Şevket Sabancı'nın cenaze törenine kimler katıldı?

Şevket Sabancı'nın cenaze törenine kimler katıldı?

Tedavi gördüğü hastanede 85 yaşında vefat eden Sabancı Holding'in ikinci kuşak temsilcisi ve Esas Holding'in kurucusu Şevket Sabancı, son yolculuğuna uğurlandı.

Şevket Sabancı'nın cenaze törenine kimler katıldı?
16px
24px
23.07.2021 20:36
ABONE OLgoogle

Dün hayatını kaybeden Esas Holding'in kurucusu, duayen iş insanı Şevket Sabancı için Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde cenaze töreni düzenlendi.

Törene Sabancı ailesi ve yakınlarının yanı sıra 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve eşi Sema Doğan, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın eşi Berna Yılmaz, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç’un yanı sıra iş ve sanat dünyasından çok sayıda kişi katıldı.

60 yıllık iş hayatının ilk 40 yılında Sabancı Holding'in başta tekstil ve otomotiv olmak üzere sanayinin tüm alanlarında büyümesine önderlik yaptı. 1980 yılından itibaren yurt dışına taşınarak Sabancı topluluğunun küreselleşmesinde lider rol oynadı.

Şevket Sabancı’nın oğlu Ali Sabancı ve kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın taziye dileklerini kabul ettiği törende, Hayırlı Zerrin Sabancı, eşinin tabutuna sarılarak uzun süre gözyaşı döktü.

Şevket Sabancı, ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’ndaki aile kabristanlığına defnedildi.  

İlk iş deneyimini Bossa'yla yaptı

Hacı Ömer ve Sadıka Sabancı çiftinin dördüncü çocuğu olarak 1936 yılında Kayseri’de doğan Şevket Sabancı, iş yaşamına ortaokul yıllarında başladı.

1925’te Adana’da temelleri atılan Sabancı Topluluğu’ndaki ilk iş deneyimini kazandığı Bossa, tekstile ilgi duymasını sağladı. Öğrenimini Tarsus Amerikan Koleji’nin ardından İngiltere'de Manchester University'de tekstil mühendisi olarak tamamladı.

Kardeşleriyle birlikte 1967’de Sabancı Holding’i kurdu

Babaları Hacı Ömer Sabancı’nın 1966 yılında vefatının ardından kardeşleriyle birlikte holdingleşme sürecini başlatan Şevket Sabancı, 1967 yılında tüm grup şirketlerinin Hacı Ömer Sabancı Holding bünyesinde toplanmasına ön ayak oldu. Sabancı Vakfı’nın da kurucusu olan Şevket Sabancı, uzun yıllar Sabancı Holding yönetim kurulu başkan vekilliği görevini üstlendi.

Sabancı, 60 yıllık iş hayatının ilk 40 yılında Sabancı Holding’in başta tekstil ve otomotiv olmak üzere sanayinin tüm alanlarında büyümesine önderlik yaptı. 1980 yılından itibaren yurtdışına taşınarak Sabancı Topluluğu’nun küreselleşmesinde lider rol oynadı. Uzun süre İngiltere ve Almanya’da yaşayan Şevket Sabancı, kardeşi Özdemir Sabancı’nın suikast sonucu yaşamını yitirmesiyle birlikte Sabancı Holding’teki sorumluluklarını ağırlıklı İstanbul’dan yürüttü.

Kardeşleri Sakıp Sabancı, Hacı Sabancı, Erol Sabancı, Özdemir Sabancı’yla birlikte Türkiye’nin en büyük gruplarından birinin yaratılmasına vesile olan Şevket Sabancı, 14 ülkeye yayılmış, 9 küresel ortaklığa sahip, 60 bin çalışanı ile hizmet yürüten Sabancı Holding’ten 2000 yılında ayrılarak bir başka güçlü holdingin temellerini attı. Şevket Sabancı açıkladı: Sabancı’dan niye ayrıldık?

Çocuklarıyla Esas Holding’i 2000’de faaliyete geçirdi

Şevket Sabancı'nın çocukları Emine Sabancı Kamışlı ve Ali Sabancı ile birlikte 2000 yılında faaliyete geçirdiği Esas Holding, yurt içinde olduğu kadar yurt dışındaki yatırımları ile de adından söz ettirdi. İlk yurt dışı ofisini 2000 yılında Londra’da açan Esas Holding, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinden Kuzey Amerika’ya ve özellikle ABD’ye uzanan geniş alanda yatırımlar yaptı.

Faaliyet yürüttüğü alanları özellikle son tüketiciye hitap eden şirketlere yönelik seçen Esas Holding’in yatırım alanları gayrımenkulden, havacılığa, sağlıktan, eğitime, perakendeye kadar geniş bir alana uzandı. Şevket Sabancı için havayolu özel ilgi gösterdiği alanların başında yer aldı. Sabancı Holding yönetiminde bulunduğu dönemlerde uzun süre THY başta olmak üzere dünyanın önemli havayolu şirketlerinde hisse satın alma konusunda çalışmalar yürüten Şevket Sabancı, bu alandaki hayalini Esas Holding çatısı altında Pegasus Havayolu ile gerçekleştirdi.

2005’te satın alınan Pegasus ile Türkiye’nin THY’den sonraki en büyük havayolu şirketi meydana getirilirken, Avrupa'da eczane zinciri, reçetesiz ilaç şirketi, üniversite gibi değişik alanlara yatırımlar gerçekleştirildi. Bugün Şevket Sabancı’nın kurucu sıfatı ile yer aldığı Esas Holding sitesinde faaliyetlerle ilgili şu ifadeler yer alıyor:

“Esas Holding, Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden Sabancı Holding'in beş kurucu üyesinden biri olan Şevket Sabancı'nın birinci ve ikinci kuşak aile üyeleri tarafından desteklenen, Türkiye'nin en büyük aile sermayeli yatırım şirketidir. İstanbul ve Londra'da ofisleri bulunan Esas, özel sermaye, gayrimenkul, risk sermayesi ve likit varlıklar dahil olmak üzere dünya çapında çeşitli varlık sınıflarına yatırım yapmaktadır.”

Siyaset ve iş dünyası taziyelerini iletti

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ali Sabancı’yı telefonla arayarak, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden babası Şevket Sabancı için taziye dileklerini iletti. Oktay, Sabancı Holding’in ikinci kuşak temsilcisi ve Esas Holding’in kurucusu Şevket Sabancı için Allah’tan rahmet diledi. Ali Sabancı da taziye dileklerini ileten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a teşekkür etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Sabancı Holding’in ikinci kuşak temsilcisi ve Esas Holding’in kurucusu Şevket Sabancı için başsağlığı mesajı yayımladı. Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Pek çok alanda ülkemize değerli katkılar sağlayan kıymetli iş insanı Şevket Sabancı’ya Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun” ifadesine yer verdi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Şevket Sabancı için Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Şevket Sabancı’nın vefatından büyük üzüntü duyduk. Değerli bir iş insanıydı. Allah rahmet eylesin. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Rifat Hisarcıklıoğlu/TOBB: “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın kıymetli babası Esas Holding’in kurucusu Şevket Sabancı’nın vefatını üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, Sabancı ailesine, yakınlarına başsağlığı dilerim. Mekanı cennet olsun.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde