Şeref Oğuz: Kur neden 13-14'te sabitlendi?

Şeref Oğuz: Kur neden 13-14'te sabitlendi?

"Enflasyon varken kuru tutmak teoride olsa bile pratikte pek mümkün değil"

Şeref Oğuz: Kur neden 13-14'te sabitlendi?
16px
24px
10.02.2022 10:05
ABONE OLgoogle

Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz, "Kura el freni nereye kadar? Ve hangi maliyetle? Acaba kaç balata daha yakacağız? Zira kendi doğal seyrinde duramıyor kur. Arazi meyilli ve enflasyon eğimi daha da artacak. El freni maliyetli mi? Evet… Doları 6,85 TL’de 75 gün tutmanın maliyeti bize 140 milyar dolara patlamıştı. Peki ya şimdiki kur istikrarının (!) maliyeti?" ifadelerini kullandı.

Oğuz, döviz kurlarını baskıyla bir seviyede tutmanın mümkün olmadığına ve alınan tedbirlerin işe yaramayacağına dikkat çekerek şöyle dedi:

Hükümetin kafasında bir 13-14 lira bandı var. Neden bu aralık seçildi? Belki de dış ticaret için hesap edilmiş optimizasyondur. Nitekim geçen yıl 14 lirayı her aşma teşebbüsünde 5 kez Merkez Bankası müdahalesi gördük. İşe yaramayınca KKM, işyerlerine ve yurtdışına doğru genişletildi.

Anlaşılan Cumhurbaşkanı’nın “düşük faiz yüksek kur” dediği yeni ekonomi stratejinde düşük faiz derken tek hane kıyıları, yüksek kur derken “o kadar da yüksek kur değil” kastediliyormuş.

Faizde indirim molası da bu niyetin dışavurumu gibi… Tek haneyi bulsun, yeter. Ama dolar 14 lirayı aşmasın.

Yazının tamamı için tıklayın

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde