Silah satmaya geldi

Silah satmaya geldi

Resmi ziyaret için Ankara'ya gelen İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın çantasında ülkesinin ileri teknoloji ürünü füze ve uydu sistemlerini satma planları bulunuyor.

Silah satmaya geldi
16px
24px
13.02.2008 08:39
ABONE OLgoogle

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün resmi konuğu olarak Ankara'ya geldi. Kalabalık bir heyetin eşlik ettiği Barak'ın temasları sırasında olağanüstü güvenlik önlemleri alındığı gözlendi.

İki günlük ziyaret için Ankara'ya gelen Barak'ın Türkiye'yi Arrow füze savunma sistemi ve Ofek casus uydusu gibi İsrail'in ileri düzey savunma teknoloji ürünlerinden almaya teşvik edeceği belirtiliyor. Türkiye'de halen 3 İnsansız Hava Aracı (Heron) bulunuyor. İsrail bu araçlardan 7 tanesinin teslimini de önümüzdeki günlerde yapılacak. 10 Heron karşılığında Türkiye İsrail'e 183 milyon dolar ödeyecek.

HERON'LAR İŞE YARADI

Ankara'daki temasları çerçevesinde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile biraraya gelen Barak askeri törenle karşılandı. İkili görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında Gönül, meslektaşı Barak'ın doğum gününü kutladı. Gönül, savunma sanayi alanında çok önemli işbirliğinin gerçekleştirildiğini kaydederek, bunların en önemlilerinin, F-4 ve F-5 uçakları ile M-60 tanklarının modernizasyonu ve MALE tipi insansız hava aracı olduğunu ifade etti.

İsrail'in Türkiye'nin savunma sanayi alanında teknolojik ilerlemesine verdiği katkıdan dolayı Barak'a teşekkür eden Gönül, "Son dönemde Güneydoğu'da ve sınırötesi harekatta Amerika'nın verdiği enformasyon yanında, İsrail insansız hava araçlarıyla elde edilen bilgiler de fevkalade faydalı olmuştur. Bu cihazları, yer ekipmanlarını ve takımlarını Türkiye'ye gönderdikleri için Sayın Bakan'a teşekkür ediyorum" dedi.

ORTAK PROJELER ARTMALI

Bir gazetecinin "Görüşmede istihbarat amaçlı casus uydusu alımı konusu gündeme geldi mi? Türkiye, bu projeye İsrail'i davet edecek mi?" şeklindeki sorusu üzerine, "O konu gündeme gelmedi. Zaten teknik seviyelerde görüşülüyor. Yalnız bunu değil, bütün projeleri görüşecekler" yanıtını verdi.

Ehud Barak ise, Türkiye'nin Ortadoğu'da istikrara yönelik katkılarına minnettar olduklarını belirtirken, Türkiye'nin bölgedeki ülkelerle olan bağlantılarını işbirliğini ilerletme ve taraflar arasındaki korkuları azaltma yönünde kullanması halinde bunun çok pozitif bir davranış olacağını dile getirdi. Türkiye'nin, Filistin halkına yardım etmeye yönelik projelerine de teşekkür eden Barak, Türkiye ile İsrail'in daha fazla proje ve işbirliği içinde olmasını hedeflediklerini kaydetti.

Arrow sistemi için kulis yapacak

Ehud Barak'ın, üst düzey bir İsrailli savunma heyetinin Türkiye'deki görüşmelerinin ardından gerçekleştirdiği ziyaret anlamlı bulundu. İsrailli heyet Arrow füze savunma sistemi ve Ofek casus uydusu satmak için kısa bir süre önce görüşmelerde bulunmuştu.

Barak'ın Ankara ziyaretinde Türkiye'ye özellikle Arrow Füze Savunma Sistemini satmak için kulis yapacağı belirtiliyor. Bu arada Barak'ın kendisine eşlik eden MOSSAD ajanlarının yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Özel uçakla geldiği Esenboğa Havaalanı'na inen Barak'ı Tuğamiral Hakan Eraydın karşılarken, Barak'ın bindiği araçta Tuğamiral Eraydın ile arasına bir Mossad ajanının oturması şaşkınlığa neden oldu. Ajanlar Barak'ın Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmek için Dışişleri Bakanlığı'na gelişinden önce Babacan'ın binanın önünde bulunan makam aracını kontrol etmesi de habercilerin gözünden kaçmadı.

Aslıhan Altay Karataş/Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde