Şimşek vergi tartışmalarına son noktayı koydu

Şimşek vergi tartışmalarına son noktayı koydu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yılın Ocak-Haziran döneminde bütçe açığının yüzde 33,5 oranında azalarak, 15,4 milyar liraya düştüğünü bildirdi.

Şimşek vergi tartışmalarına son noktayı koydu
16px
24px
15.07.2010 11:57
ABONE OLgoogle

Şimşek, düzenlediği basın toplantısıyla makro ekonomik gelişmeler ve Haziran 2010, Ocak-Haziran 2010 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. 

     Mehmet Şimşek, bu yılın Ocak-Haziran döneminde 2009'un aynı dönemine göre bütçe açığının yüzde 33,5 oranında azalarak, 15,4 milyar liraya düştüğünü belirterek, ''Bu tutar yıllık bütçe açığı hedefimizin yüzde 30,7'sine tekabül etmektedir. Dolayısıyla ilk 6 aydaki performansa baktığımız zaman aslında bütün yıl için öngördüğümüz açığa oranla iyi bir noktadayız'' dedi. 

     Geçen yılın Ocak-Haziran döneminde 4 milyar lira olan faiz dışı fazlanın bu senenin ilk yarısında ise 12 milyar lira olduğuna işaret eden Şimşek, ''Faiz dışı fazlada geçen senenin aynı dönemine göre 3 katlık bir artış söz konusu. Yani faiz dışı fazlada da Türkiye'nin performansı oldukça güçlü'' diye konuştu.
     Şimşek, bütçe gelirlerinin bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,1 artışla 121 milyar liraya ulaştığını, bütçe giderlerinin ise yüzde 9,3 oranında artışla 136,5 milyar liraya yükseldiğini bildirdi. 

''TÜRKİYE BÜYÜME VE İSTİHDAMDA REKOR KIRIYOR

Şimşek, Türkiye'nin büyüme ve istihdamda rekor kırdığını, enflasyon ve bütçe açıklarının da aşağı doğru trend izlediğini belirtti. 

     Şimşek, ''yakın dönemde hiçbir şekilde ne vergilerde bir indirim, ne de artış öngörüyoruz'' dedi. 

     Bakan Şimşek, ''Makroekonomik Gelişmeler ile 2010 yılı Ocak-Haziran Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri'' konusunda düzenlediği basın toplantısında, Türk ekonomisinin şu anda Avrupa'da büyüme rekorunu elinde bulunduran, en fazla istihdam yaratan ve kredi notunu da iki kademe artıran ülke durumunda bulunduğunu söyledi. 

     Türk ekonomisinde son birkaç çeyrektir yakalanan hızlı toparlanmanın yerini, yılın ikinci yarısında muhtemelen önemli bir yavaşlamaya bırakacağını bildiren Şimşek, ''Türkiye'nin kendi iç dinamikleri, güçlü temelleri var ama biz dünyada bir ada değiliz. Dünya ile önemli mali ve ticari ilişkilerimiz var. Buradaki gelişmelerden etkilenmemek mümkün değil. Türk ekonomisinde ikinci yarıda nispi olarak yavaşlama gündeme gelebilir ama yine de Türkiye'nin güçlü bir büyümeyle dünyada çok iyi bir konumda olacağını tahmin etmek zor olmaz'' diye konuştu. 

     Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) bugün açıklanan istihdam verilerinde 1,8 milyon yeni istihdam sağlandığının görüldüğünü kaydeden Bakan Şimşek, bunun 1,1 milyondan fazlasının da tarım dışında ortaya çıktığına dikkat çekti. Şimşek, ''Türkiye, istihdam ve büyümede rekor kırıyor. Enflasyon ve bütçe açıkları aşağı doğru. Bu güzel resim inşallah önümüzdeki dönemde de devam eder. Geçen yıl bizleri eleştiri yağmuruna tutanların bugün kendileri için özeleştiri yapıp yapmadıklarını merak ediyorum'' dedi.
     Avrupa ülkelerindeki duruma da değinen Maliye Bakanı, Türkiye'nin Yunanistan, İrlanda, İspanya gibi ülkelere bağımlılığının son derece sınırlı olduğunu, Türkiye için başta Almanya olmak üzere çekirdek Avrupa ülkelerindeki gelişmelerin önem arz ettiğini söyledi. Şimşek, çekirdek ülkelerde ise ekonomik gelişmenin devam ettiğine vurgu yaptı. 
     
     BÜTÇE UYGULAMALARI
     
     Maliye Bakanı Şimşek, daha sonra bütçe uygulamaları hakkında bilgi verdi.
     Bütçede aylık rakamlardan çok, yılın tamamının önemli olduğuna işaret eden Şimşek, Haziran ayında bütçe açığında artış meydana geldiğini, bunun da faiz giderlerindeki artış ve sosyal güvenlik ödemelerinden kaynaklandığını belirtti. Şimşek, sosyal güvenlik ödemelerindeki artışın da Hazinenin prim ödemelerinin bir bölümünü karşılaması nedeniyle istihdam artışıyla yakından ilgisi bulunduğunu söyledi.
     Yılın ilk yarısında bütçe giderlerinde yüzde 9,3 oranında artış olurken, bütçe gelirlerindeki artışın yüzde 19,1'e ulaştığını belirten Şimşek, şöyle devam etti:
     ''Gelirler niye bu kadar arttı? Birincisi hükümetimiz tedbir almıştır. Biz, mali disiplini oturtmak, bütçe açıklarını azaltmak için önemli tedbirler aldık. Bunların sonuçlarını da görüyoruz. İkincisi ekonomide hızlı bir büyüme ve bunun da gelirlere yansıması söz konusu. Üçüncü olarak Maliye Bakanlığı olarak denetimde ve tahsilatta çok daha etkin bir şekilde çalışıyoruz. Bunda Gelir İdaresinin etkin çalışmasının da katkısı var. 140 bine yakın yeni mükellef edindiysek, bunda proaktif Gelir İdaresinin yaklaşımları büyük rol oynamıştır.'' 
     
     VERGİ GELİRLERİ

     
     Bakan Şimşek, Ocak-Haziran döneminde vergi gelirlerinin de yüzde 24,7 oranında artarak, 98,6 milyar liraya yükseldiğini bildirdi.
     Buna karşılık, faiz hariç bütçe giderlerinin sadece yüzde 11,6 oranında artış gösterdiğini kaydeden Şimşek, vergi gelirlerinin faiz dışı giderlere oranının geçen yılın ilk yarısında yüzde 81, bu yıl aynı dönemde ise yüzde 91 düzeyinde bulunduğunu belirtti.
     2002'de toplanan her 100 liralık verginin 86 lirasının faize gittiğine işaret eden Maliye Bakanı, bugün gelinen noktada, son yıllarda yaşanan krize rağmen, uygulanan doğru politikalarla faiz giderlerinin vergi gelirlerine oranının düştüğünü anlattı. 
     
     TÜRKİYE, KRİZDEN HIZLI ÇIKTI
     
     Bu yöndeki çalışmalara aynı hızla devam edeceklerini söyleyen Maliye Bakanı, şöyle konuştu:
     ''Temkini elden bırakmayacağız. Rehavet söz konusu değil. Yaz ayları, yatırımların arttığı aylar. İstihdam artışı var. Ama bütün bunlara rağmen bütçe sonuçları iyi. Biz, Orta Vadeli Programda Türkiye'nin 3 yıllık yol haritasını çizmiştik. O yol haritasına göre yolumuza devam ediyoruz. 2011 Bütçesi de o şekilde hazırlanacak. Aldığımız tedbirler ve ekonomik toparlanma sayesinde bütçe dengeleri iyi gidiyor. Beklenenden de daha iyi. Ama biz yine de ihtiyatlı davranmaya devam edeceğiz.
     Geçen hafta Londra'da çok sayıda yatırımcı ile bir araya geldim. Herkes Türkiye'ye imrenerek bakıyor. Türkiye, krizden başarılı ve hızlı şekilde çıkmıştır. Bu pozitif trend, inşallah önümüzdeki dönemde azalarak da olsa devam edecek.'' 
     
     SORULAR
     
     Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, bütçede Haziran ayı rakamlarının sorulması üzerine, aylık olarak rakamlara bakıldığında bütçe açığının 5 milyar 446 milyon lira olduğunu, faiz dışı dengenin ise eksi 2 milyar 103 milyon lira düzeyinde bulunduğunu bildirdi.
     Geçen yıl Haziran ayında faiz giderlerinin yaklaşık 1 milyar lira olduğunu hatırlatan Şimşek, bu yıl aynı ayda faiz ödemelerinin 3 milyar lirayı aştığını vurguladı. 

     Mahalli idarelere verilen paylarda artış olduğuna da dikkat çeken Şimşek, yatırımlarda da artış görüldüğünü belirtti. 

     Kendileri için 2010 yılı performansının önemli olduğunu kaydeden Şimşek, ilk 6 aylık performansta 2010 yılı hedeflerin yakalanacağı yönünde bir durumun söz konusu olduğunu ifade etti.
     Haziran ayında bütçe açığındaki iyileşmeyi kıran veya tersine çeviren herhangi bir trendin söz konusu olmadığını da vurgulayan Şimşek, ''Temelde trend olumlu yöndedir. Bütçe açığı ilk yarıda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 33,5 azaldıysa, Türkiye, bunu yaparken hiç bir kesime ciddi bir fatura çıkartmadan yapmıştır'' dedi. 
     
     'YAKIN DÖNEMDE NE BİR VERGİ ARTIŞI NE DE İNDİRİMİ VAR''
     
     Büyümede yavaşlama trendine geçilmesinin, önümüzdeki süreçte vatandaşa bir vergi artışı şekilde yansımasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine de Şimşek, hükümet olarak önümüzdeki dönemde, yani bir yıllık bir perspektifle bakıldığında yakın dönemde, hiçbir şekilde ne vergilerde bir indirim, ne de artış öngördüklerini belirtti. 

     Program çerçevesinde bütçeyi uyguladıklarını ve bu çerçevede sonuçların da ortada olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti: 

     ''Mümkün olduğunca tabi ki mali imkanlar elverirse ileri ki yıllarda iş, aş üretenlerin önünü daha da açmak isteriz, onların yükünü daha da aşağıya çekmek isteriz. Ama bunu borçlanarak değil, mali alanı genişleterek yaparız. Ne zamanki vergiyi daha çok tabana yayar, ne zaman ki vergi gelirlerimizi daha makul bir düzeye yükseltir, mali alanı, mali imkanları büyütürsek o zaman o tür arz yönlü düzenlemeleri mutlaka ön plana çıkarırız. Bu aşamada Türkiye çok iyi gidiyor. Herhangi bir vergi artışı ya da vergi indirimi söz konusu değil. 

     Ekonomide çok hızlı bir çıkış yaşanıyor, takdir edersinizi ki çift haneli büyümenin sürdürülebilmesi çok zor, hiç bir dönemde olmamıştır. Çift haneli büyümenin sürdürülebilmesi için Çin gibi tasarruf oranlarının yüzde 30'ların 40'ların üzerinde olması lazım. Türkiye'de tasarruf oranları nispeten düşüktür. Bu bir yapısal husustur. Kısa vadede hemen giderilecek türden bir şey değil. Ama Çin'de de bu tasarruflar niye bu kadar yüksek, orada sosyal güvenlik sistemi yok, genel sağlık sistemi yok. Vatandaş ister istemez 100 dolar aylık alıyorsa, onun neredeyse yüzde 40'ını ihtiyati bir takım giderler için bir kenara koymak zorunda.'' 
     
     ''ÇİFT HANELİ BÜYÜME TÜRKİYE İÇİN ŞU ANDA ÖNGÖRÜLEBİLİR DEĞİL''
     
     Türkiye'nin sosyal devlet anlamında çok önemli mesafeler kaydettiğini belirten Şimşek, vatandaşın sosyal güvenliğini Avrupa ve dünya standartlarının çok ötesinde cömert bir şekilde sağladıklarını, sağlıkta da bunun aynı şekilde olduğunu söyledi.
     Çift haneli büyümenin şartları olduğuna işaret eden Şimşek, ''o tabii ki Türkiye için şu anda öngörülebilir bir husus değildir'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde