Simit Sarayı'nın ne kadar borcu var? O iddialara açıklama

Simit Sarayı'nın ne kadar borcu var? O iddialara açıklama

Simit sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu, şirketin 500 milyon dolarcu olduğu iddialarına açıklama yaptı.

Simit Sarayı'nın ne kadar borcu var? O iddialara açıklama
16px
24px
30.12.2019 12:34
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Simit Sarayı'nın Ziraat Bankası tarafından kurtarılmasını onaylamadığını ifade etmesinden çok kısa bir süre sonra Simit Sarayı da günler süren suskunluğunu bozmuş ancak Ziraat Bankası'na hiç değinmemişti. Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu, "Simit Sarayı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’na belirli oranda pay devri için yürütülen görüşmeler ile ilgili Rekabet Kurumu’na bildirimde bulunmuştur. Ancak gelinen aşamada bir ortaklık söz konusu olmamıştır." dedi.

Erdoğan’dan Simit Sarayı açıklaması: Tasvip etmiyorum Ziraat Finans Grubu’na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, ekonomik olarak zor günler geçiren Simit Sarayı’nın %51 hissesini Kavukçu Yapı’dan devralmak için Rekabet Kurulu’na başvuruda bulunmuştu.

Daha sonra ise  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Simit Sarayı’nın Ziraat Bankası tarafından kurtarılmasını onaylamadığını ifade etmişti ve satış askıya alınmıştı. Rekabet Kurumu da başvuruyu internet sitesinden kaldırmıştı.

Konuyla ilgili Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu’dan yeni bir açıklama geldi. Kavukcu, 2019’un son günlerinde gündeme gelen haberlerle ilgili olarak, "Günümüzde şirket büyütmek için girişim sermayesi ortaklıkları en önemli yollardan biridir. Simit sarayının ön koşulu her zaman ağırlık hisselerinin ve markanın yerli kalması olmuştur. Bu kapsamda Ziraat Girişim Sermayesi ile yatırım ortaklığına dair görüşmeler yapılmıştır. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’na hisse devri için Rekabet Kurumu’na başvuru da Simit Sarayı tarafından yapılmıştır ancak gelinen aşamada bir ortaklık söz konusu olmamıştır”dedi

Kavukcu; “Türkiye’nin global markası Simit Sarayı, Türkiye dahil dünyanın 25 ülkesinde yatırımlarına devam etmektedir. 2020 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi büyümesini, sağladığı istihdamı ve yüzlerce iş ortağıyla birlikte katma değer sağlamayı sürdürecektir. Sadece anlaşması yapılmış olan 150 mağaza kısa sürede faaliyete başlayacak ve yeni anlaşmalar eklenecektir. Simit Sarayı sadece son üç yılda 163 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş ve TİM Hizmet ihracatı sıralamasında hep ilk 3 sırada yer almıştır” dedi. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş’ten Simit Sarayı açıklaması: Yasa çerçevesinde desteğimiz sürecek

Simit Sarayı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’na belirli oranda pay devri için yürütülen görüşmeler ile ilgili Rekabet Kurumu’na bildirimde bulunmuştur. Ancak gelinen aşamada bir ortaklık söz konusu olmamıştır.

Kavukcu, “Simit Sarayı’nın 2018 yılı bağımsız denetçi raporuna göre yarattığı ciro 1.1 milyar TL olarak belirtilmiştir. Bu ölçekteki bir marka, öz kaynaklarıyla büyümesinin yanı sıra, oluşturduğu katma değer ve kredibilite göz önünde bulundurulduğunda, büyüme potansiyelini değerlendirmek üzere banka finansman desteği almıştır. Ancak bu rakam, basında çıkan haberlerin çok daha altında, bu ölçekteki bir şirket için makul seviyelerde olmuştur.

Simit Sarayı bugüne kadar yasal kriterlerin izin verdiği, ülkemiz için marka değeri oluşturan şirketlere verilen Turquality kapsamında, 25 ülkeye yaptığımız yatırımlar için, son 6 yılda toplam 23 milyon 237 bin 608 TL’lik destek almıştır. Bugüne kadar birçok yabancı devlet fonu başta olmak üzere yerli/yabancı fondan teklif alan Simit Sarayı’nın önkoşulu markanın yerli kalması olmuştur. Bu kapsamda Simit Sarayı tarafından;Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’na belirli oranda pay devri için yürütülen görüşmeler ile ilgili olarak tarafımızdan Rekabet Kurumu’na bildirimde bulunulmuştur. Ancak gelinen aşamada bir ortaklık söz konusu olmamıştır.  Meliha Okur: Simit Sarayı'nda sermaye Londra'ya gitti, bize borçlar düştü

500 milyon borç var mı?

Kavukcu, açıklamalarında şu sözlere yer verdi.

Daha önce de ifade ettiğim gibi, şirketimizin 500 milyon dolar borcu yoktur. Bütün bankalara olan nakdi ve gayri nakdi borcumuz bu bahsi geçen rakamın üçte biri bile değildir. Kaldı ki; bugün global ölçekteki bütün şirketlerin yatırımdan kaynaklı borçları olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

Simit Sarayı; şu anda imzalı franchise adayları ile birlikte 5 yıl içerisinde 1.000 mağazaya ulaşacaktır.

Simit Sarayı Türkiye’nin ihracata dayalı kalkınma stratejisinin önemli bir parçası olmaya devam edecektir"    “Simit Sarayı’nın ABD ve Avrupa Müdürü Cüneyt Solak’ın Londra Vergi Dairesi’ne 210 bin pound borcu çıktı”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde