Şirketi başarıya götüren ilkler

Şirketi başarıya götüren ilkler

Vahap Küçük, sunumunda kendisinin de sıkı sıkıya bağlı olduğu ve şirketi başarıya götüren ilkeleri sıralıyor

Şirketi başarıya götüren ilkler
16px
24px
11.04.2012 15:52
ABONE OLgoogle

Akhisar Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (AKİSAD) davetlisi LC Waikiki markasının patronu, Tema Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük.

Bir konuşma yapması rica ediliyor. Öyle çok davet alıyor ki yetişmesi mümkün değil. Hemşeri kontenjanından listeye giriyor ve kendisiyle önce İzmir'e, ardından da Manisa'ya geçiyoruz. Cuma hallice bir saatte uçağa binip İzmir'de Optimum alışveriş merkezindeki yeni mağazayı görecek, ardından Gaziemir ve Bornova'daki mağazaları teftiş edecek, sonra da Manisa'ya geçeceğiz. Bütün bunları yapıp Vahap Küçük'ün deyimiyle "yevmiyeyi hak ettikten sonra" da akşam yemeğimizi yiyeceğiz. Akşam yemeğine oturduğumuzda saat 23.00 olmak üzere ancak Vahap Küçük'te yorgunluktan eser yok.

Manisa'ya geceden gidiyoruz çünkü sabahleyin Sipil dağına tırmanmayı aklına koymuş. Erkenci, sabah ezanıyla güne başlıyor. Dağa operasyon ve bölge müdürleriyle gidiyor. Müthiş keyif almış, bu o güne de yansıyor. Akhisar'a vardığımızda ilçe belediyesi tarafından yeni yapılan Hüsnü Kahraman Kültür Parkı'ndaki kahvaltıya geçiyoruz. Salon dolu, 130 işadamı ve sanayici bekliyor kendisini. Vahap Küçük, konuşmasını sakin ve samimi bir şekilde yapıyor çünkü bildiği şeyi konuşuyor. Konuşması bittiğinde kendisi de dinleyenler de memnun.

Ağırlama yarışında Akhisarlılar. Oralara kadar gitmişken meşhur köftelerinden yenmeli diyor ve Köfteci Ramiz, Can Köfte ve Köfteci Hünkar'ın vatanında ovada uzanan Akhisar'a bakarak Hisar'da köftelerimizi yiyoruz. Tamam dönüş yoluna geçiyoruz diyorum. Yok, hayır doğrudan havalimanına değil. Bir karar arefesinde olduğunu söyleyen Darendeli bir hemşerimizin fabrikasını gezip Manisa'daki LC Waikiki mağazasına gidiyoruz. İçeri girmek mümkün değil, işler iyi gidiyor. "Mağazayı büyüteceğiz." diyor ve yeni satın alıp yıktığı üç binanın yerine yapacağı yeni mağazanın yerini gösteriyor. Görüyorum ki aklına koyduğunu yapıyor hem de inanılmaz bir hızla.

İzmir'e çıkarma yapmış, kuşatıyor

Optimum henüz daha yeni ancak İzmirliler epey rağbet ettiğinden çok kalabalık. Vahap Küçük, işinde uzman. Elinde metre olmasına gerek yok, stratejik noktaları göz kararıyla ölçüyor, sorumluların dikkatini çekiyor. Üç mağazada da depolara giriyor, tavana bakıyor, bir endüstri mühendisi gibi iş basitleştirme tekniklerini kullanıyor. Hızlı, pratik ve canı da tez. Sebep-sonuç ilişkisi üzerinden karara çabuk varıyor. Manisa'da yaptığı toplantıda, kararları hızlı aldığını, aklındaki dosyayı kapattığını söylüyor. Biraz düşünseydiniz diyenlere ise, "Hızlı karar verdiğimi varsayabilirsiniz ancak ben şirketteki 24 yıl artı düşünme dakikası kadar düşünmüş oldum." diyor.

Aman Tüketici Güven Endeksi düşmesin!

2011'de Türkiye yüzde 8,5, perakende sektörü yüzde 30 büyümüş. Bu büyümede Vahap Küçük'ün önemle altını çizdiği "güven endeksinin" etkisi var. Gündem ne olursa olsun güven endeksi düşmediğinde sektör büyümeye devam edebiliyor. "Ancak 2012'de tekstilde işler 2011 gibi olmayabilir. Büyüme yüzde 4 ila 4,5 gibi gözüküyor." diyen Tema Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Akhisarlı işadamlarına küçük bir uyarıda bulunuyor, "Kriz çıkmasa da siz kendi krizinizi çıkarın." diyor.

Şirketi başarıya götüren ilkler

Vahap Küçük, sunumunda kendisinin de sıkı sıkıya bağlı olduğu ve şirketi başarıya götüren ilkeleri sıralıyor:

Kurum kültürü mutlaka olmalı.

Kurumsal yönetim ilkeleri olmalı ve başta lider olmak üzere herkes uymalı.

Doğru ortaklık kültürü bulunmalı, çok başlılık felakettir.

Odaklanma, bildiğin işi yap demek.

Müşteri odaklılık, maaşımızı müşterinizin verdiğini asla unutmayın.

Mütevazı yaşam en önemli konulardan biri, hırslara ve nefise hakim ol, isteklerine zor olsa da gem vur.

Liderlik ve disiplin, her kademe liderlik yapılmalı ve herkesin uyduğu disiplin kuralları olmalı.

Yeterli sermaye olmazsa büyüyemez, fırsatları kaçırırsın.

Teknoloji ve insan kaynaklarına yatırım, başarı için şart.

Doğru sektör seçimi, sektör hakkında bilgiye sahip olmak gerek çünkü ne kadar çalışırsan çalış kâr edemiyorsan derhal o sektörden çık. Doğru kaynak kullanımı, performansı ve kârlılığı artırır.

İnovasyon ve değişim, pazar dinamiklerine ayak uyduramayanlar bitmeye mahkûmdur.

İkinci nesil için aile anayasası yetmemiş, başka bir çözüm gerekmiş

100 yıl yaşayan şirket sayısı çok az ve 3. kuşağın yönetimde olduğu şirket sayısı ise toplamın yüzde 8'i. Oysaki büyük emeklerle kurulmuş olan şirketler iyi yönetilemedikleri için kaybolup gidiyorlar. Küçük ailesi bu duruma düşmemek için bir çözüm üretmiş. Dile kolay 9 kardeşler. Kızlar da, gelinler de, damatlar da var. Küçük ailesi gençler büyüyüp de çalışma yaşları gelince ne yapacaklarını düşünmeye başlamışlar. Küçükler Holding çözümü bu noktada gündeme gelmiş. Şimdilerde 6 şirkete ulaşan holdingde işler şöyle yürüyor:

Damatlar, yeğenler ve çocuklar kendi iş alanlarını seçebiliyor.

Girişim sermayesi veriliyor ve kurulan şirkete yüzde 49'a 51 ortak olunuyor.

Şirketler Tema Grup'un ihalelerine katılabiliyor ancak küçük bir fiyat farkıyla büyük işleri kaybeden aile şirketleri de var.

Para kazanmayan şirket, uzun süreler ısrar edilmeden kapatılıyor.

'Keşke'leriniz var mı Sayın Küçük?

İş sonuçlara bakınca ya pek yok diyesi geliyor insanın ya da hatalarından çok iyi öğrenmiş olmalılar diyorum. "Var" diyor Vahap Küçük ve devam ediyor: "Olması gerekenden daha uzun bir süre üretim ve satışı birlikte yapmaya devam ettik. Oysaki üretimde başarılı olanlar satışta olamazken tam tersi de olabiliyordu. Şimdilerde Taha Holding 45 ülkeye ihracat yaparken küresel markalara üretim yapıyor. Biz Tema Grubu olarak fiyat avantajını da gözeterek hem yurtiçinde hem de dışında fason üretime geçtik. Kendi içimizde de en iyiyi en ucuza almaya çalışıyoruz."

Rekabet kültürü öyle yerleşmiş ki...

Mağazalarda bilmediğim bir jargonla konuşuyor LC Waikiki çalışanları, B1, C3 gırla gidiyor. Mağazaları bölgenin operasyon müdürü ve bölgenin müdürleri de bizimle beraber geziyor. Genç ve dinamikler. Çakı gibi demek doğru olur. Vahap Küçük'ün önünde arkasında dolanıyorlar, sözlerini bir öğretmen öğrencilerine ders veriyormuşçasına dinliyorlar, öneri getiriyorlar ve en önemlisi de duruma hakim olduklarını gösteren bilgiyle donanmışlar. Konuşmalardan anlıyorum ki, her mağaza bir diğeriyle yarışıyor, yani tek rakipleri şimdilik yine kendileri.

Günseli Ozan Ocakoğlu/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde