalleşme ile birlikte değişen iş yapış stilleri ile hayatımıza yeni bir çalışan sınıfı dahil oldu.

Yeni Şafak’tan Orhan Orhun Ünal’ın haberine göre; Mavi ve beyaz yakalılardan sonra metal yakalı kavramına alışamadan şimdi dijital yakalılar ön plana çıkmaya başladı. Büyük bölümü yazılım, bilgisayar, yapay zeka uygulamaları gibi alanlarda uğraşsa da aslında onların en önemli özelliği teknolojiyi bir hayat tarzı haline getirmeleri. Endüstri 4.0, yapay zeka, sanal gerçeklik derken artık iş yapış şekilleri değişiyor. Yeni nesil çalışma biçimleri eskilerin yerini alırken geleneksel taraf dönüşüyor.

DİJİTAL DÖNÜŞÜME AÇIKLAR

İş dünyasının temeli olan mavi yakalı bedensel güce dayalı işlerdeki; beyaz yaka ise zihin gücünün önde olduğu çalışanları temsil ediyor. Endüstri 4.0 gibi alanlarda uzman olanlar metal yakalı şeklinde tanımlanırken; dijital yakalı teknolojik dönüşüme açık, inovatif işler geliştiren kişileri ifade ediyor. Yani bir yazılımcıyı dijital yakalı olarak tanımlamak her zaman doğru değil.

NARSİST VE MOBİLİTE MERAKLISI ÖZELLİK

Şirketlerin peşinde olduğu bu kesim, klasik ‘Maaşımı alıp giderim’ tarzındaki nitelikli işgücü gibi değil. Firmanın hayatını değiştirecek keşifler yapmaları yanında, çalışma tarzlarıyla da dikkat çekiyor. Önemli bölümü, eğitimi ne olursa olsun yeni teknolojileri takip edip hızla benimsiyor. Çoğu narsist, genellikle eleştiriye kapalı kişilerden oluşuyor. Onları ofiste tutup mesai saati takip ettirmek oldukça zor. Evden çalışmayı tercih eden dijital yakalılar adeta inovasyon için yaşıyor. Piyasaya sürülen uygulamaları yakından takip etmekle birlikte sanal ortamda daha fazla zaman geçiriyorlar. Sadece telefon ve diz üstü bilgisayarla değil, sanal gerçeklik gözlüklerinden tutun da metaverse etkinlikleri, NFT takibi gibi onlarca gelişmeyi işine adapte edebiliyor. İnovasyonun her şey olduğunu bilen şirketler de dijital yakalıların peşine düşüyor. Çünkü geleceğin tüketicisi yani Z kuşağı böyle bir yaşam tarzına sahip.

KURUMSAL ŞİRKETLERİN TAKİBİNDE

Çoğunun ihracat veya peformans artışı gibi şirkete katkı veren konularla fazla alakası yok. Rahat çalışmaya alışmalarına rağmen sundukları katkı şirket cirolarını katlıyor. Kurumların da teknoloji alt yapısına katkı veriyor. Teknoloji firmalarının yakından izlediği dijital yakalıları gelecek yıllarda daha fazla göreceğiz. Ülkelerin ve şirketlerin istihdam politikaları onlara göre şekillenecek. Türkiye’deki özellikle kurumsal şirketler şimdiden dijital yakalıların peşine düştü. Z kuşağının bunlardan oluşması bekleniyor.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde