Sezgin Baran Korkmaz, ABD'de hakim karşısına çıktı

Sezgin Baran Korkmaz, ABD'de hakim karşısına çıktı

Dolandırıcılık ve kara para aklamakla suçlanan Sezgin Baran Korkmaz, ABD'de ilk kez hakim karşısına çıktı. Suçlamaları reddeden Korkmaz, duruşmanın ardından cezaevine gönderildi.

Sezgin Baran Korkmaz, ABD'de hakim karşısına çıktı
16px
24px
19.07.2022 04:49
ABONE OLgoogle

 Avusturya'nın 15 Temmuz Cuma günü ABD'ye iade ettiği iş insanı Sezgin Baran Korkmaz, Utah eyaletinin Salt Lake City kentinde hakim karşısına çıktı. 

Amerika'nın Sesi'nden Can Kamiloğlu'nun haberine göre, Utah 3. Bölge Mahkemesi Sulh Hakimi Jarred Bennet'in karşısına avukatlarıyla birlikte çıkan Korkmaz’ın yüzüne hakkındaki suçlamalar okundu. 

"Kara para aklamak", "dolandırıcılık" gibi suçlamalar yöneltilen Korkmaz, hakkındaki iddiaları kabul etmediğini söyledi.

Hakim, Sezgin Baran Korkmaz’ın 21 Eylül’de yapılacak duruşmada dava dosyasının asıl hakimi Jill Parris'in karşısına çıkacağını açıkladı.

Daha önce yerel saatle 15.30’da yapılacağı açıklanan duruşma, Türkçe tercüman bulunamaması nedeniyle gecikmeli olarak başladı. Duruşma sonrasında Korkmaz kalacağı cezaevine gönderildi.

Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya’dan ABD Adalet Bakanlığı’nın kolluk gücü US Marshals görevlilerinin eşliğinde önce New York, sonra da aktarmalı uçakla Salt Lake City’e götürülmüştü.

Adalet Bakanlığı Vergi Dairesi Başsavcı Vekili Stuart M. Goldberg, Korkmaz'ın iadesinin sağlanmasının, "Amerikan halkını dolandırmaya çalışanları takip etmek, yakalamak ya da iadesini sağlamak için uluslararası ortaklarla birlikte çalışmanın ortak bir emeği olduğunu" söylemişti.

Bölge Başsavcısı Trina A. Higgins, "Korkmaz'ı Amerikalı vergi mükellefleri adına takip ettiklerini ve Utah'a ABD Bölge Mahkemesi'nde adaletin karşısını çıkmasını sağladıkları için Adalet Bakanlığı Vergi Bölümü çalışanlarını takdir ettiklerini" belirtmişti.

İddianamede neler yer alıyor?

Korkmaz, ‘1 milyar dolarlık biodizel sahtekarlığına karıştığı, haksız bir şekilde vergi dairesinden teşvik olarak alınan parayı akladığı, para transferi dolandırıcılığı’ iddialarıyla suçlanıyor.

Adalet Bakanlığı, 2021 yılının nisan ayında hazırlanan iddianameye göre, Washakie Renewable Energy LLC şirketinin ortakları olan Jacob Kingston, Isaiah Kingston ve Levon Termendzhyan tarafından Plymouth, Utah’ta biodizel üretildiği beyan edilerek 1 milyar dolardan fazla vergi iadesi alındığı, Korkmaz ve işbirliği yaptığı bu kişilerin vergi dairesini dolandırarak aldıkları teşvik gelirleriyle lüks evler ve çeşitli emlaklar satın aldıkları kaydedildi.

Korkmaz’ın, ABD Vergi Dairesi’nden (IRS) elde ettikleri yasadışı teşvik gelirleriyle Türkiye’de havayolu şirketi Borajet, ilaç firması Biofarma, şirketleri de satın aldıkları kaydedildi.

‘Sahtekarlık’ yoluyla elde edilen gelirlerin ayrıca, ‘Queen Anne’ isimli bir yat, Türkiye’de bir otel ve lüks villa ve apartman dairelerin satın alındığı kaydedildi. Bir villa ve daire satın almak için kullandıkları iddia edildiği belirtildi.

Yat satıldı

Adalet Bakanlığı, 2021 yılının Temmuz ayında müsadere altına alınan ‘Queen Anne’ yatını ABD Bölge Hakimi Jill Parrish’in Ekim 2021 tarihli emri uyarınca bu yılın başlarında 10,1 milyon dolara satıldığı kaydedildi.

Korkmaz’ın Türkiye ve Avrupa’daki diğer şirketleri ve mal varlıkları için de ABD’nin müsadere edilmesi talebinde bulunduğu hatırlatıldı.

Korkmaz’ın hakkında hazırlanan iddianameye göre, 2018 yılının başlarında Jacob Kingston ve Isaiah Kingston’ı, bazı üst düzey hükümet yetkilileri aracılığıyla federal soruşturmadan aleyhlerine açılan davalarından koruyabileceğini iddia ederek 6 milyon dolar dolandırdığı belirtildi.

Ayrıca Korkmaz’ın Kingston ve Termendzhyan’a karşı devam eden ceza davasında, federal ajanlara ‘yanlış beyanlarda bulunduğu, Termendzhyan tarafından kontrol edilen bir banka hesabına gönderilen yaklaşık 38 milyon dolarlık banka havalesi konusunda yetkililere yalan söylediğinin’ iddialar arasında yer aldığı belirtildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde