Sezgin Baran Korkmaz’ın ‘öncelikli’ iade edileceği ülke belli oldu

Sezgin Baran Korkmaz’ın ‘öncelikli’ iade edileceği ülke belli oldu

Avusturya Adalet Bakanlığı, Sezgin Baran Korkmaz'ı ABD'ye iade ediyor. Gerekçenin, ABD'nin talebiyle tutuklanması, siyasi yargılama olmayacağının garantisi ve alacağı cezanın bilinmesi olduğu aktarıldı.

Sezgin Baran Korkmaz’ın ‘öncelikli’ iade edileceği ülke belli oldu
16px
24px
16.06.2022 18:59
ABONE OLgoogle

Korkmaz‘ın 10 gün içinde itiraz hakkı bulunduğu ifade edilirken, iade sürecinin de 1 ay olduğu öğrenildi. Öte yandan, karar bugün verilmeseydi, Korkmaz 19 Haziran itibariyle serbest bırakılacaktı.

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre Avusturya Adalet Bakanı, Bosna doğumlu 38 yaşındaki Alma Zadic, yaklaşık bir yıldır Wels Cezaevi’nde ‘iade gözaltısında’ tutulan Sezgin Baran Korkmaz‘ın, öncelikli olarak ABD’ye iadesine karar verdi. Türkiye’nin ve Viyana Büyükelçiliği’nin lobi çalışmaları işe yaramadı. Karar üç gün daha gecikse Korkmaz, Avusturya tarafından serbest bırakılacaktı.

Karar, Türkiye‘nin Viyana Büyükelçiliği, ABD tarafı ve Korkmaz’ın kaldığı cezaevine bildirildi. Ayrıntılı kararın da cuma ya da pazartesi günü taraflara iletilmesi bekleniyor.

İADE SÜRECİ NASIL OLACAK?

İade sürecinin en fazla bir ayda tamamlanması bekleniyor. Korkmaz itiraz etmez ya da itirazı reddedilirse, tutuklu olarak ABD’ye götürülecek. ABD’den ‘siyasi yargılama olmayacak. Maksimum cezanın infaz sınırı 5-6 yıl olacak’ güvencesi alan Korkmaz, son durum değerlendirmelerinin ardından ABD‘ye iadeden yana tavır almaya başlamıştı. Bunun nedenlerinin başında, Korkmaz’ın yatırımlarını yönettiği Digor adlı şirketinin merkezinin New York’ta olduğu belirtiliyor.

İŞTE İADE GEREKÇELERİ

Bakanlığın üç sayfalık ‘kısa iade kararında’ şu ifadeler yer aldı:

* “Korkmaz, ABD’nin iade talebiyle yakalandı. Kendisine, siyasi bir yargılama olmayacak güvencesi verildi. Ayrıca tüm suçlamalardan ceza alsa bile, bu ceza maksimum 15 yıl olabilir. Ortalama cezanın ya da maksimum infazının yaklaşık 5 yıl olması tahmin ediliyor.”

Bu karara karşı Korkmaz’ın 10 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor.

KARAR ÇIKMASA SERBESTTİ

Üç sayfalık iadeye ilişkin kısa karar, bugün bildirildi ve Sezgin Baran Korkmaz’ın kaldığı cezaeviyle, Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği ve ABD tarafına iletildi.

Karar bugün verilmeseydi, Sezgin Baran Korkmaz 19 Haziran itibariyle serbest bırakılacaktı.

Çünkü, Avusturya’da, iade gözaltısında maksimum süre bir yıl ve bu bir yıl içinde bir karar verilmesi ya da gözaltına alınanın serbest bırakılması gerekiyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde