Şinzo Abe suikastinin zanlısı tarikat mağduru çıktı

Şinzo Abe suikastinin zanlısı tarikat mağduru çıktı

Japonya eski başbakanı Şinzo Abe'yi öldürmekten tutuklanan zanlının annesinin, Birleşme Kilisesi üyesi olduğu belirtildi.

Şinzo Abe suikastinin zanlısı tarikat mağduru çıktı
16px
24px
12.07.2022 05:24
ABONE OLgoogle

İngiliz haber ajansı Reuters'da yer alan habere göre, Moon tarikatına bağlı olduğu ifade edilen Birleşme Kilisesi'nin Japonya başkanı tarafından yapılan açıklamada eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yi öldüren 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami'nin annesinin hareketin üyesi olduğu açıklandı.

Kyodo haber ajansının araştırmacı kaynaklara dayandırdığı haberinde Yamagami, annesinin "büyük bir bağış" yaptığı dini grubu Abe'nin desteklediğine inanıyordu. Yomiuri gazetesi ve diğer medya kuruluşlarının bildirdiğine göre, Yamagi polise yaptığı açıklamada, annesinin bu bağış ardından iflas ettiğine inandığını ifade etti.

Birleşme Kilisesi olarak bilinen "Dünya Hristiyanlığının Birleşmesi için Kutsal Ruh Derneği"nin Japonya şubesinin başkanı Tomihiro Tanaka, Tokyo'da gazetecilere verdiği brifingde Yamagami'nin annesinin kilisenin bir üyesi olduğunu söyledi. Zanlının annesinin ismi ise açıklanmadı. Kilisenin başkanı soruşturmanın devam etmesini gerekçe göstererek Yamagami'nin annesinin bağışları hakkında yorum yapmayı reddetti.

'Ne Abe ne de Yamagami, kilisenin bir üyesi'

Tanaka yaptığı açıklamanın devamında, eski Japonya Başbakanı Abe'nin ve onu öldüren Yamagami'nin kilisenin bir üyesi olmadığını ifade etti. Kilise başkanı öte yandan Abe'nin topluluğun danışmanı olduğu yönündeki iddiaları da reddetti. Kilisenin internet sitesine göre, Abe geçtiğimiz Eylül ayında kiliseye bağlı bir kuruluşun ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinliğe katılmış ve burada kuruluşun Kore yarımadasında barışa yönelik çalışmalarını öven bir konuşma yapmıştı.

Haberde, Reuters'ın Yamagami'nin annesine ulaşamadığı ve başka bir dini örgüte üye olup olmadığını teyit edemediği de ifade edildi.

Yamagami's mother first joined the church around 1998 but stopped attending in a period between 2009 and 2017, Tanaka said. About two to three years ago she re-established communication with church members and in the last half year or so has been attending church events at a frequency of about once a month, he said.

Tanaka, Yamagami'nin annesinin ilk olarak 1998 yılında kiliseye katıldığını ancak 2009-2017 yılları arasında kiliseye gitmeyi bıraktığını söyledi. Yaklaşık iki ya da üç yıl önce kilise üyeleriyle yeniden iletişim kurduğunu ve son altı ay içinde ayda bir kez olmak üzere kilise etkinliklerine katıldığını ifade etti.

Birleşme Kilisesi nedir?

Moon tarikatı, 1954 yılında Kuzey Kore'den Güney Kore'ye kaçan rahip Sun Myung Moon tarafından kurulan, dünyada Moon liderliğinde bir teokrasi kurulmasını ve herkesin Korece konuşmasını amaçlayan bir tarikat. Ayrıca Birleşme Kilisesi (İngilizce: Unification movement) olarak bilinen Birleşme hareketi, üyelerine "Moonie" denen dünya çapında bir yeni dini hareket.

Resmi olarak 1954 yılında "Dünya Hristiyanlığının Birleşmesi için Kutsal Ruh Derneği" adı altında Güney Kore'nin Seul kentinde kuruldu. Moon tarikatı ve üyeleri; iş, eğitim, politik ve diğer organizasyon türleri de dahil olmak üzere diğer ilgili kuruluşları kurdu, sahiplendi ve destekledi. Anti-komünizm ve Kore'nin yeniden birleşmesine olan desteği ile siyasete katılımı eleştirildi.

Kilise, öte yandan bir seferde binlerce çifti evlendirdiği toplu düğünleriyle uluslararası basının dikkatini çekmişti. Kilisenin yayınlarına göre, akıcı bir şekilde Japonca konuşan Moon, 1960'ların sonlarından itibaren Japonya'da anti-komünist bir siyasi kampanya başlattı ve Japon siyasetçilerle ilişkiler kurdu.

Moon 2012 yılında öldü. Tanaka, kilisenin Japonya'da yaklaşık 600 bin üyesi olduğunu ve bu sayının dünya genelinde 10 milyon olduğunu söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde